Minden évben újabb információkkal leszünk gazdagabbak az egyes élelmiszerek egészségügyi hatásával kapcsolatban. Emiatt volt, hogy a vajat cseréltük margarinra, majd egy idő múlva mégis visszatértünk a tejből készült zsiradékra, majd újra háttérbe helyeztük  a növényi kedvéért. Lehet, hogy ismét időszerű váltás következik, mert a legújabb kutatások szerint egy sokak által használt, egészségesnek tartott olajtípusról derültek ki korábban ismeretlen, aggodalomra okot adó információk – írja a divany.hu.

kókuszolaj

A korábban csaknem ismeretlen, hő hatására olvadó, opálosan fehér kókuszolaj egyik pillanatról a másikra robbant be a köztudatba – fotó: pixabay.com

Mindenki igyekszik a lehetőségeihez mérten egészségesebben étkezni, emiatt az alapvető élelmiszereket érintő friss kutatási eredmények hatást gyakorolnak a vásárlási szokásainkra is. Évekkel korábban minden a margarin-vaj "háborújával" kezdődött, majd a zsír és az olaj szembeállításával folytatódott a legalapvetőbb hozzávalóink harca –de még mindig kérdés, hogy a növényi vagy az állati zsiradékok az egészségesebbek?

Hiába áttetsző, mégsem annyira tiszta a kókuszolaj?

Egy évtizeddel ezelőtt terjedt el ennek az olajfajtának a használata az egészségtudatos magyar háztartásokban. A korábban csaknem ismeretlen, hő hatására olvadó, opálosan fehér kókuszolaj egyik pillanatról a másikra robbant be a köztudatba: és gyorsan leváltotta az étolajat.

A kókuszolaj viszonylag olcsó, semleges ízvilágú, széleskörűen felhasználható, de nemcsak főzéshez, hanem kozmetikumok alapanyagaként, fogtisztításra is alkalmas.

A  szuperélelmiszernek tartott olajjal kapcsolatban azonban a legutóbb napvilágot látott kutatás eredményei komolyan megrengethetik a kiemelt pozícióját.

A kutatók egérkísérletekre alapozva állítják, hogy a fogyasztása olyan egészségügyi kockázatokkal járhat együtt, amelyek befolyással lehetnek az anyagcsere-folyamatokraAz egereken ugyanis kimutatták, hogy a kókuszolaj fogyasztása a központi idegrendszert károsítva szorongásos problémákat, súlygyarapodást, májgyulladást, illetve hormonális zavarokat is okozhat.

Mégsem olyan egészséges, mint eredetileg azt hitték

„Az eredmények arra utalnak, hogy bár a folyamat lassú és csendes, a kókuszolaj fogyasztása jelentős anyagcsere-elváltozásokhoz vezethet, melyek hozzájárulhatnak az elhízás és az azzal kapcsolatos társbetegségek kialakulásához" – mondta Marcio Alberto Torsoni, a kutatás egyik vezetője. Mint fogalmazott, a kókuszolaj nem alkalmas betegségek kezelésére és az egészség helyreállítására sem.

A vizsgálat alkalmával a kutatócsoport napi egy adag – embermértéket tekintve egykanálnyinak megfelelő – kókuszolajat adott be két hónapon át az egészséges kísérleti állatoknak.

A kísérlet végére arra a következtetésre jutottak, hogy az egerek kulcsfontosságú metabolikus hormonjai, a jóllakottságért és a vércukorszint szabályozásáért felelős leptin- és az inzulin szintje teljesen megváltozott, és a zsírszintézisre is befolyással volt.

A kutatók szerint mindez nem meglepő, hiszen a telített zsírsavaknak ez az egyik legjellemzőbb tulajdonsága: elősegítik az inzulin- és leptinrezisztenciát – a kókuszolaj pedig 88 százalékban telített zsírsavakat tartalmaz.

Régebben éppen a fogyás elősegítésére tanácsolták a fogyasztását

A hidegen sajtolt kókuszolaj fogyasztását sokáig kifejezetten ajánlották egyes vesebetegségben szenvedőknek, vagy éppen az influenzaszezonban a betegség megelőzésére, mert  nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat és két olyan vegyületet, – laurinsav és kaprinsav – mely baktériumölő hatású.

Az elmúlt években a jelenlegi kutatás szerzői többféle vizsgálatnak is alávetették a kókuszolajat, és arra a megállapításra jutottak, hogy az egészségügyi hatásait tekintve messze elmarad sok másik olaj mögött.

Az American Heart Association is a kókuszolajban rejlő veszélyekre figyelmeztetett. A szívbetegségekkel foglalkozó szervezet azt javasolja, hogy célszerű a kókuszolajat lecserélni másféle olajra, mivel növelheti az LDL-koleszterinszintet, és még csak olyan kedvező hatása sem ismert, ami ezt kompenzálni tudná. A tanulmány szerzői a repceolajat javasolják.