Az élelmiszerüzletek polcain egyre nagyobb a választék a vegán ételek és alapanyagok között. Mivel a vegánok nem esznek mézet, tejtermékeket, tojást, hústermékeket, egyre több olyan étel található a boltokban, mint a vegán burger, hot dog, pizza stb., amelyek nem tartalmazzák az említett összetevőket, viszont nagyon sok ultrafeldolgozott alapanyag van bennük. Így romlik az ételek minősége, tápanyag- és rosttartalma, és végül a vegán étkezés semmivel sem lesz egészségesebb, mint ha mindezek helyett időnként jó minőségű állati eredetű fehérjét fogyasztanának.

Az élelmiszerek feldolgozottsági szintjének kategorizálására bevált módszer a Nova-rendszer. Egy neves táplálkozásepidemiológus így vázolta fel az feldolgozás egészséges és káros szintjeit: „A Nova különbséget tesz a feldolgozás különböző szintjei között, a kategorizálás elismeri, hogy nem minden feldolgozott élelmiszer káros. Az élelmiszer-feldolgozás számos típusa (például a pasztörizálás vagy az erjesztés) fontos az élelmiszer-biztonság és a táplálkozás szempontjából."

Az intenzívebb feldolgozás az, ami aggasztja a szakembereket: „Az ipari feldolgozás azon típusa káros az egészségre, amelyik többszörösen kezelt, ultrafeldolgozott élelmiszereket állít elő."

Mitől lesz egy étel ultrafeldolgozott?

A Nova-rendszerben egy élelmiszer akkor minősül ultrafeldolgozottnak, ha legalább egy összetevője olyan alapanyag, amely egy átlagos háztartásnak nem része. Ilyen például a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup vagy hidrolizált fehérje. Az olyan adalékok is idesorolandók, amelyek célja a termék vonzerejének növelése, mint például az emulgeálószerek.

Minden élelmiszernél nézzük meg a címkét, és ha sok adalékot, tartósítószert, állagjavítókat tartalmaz, akkor ne vegyük meg! Inkább készítsük el otthon azt a vegaburgert magunknak, mint hogy felesleges, egészségtelen anyagokat vigyünk be a szervezetünkbe.

vegán burger

Egy élelmiszer akkor minősül ultrafeldolgozottnak, ha legalább egy összetevője olyan alapanyag, amely egy átlagos háztartásnak nem része – fotó: Shutterstock

Milyen az egészséges vegán élelmiszer?

Az egész világon nő a feldolgozott kész-, félkész, ipari élelmiszerek fogyasztása, miközben egy tanulmány szerint már az ultrafeldolgozott élelemiszerek 10%-os növelése is 2%-kal növeli a rákos megbetegedések kialakulásának esélyét, a petefészekrák esélyét pedig 19%-kal.

Olyan vegán ételek fogyasztását érdemes előnyben részesíteni, amely nem feltétlenül egy húsos verzió utánzata, hanem egy önálló növényi alapú fogás. Ilyen például a lencse-édesburgonya curry, a borsópörkölt vagy egy saláta tofuval, pirított magokkal. Fontos, hogy a vegán ételekre, a növényekre ne úgy tekintsünk, mint húspótlókra; minél kevesebb hőhatásnak tegyük ki az ételalapanyagokat; továbbá használjuk bátran a fűszereket, aminek az eredményeként változatos, ízletes ételeket kapunk.

Forrás: noklapja.hu