A szakemberek szerint a téli tök elnevezés sokkal helytállóbb, mint a sütőtök, mert azok beletartoznak ebbe az úgynevezett téli tök csoportba - olvasható a novenyvedoszer.hu cikkében.

sütőtök

Orange, vagy közismertebb nevén kanadai sütőtök – fotó: pixabay.com

A leghidegebb hónapokban is lehet fogyasztani a termését

A Kobakosok családjába tartozó sütőtök őshazája Dél és Közép-Amerika, ott főként az indiánok termesztették - kezdetben csak a magjáért. Hazánkba spanyol és portugál felfedezők által került. Igénytelensége miatt  bármelyik kiskertben könnyen termeszthető.

Legnépszerűbb fajtái: a Nagydobosi sütőtök (aminek tömege 5-10 kg, vastag narancssárga húsa parázsra sül - emiatt ez alkalmasabb sütésre), és az Orange, vagy közismertebb nevén kanadai sütőtök (tömege 2-4 kg, körte alakú, megbízhatóan édes, könnyen feldolgozható, levesek, főzelékek, saláták kiváló alapanyaga).

Táplálkozás-élettani szerepe igen jelentős

A sütőtök tartalmaz:

  • összetett szénhidrátokat (természetes cukrokat és keményítőt),
  • rostokat,
  • nagy mennyiségű ásványi anyagot (kalciumot, magnéziumot, káliumot, cinket, mangánt, rezet, vasat, foszfort),
  • vitaminokat (C-vitamint, karotint, biotint, niacint, pantoténsavat, A-, B1-, B2-, B6 -, E - vitamint és folsavat),
  • antioxidánsokat

Ennek köszönhetően egészségmegőrző, gyógyító hatással bír.

Néhány pozitív hatás a sok közül:

  • alkalmas gyulladásos betegségek kezelésére
  • segíti a gyors felépülést megfázásos, meghűléses megbetegedések esetében
  • magas rosttartalmának köszönhetően remek hashajtó és béltisztító
  • segít a szív és koszorúér problémák megelőzésében
  • gazdag antioxidáns vegyületekben
  • a benne található béta-karotin, kriptoxanthin, Lutein és zeaxanthin, melyek az A-vitamint is magába foglaló karotinoidok csoportjához tartoznak, képesek védeni a szervezetet a magas vércukorszint kialakulása ellen – azaz csökkenti a vércukor szintet
  • csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet

sütőtök

A sült tök nagyon finom és egészséges – fotó: pixabay.com

Sütve rendkívül ízletes, a magja pörkölve finom ropogtatnivaló és alkalmas olaj sajtolására is

Felhasználása  sokoldalú: nyersen keszíthetsz belőle ivólevet, főzheted, sütheted, alkalmas turmixnak, levesnek, salátának, lekvárnak, de még süteménybe is beleteheted. Az ízéhez illik a fokhagyma, gyömbér, fahéj, bazsalikom, petrezselyem, korindermag.

Értékes része a magja: az olajos magvak közül a legmagasabb a fehérjetartalma (33,9 g/100 gramm), nagyon kedvező a zsírsavösszetétele, gazdag esszenciális zsírsavakban.

sütőtök

A sütőtök sokáig eláll, a termesztése nem igényel nagy szaktudást – fotó: pixabay.com

A sütőtök termesztése jövedelmező

A sütőtök sokáig eláll, a termesztése nem igényel nagy szaktudást, ha van elég hely hozzá a kertben bárki bátran belevághat. Mivel érzékeny a hidegre, csak jóval a fagyveszély elmúltával szabad elvetni a magokat. Meleg és fényigényes növény, ami a talajok közül - a hideg, vízállásos, erősen savanyú talajok kivételével -  szinte bármilyen talajtípusban megterem, feltéve, ha a talaj gazdag tápanyagokban.

Betegségek és kártevők általában nem károsítják, ezért a növényvédelemmel nem kell sokat foglalkoznunk. Az Orange tök termesztése során azt tapasztalták, hogy sokkal érzékenyebb a környezeti hatásokra, így a hőmérsékletre és a páratartalomra, mint a nagydobosi sütőtök.

A nagydobosi sütőtök átlagos körülmények között 200 q/ha értékesíthető, hasznosítható termést hozhat.

Magyarországon a 2021-ben a területalapú támogatási adatok szerint, körülbelül 1770 hektáron termesztettek sütőtököt. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt a legnagyobb a termőterület (több mint 330 hektár), de 200 hektár fölött volt Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben is a termesztési terület.  Mivel a hazai termelés gyakran eléri az évi 35-40 ezer tonnát, így az importból származó mennyiség elenyésző méretű, ezer tonna alatt volt az elmúlt években.