A fresplaza.com hírportál egy nagyon érdekes tudományos eredményrő számolt be, amely szerint spanyol kutatók felfedezték, hogy a közönséges lisztbogár lárváiból készült, magas fehérjetartalmú őrlemény – minden egyéb adalék hozzáadása nélkül – takarmány alapanyagként és műtrágyaként egyaránt hasznosítható.

A felfedezés kiemelt jelentőséggel bír

A műtrágyák drasztikus áremelkedésének és korlátozott elérhetőségének fényében, ez a felfedezés kiemelt jelentőséggel bír.

lisztkukac

Az EU Bizottság az elmúlt évben felvette a terméket a fogyasztható, rovar-alapú élelmiszerek listájára is – fotó: pixabay.com

A tíz évvel ezelőtt kezdett kísérletsorozat eredményeként új készítmény lehetővé teszi a levegő nitrogénjének és a talaj foszfortartalmának növények által történő felvételét, biostimulátorként hat a növények hormonjaira, aktiválja és erősíti azok szisztemikus és abiotikus stressz tényezőkkel szembeni ellenálló képességét, és megnöveli a talaj szerves-anyag tartalmát.

Az őrleményt műtrágyaként ismerték el Spanyolországban

Az új anyag nagy előnye, hogy abszolút tiszta műtrágya, amely 100 százalékban szerves anyagból készül, és – az ásványi műtrágyáktól eltérően – mindenféle káros vagy mérgező anyagtól (pl. nehézfémektől) mentes. Ezért az őrleményt Spanyolországban műtrágyaként elismerték, és a Tebrio spanyol vállalat már „oFrass" néven meg is kezdte annak gyártását.

Ennek a rovarnak a hasznosíthatósága azonban ezzel nem ér véget, mivel az EU Bizottság az elmúlt évben felvette a terméket a fogyasztható, rovar-alapú élelmiszerek listájára.