A szakemberek szerint a téli tök elnevezés sokkal helytállóbb, mint a sütőtök, mert azok beletartoznak ebbe az úgynevezett téli tök csoportba - olvasható a novenyvedoszer.hu cikkében.
Orange, vagy közismertebb nevén kanadai sütőtök – fotó: pixabay.com
A leghidegebb hónapokban is lehet fogyasztani a termését
A Kobakosok családjába tartozó sütőtök őshazája Dél és Közép-Amerika, ott főként az indiánok termesztették - kezdetben csak a magjáért. Hazánkba spanyol és portugál felfedezők által került. Igénytelensége miatt bármelyik kiskertben könnyen termeszthető.
Legnépszerűbb fajtái: a Nagydobosi sütőtök (aminek tömege 5-10 kg, vastag narancssárga húsa parázsra sül - emiatt ez alkalmasabb sütésre), és az Orange, vagy közismertebb nevén kanadai sütőtök (tömege 2-4 kg, körte alakú, megbízhatóan édes, könnyen feldolgozható, levesek, főzelékek, saláták kiváló alapanyaga).
Táplálkozás-élettani szerepe igen jelentős
A sütőtök tartalmaz:
- összetett szénhidrátokat (természetes cukrokat és keményítőt),
- rostokat,
- nagy mennyiségű ásványi anyagot (kalciumot, magnéziumot, káliumot, cinket, mangánt, rezet, vasat, foszfort),
- vitaminokat (C-vitamint, karotint, biotint, niacint, pantoténsavat, A-, B1-, B2-, B6 -, E - vitamint és folsavat),
- antioxidánsokat
Ennek köszönhetően egészségmegőrző, gyógyító hatással bír.
Néhány pozitív hatás a sok közül:
- alkalmas gyulladásos betegségek kezelésére
- segíti a gyors felépülést megfázásos, meghűléses megbetegedések esetében
- magas rosttartalmának köszönhetően remek hashajtó és béltisztító
- segít a szív és koszorúér problémák megelőzésében
- gazdag antioxidáns vegyületekben
- a benne található béta-karotin, kriptoxanthin, Lutein és zeaxanthin, melyek az A-vitamint is magába foglaló karotinoidok csoportjához tartoznak, képesek védeni a szervezetet a magas vércukorszint kialakulása ellen – azaz csökkenti a vércukor szintet
- csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet
A sült tök nagyon finom és egészséges – fotó: pixabay.com
Sütve rendkívül ízletes, a magja pörkölve finom ropogtatnivaló és alkalmas olaj sajtolására is
Felhasználása sokoldalú: nyersen keszíthetsz belőle ivólevet, főzheted, sütheted, alkalmas turmixnak, levesnek, salátának, lekvárnak, de még süteménybe is beleteheted. Az ízéhez illik a fokhagyma, gyömbér, fahéj, bazsalikom, petrezselyem, korindermag.
Értékes része a magja: az olajos magvak közül a legmagasabb a fehérjetartalma (33,9 g/100 gramm), nagyon kedvező a zsírsavösszetétele, gazdag esszenciális zsírsavakban.
A sütőtök sokáig eláll, a termesztése nem igényel nagy szaktudást – fotó: pixabay.com
A sütőtök termesztése jövedelmező
A sütőtök sokáig eláll, a termesztése nem igényel nagy szaktudást, ha van elég hely hozzá a kertben bárki bátran belevághat. Mivel érzékeny a hidegre, csak jóval a fagyveszély elmúltával szabad elvetni a magokat. Meleg és fényigényes növény, ami a talajok közül - a hideg, vízállásos, erősen savanyú talajok kivételével - szinte bármilyen talajtípusban megterem, feltéve, ha a talaj gazdag tápanyagokban.
Betegségek és kártevők általában nem károsítják, ezért a növényvédelemmel nem kell sokat foglalkoznunk. Az Orange tök termesztése során azt tapasztalták, hogy sokkal érzékenyebb a környezeti hatásokra, így a hőmérsékletre és a páratartalomra, mint a nagydobosi sütőtök.
A nagydobosi sütőtök átlagos körülmények között 200 q/ha értékesíthető, hasznosítható termést hozhat.
Magyarországon a 2021-ben a területalapú támogatási adatok szerint, körülbelül 1770 hektáron termesztettek sütőtököt. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt a legnagyobb a termőterület (több mint 330 hektár), de 200 hektár fölött volt Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben is a termesztési terület. Mivel a hazai termelés gyakran eléri az évi 35-40 ezer tonnát, így az importból származó mennyiség elenyésző méretű, ezer tonna alatt volt az elmúlt években.