A vonatkozó jogszabályi előírások szerint a dughagyma- és fokhagyma-szaporítóanyagok kizárólag csomagolt formában értékesíthetők, olvasható a Nébih oldalán. A csomagolásnak zártnak és olyannak kell lennie, hogy biztosítsa a szaporítóanyagok jó szellőzését.
A különböző színű úgynevezett raschel háló, vagy a perforált műanyag zacskó megfelelő, de óvakodjunk az átláthatatlan, pl. dobozos, papírzacskós megoldásoktól, mivel azok elfedik a szaporítóanyagok minőségi állapotát. Ezen kívül a csomagolásnak olyannak kell lennie, hogy azt a csomagolóanyag megsértése nélkül ne lehessen megbontani.
A csomagolási egységeken fel kell tüntetni a szaporítóanyag nevét és fajtáját, valamint a csomagoló (kiszerelő) nevét. Az MSZ 11938:2008 számú vöröshagyma-dughagyma szabvány szerint azonban – ez előbbieken kívül - a dughagyma méretcsoportját, a kiszerelési egység tömegét, csávázott termék esetén a csávázószer hatóanyagát és a hőkezelés tényét is fel kell tüntetni.Ez utóbbiak fakultatív követelmények, tehát jelenleg még nem számonkérhetők.
Milyen a jó dughagyma?
- A jó dughagyma a Nébih nyilvántartásában szereplő engedélyestől származik, fajtája a Közösségi Fajtajegyzék, vagy a Nemzeti Fajtajegyzék szerinti, fajtaazonos, fajtatiszta, a növényegészségügyi előírásoknak megfelelő és egészséges (károsítóktól és azok tüneteitől mentes), ép (sérüléstől mentes).
- Száraz héjazatú, teljesen beérett (beszáradt nyakú és száraz gyökérzetű), megfelelően kemény (tömör), megfelelően csíramentes, idegen szerves és szervetlen anyagoktól mentes, hagymája jellemző szagú.
A nagyobb méretű dughagymákból kitűnő zöldhagyma nevelhető – Fotó: pixabay
- A héj nélküli, sérült, puha, féregrágott és rövid csírás (búvócsírás) egyedek számának, valamint az idegen növényi részeknek, köveknek, rögöknek és egyéb földszennyezésnek, hagymából származó szárrészeknek és burokleveleknek a lehető legalacsonyabb mértékűnek kell lennie.
- A dughagyma nem lehet fagyott, idegenszagú, penészes.
- A dughagyma mérete befolyásolja a belőle előállítható terméket, ugyanis a nagyobb hagymák már a termesztés korai stádiumában felmagzanak, így étkezési vöröshagyma termesztésére alkalmatlanok. A hagyományos Makó környéki dughagyma méretkategóriákról részletesen a Nébih tájékoztatójából lehet információhoz jutni. A nagyobb méretű dughagymákból viszont kitűnő zöldhagyma nevelhető. Étkezési hagyma előállításához a III-IV. méretcsoportba tartozó dughagymát szokták használni, ezek talajba helyezése azonban koratavasszal történik.
- A hőkezelt dughagyma nem magzik fel, mivel a megfelelő hőkezelés meggátolja a magszárképződést. Hőkezelt dughagymával azonban ritkán találkozunk a boltok polcain.
A fokhagyma vegetatív úton szaporítható növény
A szaporításnak kétféle módja van. Gyakoribb a fiókhagymás (gerezdes) szaporítás, de egyes fajták virágszáron fejlődő kis hagymák, az úgynevezett bulbilli-k segítségével szaporíthatók. Ez utóbbi csak ritkán kapható a boltokban.
Az engedélyes fokhagymaszaporítóanyag-termesztők szelektált, ellenőrzött anyanövény-állományról végzik a szaporítást. A fokhagyma külső, nagy gerezdjei használhatók szaporításra. Szaporítóanyagként általában a gerezdeket hozzák forgalomba, esetenként azonban egész fejekkel is találkozhatunk a polcokon.
A fokhagyma-szaporítóanyag esetén is fontos a megfelelő egészség (károsítóktól és tüneteiktől való mentesség), valamint a gerezdeknek megfelelően fejlettnek, keménynek (tömörnek) és csíramentesnek kell lennie.
A fokhagymatermesztés sikere nagyban függ a szaporítóanyag minőségétől – Fotó: pixabay
Hosszú ideig és meleg helyen tárolt fokhagyma szaporítóanyag hajlamos a vízvesztés következtében fellépő puhulásra és a penészedésre (Botrytis), ezért a szaporítóanyagot száraz, hűvös, de fagyvédett helységben tartsuk.
Az ősszel kapható és ősszel elduggatott fokhagyma gerezdekből lesz a legkorábban fogyasztható fokhagyma, de ez a fokhagyma télre nem tartható el, mert rosszul tárolható. Téli tárolásra szánt fokhagymához a tavaszi fokhagymákat javasoljuk.
Az étkezési vöröshagyma- (zöldhagyma-, kötözőhagyma) és fokhagymatermesztés sikere nagy mértékben függ a szaporítóanyag minőségétől, ezért érdemes a házikerti termesztésnél is odafigyelni a fenti, szaporítóanyag-minőségi szempontokra.
Fontos információ a termesztőknek
Módosultak a dughagyma és fokhagyma forgalomba hozatalára vonatkozó feltételek - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.
Módosult az agrárminiszter 37/2021. (X. 14.) AM rendelete szerint a zöldség szaporítóanyagok előállításáról és forgalomba hozataláról szóló 50/2004. (IV. 22.) FVM rendelet.
A dughagyma és fokhagyma forgalomba hozatalára vonatkozó feltételekről rendelkezik a rendelet, részletei a 37/2021. (X. 14.) AM rendelet 1. számú mellékletében találhatóak meg.
Árutermesztő és -forgalmazó részére csak engedélyezett üzemből származó, e rendelet előírásainak megfelelően előállított és a 50/2004. (IV. 22.) FVM rendelet 30. §-nak megfelelő dokumentummal kísért és címkézett dughagyma és fokhagyma szaporítóanyag hozható forgalomba.
A szaporítóanyag-kísérő okmányon feltüntetendő adatok módosultak, a szaporítóanyag mennyiségén dughagyma esetén a bruttó tömeget, fokhagyma szaporítóanyagnál a bruttó tömeget vagy a darabszámot kell érteni.
A dughagyma és fokhagyma szaporítóanyag legfeljebb 50 kg-os egységben hozható forgalomba, a csomagolásról és a címkéről, valamint a forgalomba hozatali előírásokról rendelkezik a rendelet, amelyek részletei megtalálhatóak a Magyar Közlöny 191. számában.