A cukkini és rokonai – az uborka, a tökök és dinnyék – a magyar konyha alapzöldségei közé tartoznak. Ám bármennyire is finomak, ezek a zöldségek nem mindig ártalmatlanok. Előfordulhat, hogy egy növény védekezésül elkezd túl sok mérgező anyagot termelni, és ez komoly egészségügyi problémákat okozhat!

Hogyan lehet mérgező az uborka vagy a cukkini?

A cucurbitacin természetes módon termelődik a tökfélékben. Ezt a növény védekezésként állítja elő, hogy megvédje magát a kártevőktől, növényevő állatoktól. Normál esetben nem veszélyes, azonban ha e toxinnak a szintje genetikai tényezők vagy környezeti stresszhatások (például szárazság vagy rossz talajminőség) hatására megemelkedik, az súlyos gyomor- és bélrendszeri panaszokat okozhat. A tünetek: hasi görcsök, hányás, hasmenés, sőt kiszáradás is előfordulhat – ritkán akár halálos kimenetellel is.

Hogyan előzhető meg a baj?

Mindig megbízható forrásból vásároljunk zöldséget, ha pedig magunk termesztjük, ügyeljünk a megfelelő körülményekre – jusson a növény sok fényhez és vízhez, illetve ne ültessük át!

Főzés előtt kóstoljuk meg a zöldséget, és ha keserű, azonnal dobjuk ki!

A keserű íz tehát nem csupán kellemetlen, hanem egyértelmű jelzés is: baj van. Ha figyelünk az ízekre, a cukkini és társai továbbra is biztonságos, finom és tápláló részei lehetnek étrendünknek.

Forrás: noklapja.hu

Indexkép: Shutterstock