Sosem látott alaposság
Az Ocean Spray márka áfonyatermelését már a "Brightseed Forager" mesterséges intelligencia szoftvertechnológiája felügyeli. Az emberentúli értelem a bogyókban található vegyületek és azok emberi egészségre gyakorolt hatásának profilozásában segíthet.
"Az Ocean Spray szeretné létrehozni a világ legátfogóbb áfonya-tápanyagprofil-adatbázisát, beleértve a termésben található eddig ismeretlen, vagy nem kellő alapossággal vizsgált bioaktív vegyületeket és azok emberi immunitásra valamint egészségre gyakorolt potenciális előnyeit."
"A megszerzett adatok segítenek majd az olyan vizsgálatok megtervezésében, melyekkel igazolhatóvá válnak az azonosított összetevők hatásmechanizmusai, és meghatározhatjuk az áfonya új, az emberi egészségre előnyös területeit" – mondta a NutritionInsightnak Katy Galle, az Ocean Spray kutatás-fejlesztésért felelős alelnöke.
Az emberentúli értelem a bogyókban található vegyületek és azok emberi egészségre gyakorolt hatásának profilozásában segíthet. Fotó: Pexels
Az áfonya egészségesebb, mint hittük
A kutatás segíthet egészségesebb termékek kifejlesztésében és információkat szolgáltathat majd arról is, hogyan kell optimálisan termeszteni, szétválogatni és kezelni az áfonyát, hogy optimalizálhatóak legyenek a beazonosított és megcélzott egészségügyi előnyök és persze a fenntarthatóság.
"A vegyületek azonosítása megerősítheti majd azt a meggyőződésünket is, hogy az áfonya egy "szupergyümölcs", amely nemcsak bőségesen tartalmazza ezeket a jótékony növényi vegyületeket, hanem nagyon változatos profilokkal is rendelkezik."
"Ezek a vegyületek hasznosíthatók élelmiszeripari termékben vagy más formában is" - részletezte Galle. A BrightSeed Forager mesterséges intelligenciája a világ legnagyobb digitális platformja, amely megvilágítja a növényi bioaktív anyagok és az emberi biológia közötti kölcsönhatásokat. Ez jelenleg az egyetlen technológia, amely képes megjósolni, hogy mely növényi vegyületek bioaktívak, és milyen hatással vannak bizonyos egészségügyi területekre. A Forager már néhány hónappal ezelőtt belekezdett az áfonya bioaktív anyagainak kiértékelésébe az Ocean Spray számára. Az összegyűjtött adatokat "in vitro" és klinikai vizsgálatokon keresztül ellenőrizhetik majd, hogy alátámasszák az egészségügyi előnyökkel kapcsolatos üzeneteket.
"Az Ocean Spray áfonyafajtáinak csupán néhány hónapos tanulmányozása után a mesterséges intelligencia alapú elemzés máris tízszer több bioaktív fitokemikáliát és négyszer több fitonutriens anyagot talált mint amiről eddig tudomásunk volt."
Sőt, mi több, számos tőzegáfonya-törzs több mint 350 bioaktív vegyületcsoportot tartalmazott, melyek ígéretesek az immunitás és a kognitív funkciók pozitív befolyásolására, megnyitva ezzel az ember számára értékes egészségügyi előnyök olyan új területeit, melyek korábban ismeretlenek voltak a tőzegáfonya fogyasztásával összefüggésben.
A kutatás segíthet egészségesebb termékek kifejlesztésében és információkat szolgáltathat majd arról is, hogyan kell optimálisan termeszteni, szétválogatni és kezelni az áfonyát. Fotó: Unsplash
Különböző áfonyafajták
Hasonlóan ahhoz, ahogyan a különböző szőlőfajták különböző borfajtákat eredményeznek, az egyes áfonyatörzsek is rendkívül változatosak lehetnek fitokémiai összetételükben, ami különböző színeket, ízárnyalatokat, méreteket és számos egészséget támogató bioaktív vegyületet eredményez. Az áfonya mindenekelőtt gazdag forrása a magas antioxidáns aktivitású polifenoloknak, az egészségre gyakorolt jótékony hatásai közül jól ismert, többek között a hólyag- és veseműködés támogatása.
Tavaly a US Food and Drug Administration (Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala - FDA) is megerősítette az áfonyatermékek és a visszatérő húgyúti fertőzések (UTI) kockázatának csökkentésének eredményeit.
"A több mint 100 áfonyafajta mellett az áfonyában található vegyületek túlnyomó többségét még soha nem vizsgálták az emberi szervezetre gyakorolt hatásuk szempontjából. Mindez óriási potenciált hordoz magában, új dimenziókat nyithat az egészség és a wellness számára" - hangsúlyozza Galle.
Az áfonya mindenekelőtt gazdag forrása a magas antioxidáns aktivitású polifenoloknak, az egészségre gyakorolt jótékony hatásai közül jól ismert, többek között a hólyag- és veseműködés támogatása. Fotó: Unsplash
A mesterséges intelligencia feltárta az áfonyafajták közötti különbségeket is
A szakirodalom által ismert és a Brightseed Forager által feltérképezett, áfonyában található bioaktív vegyületek ugyan elsősorban az emberi szervezetben zajló antioxidáns és immunmoduláló folyamatokhoz kapcsolódnak, de
"Más fontos sejtfolyamatokat is azonosítottunk, melyek részt vesznek a szív egészségének megőrzésében, a kognitív frissesség fenntartásában és az immunfunkciók működtetésében, ami arra utal, hogy ezek az áfonyaösszetevők támogathatják ezeket a folyamatokat".
A Brightseed Forager technológiája feltérképezte a növényi vegyületek összetett, a tudomány számára eddig láthatatlan molekuláris szerkezetét, és azok emberi biológiára gyakorolt hatásait.
"A Forager nem csupán azt képes felderíteni, hogy mi van az áfonyában, hanem azt is, hogy miben különböznek a különböző áfonyafajták. Ezen keresztül a termelők és a fogyasztók is könnyedén megérthetik majd, hogy mit tehet az áfonya az egészségünkért" - mondta el Sofia Elizondo, a Brightseed társalapítója és operatív igazgatója.
A Brightseed mesterséges intelligenciája tavaly januárban olyan iparági szereplőkkel együtt dolgozva mint a Danone és a Pharmavit, a májzsír eltakarítására és az anyagcsere egészségének elősegítésére szolgáló növényi molekulákat is azonosított. Szintén 2021-ben 200 000 dolláros támogatást kaptak a Bill & Melinda Gates Alapítványtól, hogy olyan növényi alapú bioaktív anyagokat fedezzenek fel, melyek javíthatják a születési számokat az alultápláltsággal sújtott régiókban.
A kismolekulájú gyógyszerek kétharmada eredetileg növényekben, baktériumokban és gombákban található természetes vegyületekből származik, de az odakint található vegyületek 99 százaléka még mindig felfedezetlen.Eddig a Forager az ehető-, és gyógynövények listájáról mintegy 700 000 vegyületet azonosított az emberi egészségre gyakorolt hatásaik alapján, és ez a szám 2025-re a tervek szerint meghaladja majd a 10 milliót is.
(Forrás: Foodingredientsfirst)