Sokan gondolják, hogy az egészséges táplálkozás egyet jelent a drága élelmiszerekkel, pedig némi odafigyeléssel nemcsak az egészségünkért, de a pénztárcánkért is sokat tehetünk. Ma már egy megfázás is tízezres költséget jelenthet a patikában, ezért egyre többen keresnek olcsóbb, természetes megoldásokat – megelőzésre és gyógyulásra egyaránt.

A legjobb hír: szuperélelmiszerek nem csak egzotikus országokból érkezhetnek! Lássuk azt a 6 filléres, de vitamindús alapanyagot, amit érdemes mindig otthon tartani.

Cékla

Olcsó, tápanyagdús, sokoldalú, és remek antioxidáns. Fogyaszthatjuk salátában, levesben, köretként – a máj méregtelenítését is támogatja.

Kurkuma

Egy kis csipet belőle csodákra képes! Gyulladáscsökkentő, támogatja az epeműködést, és sokoldalúan felhasználható.

Hagyma

Vörös vagy fokhagyma – mindkettő tele van allicinnel, ami segíti a méregtelenítést, és erősíti az immunrendszert.

Káposzta

Jól tárolható, rostban és vitaminokban gazdag. Támogatja az emésztést, méregtelenít, és valódi C-vitamin-bomba!

Sütőtök

Rostban, vitaminokban, antioxidánsokban gazdag. Tökéletes emésztési problémák esetén, védi a bélrendszert, gazdag foszforban, kalciumban, káliumban, magnéziumban, nátriumban, vasban és béta-karotinban.

Kamillatea

Nemcsak nyugtató, hanem vizelethajtó hatású is – segíti a szervezet tisztulását, ráadásul olcsó is. Emellett a virágzatában lévő illóolajok csillapítják a gyulladásokat, és enyhe antibakteriális hatással is büszkélkedhet.

Ezek az alapanyagok tehát nemcsak egészségesek, de pénztárcabarátok is – a változékony tavaszban különösen jól jönnek!

Forrás: noklapja.hu

Indexkép: Shutterstock