Az őszibarack sokféle tápanyagban bővelkedik, valamint gazdag forrása a polifenoloknak és az antioxidánsoknak, amelyek nagyon hatékonyak az oxidatív stressz és a szabad gyökök számának csökkentésében.

Az őszibarack jótékony hatásai

Az őszibarack egy igazi tápanyagbomba, hiszen rengeteg vitamin és ásványi anyag megtalálható benne: A-vitamin, C-vitamin, niacin, folát, K-vitamin, E-vitamin, vas, kolin, foszfor, magnézium, mangán, cink és réz. Ezek a vitaminok nagyon fontosak a szív egészségéhez. Az őszibarackkal kapcsolatban bebizonyosodott, hogy csökkenteni tudja a magas koleszterinszintet, ami szintén pozitívan hat a szív egészségére.

Az őszibarack képes az allergiás tüneteket is enyhíteni azáltal, hogy csökkenti a szervezetben a hisztamin felszabadulását, amikor a szervezet egy allergénnel találkozik. Az őszibarack szerepet játszik továbbá a szervezetben kialakuló, allergiás reakcióként létrejövő gyulladás minimalizálásában is.

Segít abban is, hogy szervezetünk hidratált maradjon, továbbá bőrünk nedvességtartalmának megőrzésében is a segítségünkre van.

A polifenolok is antioxidánsok, amelyeknek jelentős szerepük van a rákos sejtek elpusztításában, és az őszibarack igen gazdag ezekben a polifenol vegyületekben. Egyes kutatási eredmények szerint elsősorban az emlőrák ellen nyújthat védelmet.

Az őszibarack az egyik legrostosabb gyümölcs, és a rostoknak nagyon fontos szerepe van, hiszen segítenek fenntartani az emésztőrendszer egészségét. Minél több rostos ételt fogyasztunk, annál kisebb lesz az esélye a vastagbélrák kialakulásának. A gyümölcs magas rosttartalma emellett a magas vércukorszint kezelésében is segít azáltal, hogy lassítja a vércukorszint emelkedésének sebességét. Az őszibarack prebiotikumokban is bővelkedik, amelyek táplálják a bélben lévő hasznos bélbaktériumokat, amelyek csökkentik a gyulladásokat, hozzájárulnak a jó immunitáshoz és a jó közérzethez.

őszibarack

Az őszibarack az egyik legrostosabb gyümölcs – fotó: Shutterstock

Az őszibarack C-vitamin-tartalmának köszönhetően támogatja az immunrendszert, A-vitamin-tartalma pedig a szem és a tüdő egészségének megőrzésében segít. Mivel antimikriobiális tulajdonságokkal is rendelkezik, ezzel is támogatja az immunrendszert.

Az őszibarack magas káliumtartalommal rendelkezik, ami nagyon fontos a magas vérnyomás szempontjából. A kálium ugyanis segít a vérnyomás szabályozásában, mivel természetes vízhajtóként működik, így segít a felesleges nátrium kiürítésében, ezzel minimalizálva a stroke és a szívbetegségek kockázatát.

Forrás: gyogyszernelkul.com