Számtalan módon fogyaszthatjuk az édes, lédús őszibarackot, hiszen turmixok, saláták, sütemények tökéletes kiegészítője is lehet, de akár húsételeket is feldobhatunk vele. De mit kell tudni a tárolásáról? Azzal tesszük a legjobbat, ha a hűtőszekrényben tartjuk, hogy tovább friss maradjon?
Mi történik az ízzel?
A hűtés leállítja az érési folyamatot. A barackoknak szobahőmérsékletre van szükségük ahhoz, hogy tovább érjenek és elérjék a teljes ízprofiljukat. Hűtőszekrénybe téve megáll ez a folyamat, és egy olyan gyümölcsöt kapunk, amely nem érte el az édességének és lédússágának a csúcsát.
Az őszibaracknak számos felhasználási módja és egészségügyi előnye ismert – fotó: Shutterstock
Textúra
Hűtőszekrényben a barackok állaga, textúrája lisztessé válhat. A hideg hőmérséklet miatt ugyanis a sejtjei másképp bomlanak le, ami azt eredményezi, hogy a textúrájuk lisztessé, az állaguk szemcséssé válik. Szobahőmérsékleten tartva tudjuk megőrizni az optimális textúrát.
Harc a muslicákkal?
Ha az őszibarackot a konyhapulton tároljuk, biztos, hogy megtalálják a muslicák. Hogy ezt elkerüljük, tároljuk a barackokat egy papírzacskóban, ami segít az érésben is, miközben távol tartja a rovarokat.
Forrás: nosalty.hu