Világszerte egyre több borászat hívja segítségül ezt az elsőre talán nem túl bizalomgerjesztő másodjára már hasznosnak tűnő, de mindenképpen rendkívül futurisztikus társat.

A szőlészkedés és borászkodás rendkívül összetett tevékenység és számos borászatban már MI-eszközök segítenek a döntéshozatalban, a hatékonyabb költségvetés megtervezésében, illetve az éghajlatváltozás hatásainak mérséklésében. A borfogyasztók számára ez elérhetőbb, fenntarthatóbb és jobb minőségű terméket jelenthet.


A kaliforniai Napa-völgyben a Gamble Family Vineyards például olyan traktorokat állított munkába, amelyek látásalapú mesterséges intelligencia-technológiát használnak. A járművek 360 fokos kamerával és érzékelőkkel rendelkeznek, egész nap járják az ültetvényt. Fotókat készítenek, elemeznek, vizsgálják a tőketestet, lombfalat, a fürtök érését, mennyiségét, ezek alapján a gazda idejében látja, hogy az ültetvény hol, milyen beavatkozást igényel, de következtethet belőle a terméshozamra és a szüret pontos időpontjára is.

szőlő

Egy mintavételnyi szőlőből az AI képes szimulálni az erjedést, a borkészítés folyamatát és képes felrajzolni a várható végső ízprofilt – forrás: Pixabay

A déli féltekén a chilei Viña Concha y Toro, Latin-Amerika vezető bortermelője mesterséges intelligencia alapú eszközöket használ a terméshozam pontosabb becslésére és a szőlőre vonatkozó információk gyűjtésére, hasonló traktorszerű járművek segítségével, melyek többféle klimatikus és földrajzi tényezőt is figyelembe vesznek.

Ausztráliában a Rathbone Group szőlőültetvényen MI-alapú megoldást vezettek be a talajvízszint figyelésére és a termés-előrejelzések nyomon követésére. Az egyre szélsőségesebb időjárási viszonyok között a víz kulcskérdés az ausztráliai ültetvény esetében, az MI pedig friss, naprakész, elérhető információkkal szolgál.

A jövőben a mesterséges intelligencia szerepe valószínűleg tovább fog fejlődni, a még pontosabb előrejelzések pedig lehetővé teszi a borászok számára, hogy hatékonyan használják fel erőforrásaikat. Az egyre pontosabban meghatározott szüreti időpontok, termésmennyiségek tudatában a borászatokban elkerülhető a kapkodás, az utolsó pillanatban hozott, kényszer szülte döntés.

A borászatok mesterséges intelligencia alapú platformokat használnak a gyümölcsökből nyert információk összegyűjtésére és analizálására is. Egy mintavételnyi szőlőből az AI képes szimulálni az erjedést, a borkészítés folyamatát, képes felrajzolni a várható végső ízprofilt, sőt képet adhat arról is, hogy milyen irányba fejlődik a bor a különböző érlelésszimulációk lefuttatásával.

Persze, nyilvánvalóan ezek után mindenkit az a kérdés izgat, hogy meddig lesz még szükség emberekre a mezőgazdaságban? Nos, a mesterséges intelligencia elsősorban az optimalizálásban, adatszolgáltatásban, a borászat mindennapi működésében segít. Döntést nem hoz, feladatot önállóan, utasítás nélkül nem hajt végre, ízeket nem érez, kóstolni nem tud, csak elemezni száraz adatok alapján. A bor pedig az emberi kultúra műalkotása, ami nem készülhet el nélkülünk.

Forrás: Dining Guide