Az új műszer többek között azt jelzi, hogy egy bizonyos tételt már nem szabad egy hosszabb idejű szállításra útnak indítani, vagy érdemesebb csökkentett áron helyben eladni, mivel túl magas az út közbeni romlás veszélye – írja a ingenieur.de.

A forgalmazó vállalatok számára kiemelten fontos ez az információ – fotó: Pixabay

Amint John D. MacArthur, a Massachusett-i Műszaki Intézet kémia professzora elmondta, a félvezető hengerekből (nanocsövekből) álló új készülék a gyümölcsök fogyaszthatóságának lejártát az érés folyamán kibocsátott szintelen gáz, az etilén mennyiségének abszolút pontos érzékelése és mérése alapján állapítja meg.

A készülék segítségével jelentős romlási veszteségeket lehet megakadályozni, elősegíteve az élelmiszer-pazarlás visszafogását.

Az etilén mennyiségének pontos mérése alkalmas lehet annak megállapítására is, hogy egy bizonyos tétel utóérése során keletkező gáz elegendő-e egy etiléngyártó üzem beállításához, mivel az etilén egyben a világon legnagyobb mennyiségben előállított szerves vegyülete, amely különböző műanyagok alapanyagául szolgál.