Kevés rosszabb dolog van, mint amikor éjszaka nem tudunk aludni. Ez nem csak az éjjelre, de a másnapra is rányomja a bélyegét. Fáradtak, türelmetlenek, ingerlékenyek leszünk és a teljesítményünk sem lesz a legjobb. Éppen ezért nagyon fontos, hogy éjszaka ki tudjuk pihenni magunkat. Ezért pedig sokat tehetünk azzal, hogy mit eszünk, illetve mit nem eszünk lefekvés előtt.

Sokan küzdenek alvászavarral

A lakosság nagyjából harmada küzd visszatérő alvászavarral. Ennek a leggyakoribb oka a stressz, a nem megfelelő alváskörülmények, a megváltozott napi ritmus, valamint sok esetben a táplálkozási szokások - tudjuk meg a hazipatika.com cikkéből.

A rossz alvásnak rövid és hosszú távon is sok káros következménye lehet, mint például a fejfájás, a koncentrációzavar, a késleltetett reakcióidő, sőt, még az immunrendszer általános gyengülése is.

Sokat tehetünk a jó alvásért, ha odafigyelünk rá, mit eszünk esténként. Fontos, hogy este felejtsük el a koffeintartalmú italokat, mint amilyen a fekete tea, a kávé, a kóla vagy a kakaó, de az energiaitalok sem tesznek jót az éjszakai alvásnak. Mint ahogyan a fűszeres ételek sem estére valók.

Az is nagyon fontos, hogy igyekezzünk legkésőbb két órával a lefekvés előtt befejezni az aznapi táplálkozást.

Ezek az ételek és italok segítenek az alvásban

Vacsorára válasszunk könnyű ételeket, magas fehérjetartalommal, amelyek nemcsak az alvást segítik elő, de a refluxos panaszokat is csökkentik. Jó választás vacsorára például a sovány hús, hal és tejtermékek.

Ha este iszunk egy pohár tejet, az segít a nyugodt pihenésben, a benne lévő triptofánnak és kalciumnak köszönhetően. A zabpehely is kiváló választás esténként, azonban arra figyeljünk, hogy ne legyen benne túlságosan sok hozzáadott cukor, hiszen az inkább felpörget, mint lenyugtat bennünket.

A teljes kiőrlésű péksütemények valamint a rizs is növeli a triptofán- és szerotoninszintet a szervezetünkben, azaz segíti az elalvást. A gyümölcsök közül a szintén triptofán aminosavat tartalmazó banán kiváló választás estére, mint ahogy a természetes melatoninforrásnak számító cseresznye és a százszázalékos meggylé is.

Ha szeretünk teázni, válasszunk gyógyteát, mint amilyen a macskagyökér, a komló, a feketeribizli-levél vagy a citromfű.

A sajtot felejtsd el este

A sajtot nagyon sokan szeretjük, és van aki desszert helyett is ezt fogyasztja, vacsora után. Azonban ez sajnos nem jó ötlet, hiszen a sajt egyeseknél emésztési zavarokat, másoknál refluxos tüneteket okozhat ha este fogyasztjuk. Az érlelt sajtokat mindenképp kerülni kell este, hiszen nagy mennyiségű tiramint tartalmaznak, ez pedig élénkítheti az agyműködést és álmatlanságot is okozhat.

sajtok tányéron

A sajtok nagyon egészségesek, de inkább ne vacsorára fogyasszuk őket. Fotó: Shutterstock

A nehezebb, érlelt sajtok, például a cheddar, elalvás előtt emésztési nehézségeket okozhat. Ezen kívül az érlelt sajtok nagy mennyiségben tartalmaznak egy aminosavat, a tiramint, amely éberségre készteti fogyasztóját azáltal, hogy a mellékveséket stresszhormonok termelésére ösztönzi.

Ezek a sajtok igazán egészségesek, de nem vacsorára

1. A parmezán a legtöbb ételt izgalmassá teszi egyedi ízével, és egy evőkanálnyi belőle csupán 32 kalóriát és 2 gramm fehérjét tartalmaz. A kalciumban gazdag parmezán ráadásul segíthet enyhíteni a fáradtságot, a levertséget, sőt, még a hangulatingadozásokat is csökkenteni tudja. Az olasz ételeket nehéz elképzelni jellegzetes íze nélkül.

2. A kecsketejből készült, érlelt sajtoknak nagyon magas a fehérjetartalma, ráadásul a kecsketejben található zsírok gyorsabban szívódnak fel, mint a tehéntejben lévők, így már jóval kevesebb sajt elfogyasztása is teltségérzetet ad.

3. A mozzarella egy klasszikus olasz sajt, mely egyharmaddal kevesebb zsírt tartalmaz, mint a többi sajt. Ezen kívül tele van proteinnel, és előbb okoz teltségérzetet is.

4. A feta egy igazi görög sajt, melynek fogyasztása nagyon jót tesz a szívnek, hiszen napi rendszerességű fogyasztása esetén csökkenteni tudjuk a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. A fetában 30 százalékkal kevesebb a telített zsírsav, ami az artériák elzáródásáért felelős.

5. A svájci sajtok méltán világhírűek, hiszen a csodás legelőkön nevelkedett tehenek és kecskék remek aromájú tejet adnak, így a sajtoknak is fantasztikus ízt kölcsönöznek, fogyasztásuk pedig igazán jót tesz az egészségünknek és a közérzetünknek is.

Nyugodt éjszakákat kívánunk!