A pandémia miatt a HORECA szektort érzékenyen érintő krízis ellenére Európában megnőtt a paradicsom-alapú termékek fogyasztása. Az európai országokban a gyors újraindulás következtében a fogyasztás növekedése várhatóan fennmarad az év második felében is.
Magyarországon a 2020-as évhez képest az idei évben mintegy 22%-os termésnövekedést jósolnak – Fotó: pixabay
Kifogytak a paradicsomkészletek
A készletek lényegesen alacsonyabbak, mint amit a piaci igények mutatnak, ami elsősorban a feldolgozók átmeneti leállásának köszönhető. Bár a termelés jelentősen növekedett, mégsem elegendő mértékben, ezzel együtt az is igaz, hogy az ipari paradicsom termő területeken a termesztés és a feldolgozás a kapacitás felső határán van.
A világ termelése stabilitást mutat, habár az unión belül termelésnövekedés várható, máshol kevésbé: a Kaliforniában lévő öntözési problémák, az egyes kínai tartományokban az ujgur humanitárius válság miatt az Európai Unió által kivetett kereskedelmi szankciók, valamint a tengeri hajózási költségek megnövekedése kiegyenlítik a várható termelési mutatókat.
A becsült európai termésmennyiségek azt mutatják, idén mintegy 8,8%-os növekedésre számíthatunk 2020-hoz képest a termésbecslés alapján, ami 28%-os piaci részesedést jelent a világ ipari paradicsomtermelésében.
Magyarországon is több paradicsom lesz idén
Magyarországon a 2020-as évhez képest az idei évben mintegy 22%-os termésnövekedést jósol a Tomato Europe, ami mintegy 100 000 tonna ipari paradicsomot jelent.
Összességében elmondható, hogy a termelési költségek növekedése, a megnőtt fogyasztói igények és a készletek gyors csökkenésének következtében a paradicsom-alapú termékek árain valószínűleg meg fog látszódni a pandémia hatása.