Megsózni az almát? Elsőre különösnek tűnik, azonban, ha jobban belegondolunk, az igazi ínyencek is bátran keverik a sós és az édes ízeket. Ráadásul az alma sózásával már szakértők is foglalkoznak, így hát miért is ne hihetnénk nekik, és adnánk egy esélyt a sós almának? Különösen azért, mert még a fejünknek is jót tehet!

Ezért érdemes sózni az almát

Különösen viselkedik az alma, ha sót kap- tudjuk meg a vince.hu cikkéből. Ha bátrak vagyunk, és sót és borsot szórunk a felszeletelt almára, teljesen új élményben lehet részünk. A só ugyanis még jobban kihozza az édes ízeket, de egyéb előnyei is vannak. A The Daily Meal idézi a Seattle Times írását a só és a sült pékáruk kapcsolatáról. A só az ízek felerősítése mellett, hosszabb ideig frissen tartja őket és a textúrát is finomabbá teszi, sőt, a híres cukrászmester, Malika Ameen meglátása szerint a só „ízrétegeket hoz létre", ha helyesen kombináljuk valamilyen édes dologgal.

alma só

Ha gyakran fáj a fejed, érdemes kipróbálni a sós almát. Fotó: Shutterstock

Ehhez természetesen hozzájárul a fiziológiai hatás is, a cukor és a só nyomán felszabaduló dopamin boldogsághormonra ugyanis igazán nagy szüksége van szervezetünknek, különösen télen, amikor jóval hamarabb sötétedik, és kevesebbet tartózkodunk a szabadban, a friss, napsütéses időben. Az egészségügyi szakértő szerint a cukor és a só finoman fűszeres elemmel való kiegészítése az ízek és az agyműködés teljesen új dimenzióját nyitja meg.

Amikor pedig a só mellé adunk egy kis fekete borsot, még jobban fokozhatjuk a hatást, hiszen a bors piperint tartalmaz, amelyik hasonló, bár jóval kevésbé tüzes, csípős hatású, mint az erős paprikából ismert kapszaicin, így újfajta édes-csípősséget élhetünk át.

De a sózott alma még az egészségünknek is jót tesz, hiszen segít a fejfájás ellen. Ha gyakran fáj a fejünk, vágjunk négyfelé egy almát, majd távolítsuk el a magházát. Az almaszeleteket finoman sózzuk meg, és együk meg, majd egy órán át ne együnk mást. Kúraként is alkalmazhatjuk. Ekkor legalább 10 napon át együnk sózott almát reggelente az előbb leírt módon, ezáltal állítólag megelőzhető a fejfájás kialakulása.

Legyen saját almafád

Amennyiben van kerted, akkor feltétlenül legyen saját almafád is. Az almafa egyrészt gyönyörű tavasszal, amikor beborítják a virágok, de árnyékot ad, madarak csicsereghetnek az ágain és a termése is kiváló. Ha pedig saját almafánk van, akkor szüretelhetjük le az almát, amikor az a legtökéletesebb érési állapotában van. Nem is beszélve a sok finomságról, amit készíthetünk belőle és arról, hogy eltéve egész tavaszig ellát minket gyümölcsével.

1. Az almafa kedveli a napos, világos helyeket, ezért ez alapján válassz neki helyet a kertedben. Ügyelj rá, hogy akkor is elférjen, amikor eléri a teljes méretét, és ne lógjon rá a kerítésre, tetőre, és persze az ablak elől se vegye el a napfényt.

2. Az almafa nem igényes a talajra, de legjobban a jó víz- és levegőgazdálkodású, tápanyagban gazdag, semleges vagy enyhén savanyú kémhatású talajt kedveli.

3. Almafát konténeres és szabadgyökerű kiszerelésben is vásárolhatunk. Az ideális ültetési idő ősszel és kora tavasszal van. Az ültető gödör legyen kétszerese az almafa gyökérméretének. Ha a talaj fertőzött, alkalmazzunk talajfertőtlenítő szert. A gödör aljába tegyünk egy réteg szerves trágyát, majd tegyünk rá egy réteg földet, hogy ne érintkezzen közvetlenül az almafa gyökereivel.

alma almafa metszése

Legyen almafád, ha van kerted! Fotó: Shutterstock

Az  almafacsemetét egyenesen állítsuk a gödörbe úgy, hogy a szemzési hely mindig kerüljön a földfelszín fölé. A tömörítés után alaposan öntözzük meg az almafacsemetét. De ne csak ekkor figyeljünk oda a folyadékpótlásra. Rendszeresen öntözzük az almafát.

Ezért egyél sok almát

Az alma igazán kedvelt gyümölcs hazánkban. Fejenként átlagosan évi 25 kg almát fogyasztunk. Ezt pedig nagyon jól tesszük, hiszen az alma igazán egészséges. Nagyon magas a rosttartalma, emellett vitamintartalma is jelentős. A-, B- és C-vitaminban gazdag, de folsav-, kalcium-, magnézium-, kálium- és kéntartalma is jelentős. Vízoldékony rostanyaga a pektin, rengeteg jótékony hatással bír a szervezetre nézve. Kedvezően hat a bélflórára, csökkenti a székrekedést és a koleszterinszintet.

Az alma magas káliumszintje segít a vérnyomás csökkentésében. Nyáltermelő hatása segít csökkenteni a fogszuvasodást. Gyümölcssav tartalma jó hatással van a májra és a belekre. Méregtelenítő hatása segít a vese megóvásában, és a vese- és a húgysavkő kialakulásának csökkentésében. A legegészségesebb és legtáplálóbb módja az almának a nyers fogyasztás, és ehhez ne hámozzuk meg, hiszen a héjában is rengeteg a vitamin.

Almában gazdag napokat kívánunk!