A kopaszbarack vagy más néven nektarin egy sokrétűen felhasználható gyümölcs, aminek a vitaminjai és tápanyagai segítenek egészségünk megőrzésében. Néhány évtizeddel ezelőtt sokat vártak tőle a hazai szakemberek, de termelés szempontjából elmaradt a várt átütő siker.
A szakemberek szerint a nektarin egyetlen recesszív génben különbözik az őszibaracktól – fotó: pixabay.com
A nektarin nem okoz allergiát
A nyolcvanas években kezdett feltűnni a polcokon, és gyorsan az őszibarack riválisává vált. Ennek az volt az egyik oka, hogy a hetvenes évektől kezdve a hazai őszibarack ültetvények területe a korábbi 12 ezer hektárról alig ötezerre csökkent. A szakemberek szerint lényegessé vált a barack termelési kapacitásának növelése, amit egy jól átgondolt, alaposan megtervezett fajtaválasztással szerettek volna megvalósítani.
Ekkor került fókuszba a kopaszbarack, ami eredetileg Kínából származott, és az Egyesült Államokban honosítottak meg – az ottani baracktermelés nagy részét ez a faj tette ki. A tengerentúlról hamar meghódította Olaszországot is, végül Magyarországon is egyre több termelőt kezdett érdekelni – írja az egy.hu szerzője Amrein Tamásné Miskolczi Boglárka kertészmérnök.
A szakemberek szerint a nektarin egyetlen recesszív génben különbözik az őszibaracktól, ami miatt nem növeszt pihés szőrzetet. Ennek a "kopaszságnak" a nagy előnye az, hogy nem okoz allergiát, emellett kellemesen savas az összetétele, így friss fogyasztásra alkalmas.
A nektarin tele van vitaminnal, nagyon magas a C- és B-vitamin tartalma – fotó: pixabay.com
Hazánkban még mindig az őszibarack termelése van túlsúlyban
További eltérések is vannak a két gyümölcs között: a nektarin általában kisebbre nő és szilárdabb, de a betegségekre is érzékenyebb. Valamivel édesebb, mint az őszibarack, több C-vitamint, káliumot és kétszer annyi A-vitamint tartalmaz.
A kilencvenes évekre idehaza már ötven nektarin fajtával kísérleteztek, ezek közül a legnagyobb eredményeket a vírusmentes változatokkal érték el. A nektarin szereti a meleget, így a szegedi, a somogyi, a ceglédi, a pécsi és a Buda környéki területeken képzelték el termesztését, és annak idején úgy vélték, hogy szerepe annyira jelentős lehet, hogy az ezredfordulóra a nektarin aránya a hagyományos őszibarackkal szemben világviszonylatban 75 százalékra emelkedik.
Számos országban valóban megfigyelhető az a tendencia, hogy nektarin folyamatosan szorítja ki az őszibarackot, de hazánkban nem történt meg az átütő változás: még napjainkban is jelentősen elmarad a kopaszbarack termőterülete az őszibarack ültetvények területétől (előbbi 270-280 hektár körül mozog 1000 tonna körüli betakarított terméssel, miközben az őszibarack termőterületek 4000 hektár körül alakulnak, évi 20 000 tonna termésmennyiséggel).
Akár dzsem is főzhető belőle – fotó: pixabay.com
A nektarin sokféleképpen elkészíthető
A nektarin nagyon kedvelhető és értékelhető gyümölcs, sokféle finomság készíthető belőle:
- befőtt – azaz nemcsak őszibarackból lehet befőttet készíteni, hanem nektarinból is. A cukros léhez tegyünk egy kevés vaníliát, és figyeljünk arra, hogy a barackokat ne főzzük túl puhára. Ha a fűszeresebb ízeket preferáljuk, akkor bátran próbálkozhatunk fahéjjal, szegfűszeggel, gyömbérrel is, de kipróbálhatjuk a vegyes nektarin-alma-körte befőtt hármasát is, ami garantáltan az ünnepi asztal főszereplője lesz.
- rétes – a barackos túróval töltött, enyhén vaníliás finomság sokak kedvence
- nektarin szükséges a katalán kacsapecsenyéhez is, aminek a különleges mártás adja meg a jellegzetességét a kihagyhatatlan barackszörppel és a cikkekre vágott kopaszbarackkal
- nyári vitaminsaláta dinnyével, szőlővel, körtével vagy ananásszal keverve.
A nektarin tele van vitaminnal, nagyon magas a C- és B-vitamin tartalma. Dupla annyi A- és C-vitamint tartalmaz, mint a sárgabarack, és van benne vas, foszfor, kálium és magnézium is. Javíthatja a közérzetünket a magas niacin-, szelén-, és cinktartalma , és mivel nagyon gazdag bioflavonoidokban (különösen karotinoidokban), segíthet megvédeni szervezetünket a sejteket érő károsodásoktól. Fogyasszuk minél gyakrabban!