A fodros kel vetési ideje 4-6 héttel az utolsó tavaszi fagy előtt van, így ideje megkezdeni a visszaszámlálást, és minél többet megtudnod róla, hogy még időben el tudd vetni. Ez a fantasztikus zöldség ráadásul egész évben rendelkezésedre áll, hiszen télen is a veteményesben maradhat, így akkor is frissen fogyaszthatod, amikor elég szegényes a választék a friss zöldségfélék tekintetében.
Nem véletlen, hogy igazi szuper élelmiszerként beszélnek róla, hiszen a benne lévő vitaminok és tápanyagok egész szervezetünkre kedvező hatással vannak. Akár nyersen, akár főve, vagy párolva is fogyaszthatjuk, ráadásul erre a finomságra még Pinokkió sem mondott nemet, mégsem nőtt meg az orra, úgyhogy bízhatunk benne, hogy valóban igazat mondott, és nekünk is ízelni fog.
A fodros kel egész télen a rendelkezésedre áll. Fotó: 123rf.com
A fodros kel története
A káposztafélék legnagyobb része, ahogyan a fodros kel is, a Földközi-tenger környékéről származik. A káposztákat a barlangrajzok szerint már az ősemberek is ismerték, a fodros kelt pedig már időszámításunk előtt is termelték az ókori Görögországban. De nem csak a görögök kedvelték, a rómaiak körében is nagyon kedvelt volt. Magyarországon a 16. században ismerkedtek meg vele, de nagy mennyiségben az 1800-as években kezdték el termelni, leginkább a bolgár kertészek.
A fodros kel gyökere gyorsan fásodó karógyökér, amely az alsó felében ágazik el. Gyökere mélyre ható és erős. Szárhosszúsága fajtánként változó, így a 80 cm-től kezdve akár a 170 cm-es magasságot is elérheti. Dús levélzete egyenletesen borítja be a szárat. Ovális levelei kékeszöld színben pompáznak, melyek széle csipkésen fodrozott. A fodros kel az áttelelés után, a következő évben hoz virágot és magot.
Nem csak a fodros kel az, amelyik igazán ízletes télen. A kelbimbó is elérhető. Nagyon fontos, hogy a kelbimbó rügyeit mindig lentről felfelé haladva szedjük, ugyanis enyhe időjárás esetén a hajtáscsúcsokon továbbra is nőni fognak a rügyek. A szárról a levelet semmiképpen sem szabad leszedni, hiszen minden levél hozzájárul a rügyek táplálásához. Emellett a levelek fagyban, hóban védik a rügyeket. Nem okoz problémát, ha úgy érezzük, kevesebb fényhez jutnak a rügyek, fontosabb, hogy védve legyenek.
Így termessz fodros kelt
A fodros kel kis hőigényű, a 13-15 Celsius-fokos átlaghőmérséklet az optimális számára. Ahhoz, hogy csírázni tudjon, ennél azért melegebbre, 16-20 Celsius-fokra van szüksége. Hazánkban kitűnően át tud telelni. A fényigénye közepes, akár árnyékba is ültethető.
A káposztafélék közül a fodros kel igényli a legkevesebb vizet. Persze minél jobban gondoskodunk a vízellátásáról, annál bővebb termést hoz. A talajjal szemben is igénytelen, így szinte bárhol megterem. A legjobban a semleges kémhatású talajt kedveli, így a humuszos talajok is megfelelőek számára.
Mivel gyökerei mélyre hatnak, nagyon alaposan elő kell készíteni a talajt a vetés előtt. Mivel nagyra fog nőni, 70-80 cm-es tőtávolságra érdemes ültetni. Szereti a sárgarépa, a cukkini, vagy a bab társaságát, így nyugodtan ültethetjük ezek szomszédságába. Szaporíthatjuk palántázással vagy közvetlen szabadföldi vetéssel. Teljes kifejlődéséhez legalább 14-18 hét szükséges. A palántákat július elején érdemes kiültetni.
Gondoskodjunk róla, hogy folyamatosan gyommentesen tudjon növekedni, és kellő mennyiségű vízhez juthasson. Szedését október közepén kezdhetjük meg, alulról felfelé haladva levágva a leveleit. Mivel nagyon jól tűri a telet, nem szükséges leszedni, így akár a hó alól is szedhetjük a leveleit.
Így használd fel a fodros kelt
Mivel egész télen zöldell, kertünket is szebbé teszi, és vitaminnal is ellát minket. A díszkáposztához hasonlóan, a levelét gyakran használják fel virágkötők is, a különféle virágcsokrok díszítésére.
A levelei nagyon finomak salátaként elfogyasztva, de leveseket, főzeléket és ragut is készíthetünk belőle. Nyersen fogyasztva őrzi meg a legtöbb vitamint és tápanyagot. Ha a megmosott leveleket pár percre megpároljuk, és úgy tesszük bele a levesbe, úgy meg tudjuk őrizni a legtöbb vitamint, ugyanakkor íze is kellemesen illeszkedik majd a leves ízéhez. A fodros kel remek energiaital lehet, főleg répával és céklával együtt készítve.
A fodros kel külsőleg is alkalmazható. Leve eltünteti a véraláfutást, és csillapítja a ficam, vagy a gyulladások okozta fájdalmat.
A fodros kel nagyon finom és egészséges. Fotó: 123rf.com
Ezért fogyassz fodros kelt
A fodros kel nagyon sok betegség ellen hatásos. A híres római polihisztor, Plinius is feljegyezte, hogy a fodros kel segítségével gyógyult ki a strúmájából. Sőt, még Pinokkió is úgy tartja a mesében, hogy a fodros kel a legegészségesebb uzsonna. Kell ennél több bizonyíték arra, hogy igazán megéri termeszteni és fogyasztani?
A fodros kel kalóriatartalma alacsony, és bőségesen megtalálhatóak benne a különféle szénhidrátok és fehérjék. Zsírokat viszont nem tartalmaz. Sok rost található benne, és tökéletesen koleszterinmentes. Jelentős a kálium, az A-, a B6- és a K-vitamin tartalma, de kalciumot is tartalmaz. Igazi C-vitamin bomba, hiszen 4,5-szer több található benne, mint a spenótban. Antioxidáns hatása van, melyben jelentős szerepet játszik E-vitamin, karotinoid és polifenol tartalma.
Magas káliumtartalmának köszönhetően csökkenti a vérnyomást, és segít a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatának csökkentésében. Többszörösen telítetlen zsírsavjai szabályozzák az LDL koleszterin és a vércukor szintjét. A benne található rostoknak köszönhetően felgyorsítja a szervezet méregtelenítő folyamatait. Az egyik legfontosabb K-vitamin-forrás, így egy bögrényi fodros kel elfogyasztásával a napi ajánlott mennyiség sokszorosát vihetjük be a szervezetünkbe.
Nagyon fontos immunerősítő hatása is van, és csökkenti a rák, a gyulladások és az érrendszeri betegségek kockázatát. Ezen kívül fokozza a vörösvérsejtek termelődését és képes felgyorsítani a sejtregenerációt. Hatásosan kezeli a vérszegénységet, melyet a benne található klorofillnak köszönhetünk. Enyhíti a stresszt, serkenti az agyműködést és kiváló zsírégető.
Éppen ezért érdemes már kiskorukban megismertetni vele a gyerekeinket, hogy minél jobban megszeressék ezt a nagyon finom, és határozottan egészséges növényt.