A munkaerőpiaci és hallgatói igényeknek megfelelően idén is új szakokkal bővül a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem képzéseinek tárháza a vidéki campusainkon, így jövőre már Kaposváron, Keszthelyen és Szarvason is új lehetőségek nyílnak a MATE-n tanulók számára.

Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora úgy fogalmazott, hogy ezen képzési lehetőségek elindításával egyetemünk a térségi vállalkozások, illetve a hazai piaci és társadalmi igényekre reagál annak érdekében, hogy hallgatóink a jövőben is olyan képzettséget szerezhessenek, amellyel kellő biztonsággal helyezkedhetnek majd el a munka világában. Mindemellett 2024-ben a munkáltatók is olyan képzett, felkészült szakemberekkel dolgozhatnak, akik a legfrissebb elméleti és gyakorlati tudással bírnak.

MATE képzés

Idén is új szakokkal bővül a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem képzéseinek tárháza – fotó: MATE

E szándék szellemében a Kaposvári Campuson a jövő tanévtől kezdődően már Mechatronikai mérnöki képzést is lehet választani, a szintén a közelmúltban elindított Gépész- és a Villamosmérnöki képzés mellett, amely csakugyan hiánypótló lehetőség a Dél-Dunántúlon. A MATE Kaposvári Campusán induló új szakok összhangban vannak a város újraiparosítási törekvéseivel, az újonnan betelepülő és épülő cégeknek pedig magasan képzett szakemberekre van szükségük, amit egyetemünk kész és képes biztosítani számukra. A kaposvári és térségi cégek üdvözölték az újonnan adódó lehetőséget, többen duális partnerként segítik a munkát, másrészt vállalták, hogy a munkavállalóik közül beiskoláznak az új szakra.

A keszthelyi Georgikon Campuson Agrárközgazdász mesterszak indul, mely képzés évek óta elérhető a gödöllői Szent István Campuson, de a Nyugat-Dunántúlon elsőként itt, Keszthelyen jelentkezhetnek rá a hallgatók. Mindez a campus életében jelentős mérföldkőnek számít, hiszen korábban gazdasági területen még nem indult mesterképzés az intézményben. Keszthelyen az agrárium mellett fontos szereplő a turizmus is, ezzel jött létre az Agroturisztikai Tanszék is, amelybe az agrárközgazdász képzés is illeszkedik.

Mindezek mellett Békés vármegye szívében, a Holt-Körös, az Arborétum, a Körös-Maros Nemzeti Park közvetlen közelében található MATE Szarvasi Képzési Helyen is új lehetőség nyílik a továbbtanulni vágyók számára. A milliónyi természeti élményt és kulturális programot ígérő sokszínű lehetőség kellő alapot biztosít ahhoz, hogy 2025-ben újra induljon a Turizmus-vendéglátás szak, aminek gyakorlati képzéseit ráadásul szintén a MATE saját üzemeltetésű panziójában és hosztelében tölthetik a hallgatók.

Mindemellett 2024-ben, a „Tessedik-örökség” jegyében indult újra a tradicionális alapokkal rendelkező Mezőgazdasági mérnöki alapszak is, mely levelező munkarendjét idén elsősorban a munkaerőpiac aktív dolgozói választották rekordjelentkezési létszámmal, de a 2025/26-os tanévben már nappali munkarendű képzésben is elérhetővé válik.

Ez a megjelenés a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel történt együttműködés keretében jött létre.