A som hosszúkás, savanykás, piros bogyói augusztusra-szeptemberre megérnek – a madarak legnagyobb örömére. Csipegetik is szorgosan, de azért nekünk is jut belőle elég, ha idejében elkezdjük szedni – írja az egy.hu.

som

A szomszédos Ausztriában rengeteg som terem – fotó: pixabay.com

A som nagy beltartalmi értékekkel rendelkezik

C vitaminban gazdag, a népi  gyógyászat régóta használja, vércukorszint-stabilizáló, gyulladáscsökkentő hatása miatt. Magas a pektintartalma, almasavat, fenolsavat is tartalmaz. Nem magvaváló, a vadon termő változat magja jóval nagyobb a „szelíd" társainál. Általában vadon gyűjtjük, de egyre több helyen ültetik a kertekbe is. kemény fáját szívesen használják szerszámnyélnek.

A kerttervezők az egyes fajtáit szívesen ajánlják a díszkertekbe vagy sövénynek, mert tavasszal a sárga virágaival, télen pedig a lombjával és színes vesszőivel díszít.

Hazánkban mégsem örvend nagy népszerűségnek, nem így a szomszédos Ausztriában, ahol rengeteg som terem. Ott egy 2-300 éves fán gyakran ötven kilónál is több som terem, és a statisztikák szerint a környéken több mint tízezer sombokor található, amelyek közt akad 800 éves példány is.

Vissza kellene állítani hazánkban is a som megbecsülését

A hegyvidéki emberek életében a somnak óriási a jelentősége, a talaj megkötésétől kezdve az összes felhasználási módján át,  egészen a somhoz kötődő hiedelmekig és legendákig. Kóstolhatunk itt somlekvárt, sompálinkát, somból készült gyümölcsszeletet, somos házi joghurtot és más finomságokat.

A hazai szakemberek szerint, vissza kellene állítani hazánkban is a som megbecsülését, hiszen a termesztése nem igényel nagy erőfeszítést, jól bírja és szereti akár a városi létet is, fagytűrő.

Ha valaki azonban nemcsak gyönyörködni szeretne benne, hanem például lekvárt is akar főzni, annak érdemes egyszerre több somfát is ültetni, mert lassú növekedésű, és pár évnek el kell telnie addig, amíg 3-5 kg gyümölcsöt hoz.

Nagy kedvenc: a somlekvár

A som valamennyi erdei finomsághoz illik: a vadhúshoz, a sült gombához, de csak úgy kenyérre kenve is nagyon ízletes.

A somlekvár elkészítése egyszerű: 2 kg somot egy kevés vizet aláöntve addig főzünk, amíg a húsa elválik a magjától. Szitán áttörjük, majd a kapott som-pépet megmérjük. Hozzáadjuk a megfelelő mennyiségű befőzőcukrot, és folyamatosan kevergetve 5-6 percig főzzük.  Forrón kisebb üvegekbe töltjük, és gondosan lezárjuk.  Sötét, hűvös helyen tároljuk. Különleges, pikáns aromája igazi ínyencség.