Úgy tűnik, az idei év nyertese Spanyolország és Franciaország lesz, Görögország termelése a tavalyi szinten marad, és Olaszországban örülhetnek a legkevésbé a termelők részint a fagyok, részint a tavalyi bőségesebb termést követő alternancia (rendszertelen terméshozás) miatt.

A tavalyi, átlagosnak mondható 538 ezer tonnánál idén 7%-kal kisebb, 503 ezer tonnás termés várható a 4 nagy kajszitermelő uniós tagállamban

– írja a fruitveb.hu

barackvirág

A MedFel konferencián prognózist készítettek az idei kajszitermésre – fotó: pixabay.com

Általános észrevételek az előző és az idei évre vonatkoztatva

Európában a 2021-es év a kajszitermelés szempontjából kivételes évnek számított. Szinte az összes nagy termőtájat fagy sújtotta, ami nagyon jelentős veszteségeket okozott, így az európai termelés a 400 000 tonnás határ alá esett. Az elmúlt 30 évben ilyen alacsony termelési szintre csak 2003-ban, 1998-ban és 1995-ben volt példa. Idén Görögországból és Észak-Olaszországból jelentettek némi fagyot, de a téli hideg hiánya miatt korai rügyfakadásra is volt példa, különösen Spanyolország Murcia régiójában. Az elmúlt hetekben az időjárás szeszélyes volt, a hőmérséklet hirtelen megugrott.

A január óta tartó alacsony hőmérséklet világszerte késleltette a virágzást, és ezért számos termőterületen kissé elhalasztotta a betakarítás kezdetét. Az aszály hatásai is kulcsfontosságúak, de a termésre gyakorolt hatásai még nem láthatók, így még nem lehet figyelembe venni a betakarítási előrejelzésekben. A gyümölcstermesztők mindenhol abban bíznak, hogy a jelenleg igen aggasztó helyzet a következő hetekben kedvezőbbre fordul majd.

kajszi

2021-es év a kajszitermelés szempontjából kivételes évnek számított. Szinte az összes nagy termőtájat fagy sújtotta – fotó: pixabay.com

Görögország

Tavaly a görög kajszibaracktermés elérte a 75 000 tonnát, ami 36%-os növekedést jelentett a 2021-es igen rossz évhez képest, és közel állt a 2016-2021 közötti görög termelés átlagos szintjéhez.

2023-ban a termés várhatóan 76 ezer tonna lesz, ami a 2022-es szintnek felel meg, de lényegesen elmarad a görög ültetvények termelési potenciáljától.

A termelésben mutatkozó enyhe hiány a korai fajtáknál jelentkezik, mind Dél-Görögországban (Peloponnészosz), mind Észak-Görögországban (Veria, Halkidiki), míg a későbbi fajtákat ez egyelőre a jelek szerint nem érinti.

kajszibarack

A spanyol termelés az olasz és a francia termelés rovására egyre nagyobb helyet szorít magának az európai piacokon – fotó: pixabay.com

Spanyolország

Spanyolország az egyik olyan ország, amely jelentős változást mutatott az utóbbi években a kajszifajták tekintetében. A hagyományos, gyakran kettős rendeltetésű fajtákat már régóta felváltották a kizárólag a friss piacra és az exportra orientált „francia" fajták. A stratégiának köszönhetően a spanyol termelés az olasz és a francia termelés rovására egyre nagyobb helyet szorít magának az európai piacokon.

Az elmúlt 4 évben azonban nem tudott teljes mértékben kibontakozni a spanyol termelési potenciál: míg az egyik évben a fagyok, a másikban a jégesők okoztak gondokat. Idén nem jelentettek jelentős fagyot, sőt, a tél igen enyhe volt. Olyannyira, hogy bizonyos régiókban a fáknak kifejezett hideghiánnyal, majd a korán fakadó rügyeknek a tél végén hirtelen jött hideggel és váltakozó hőmérséklettel kellett megküzdenie – írja a fruitveb.hu

A 2023-ban várható közel 99 ezer tonnás mennyiséggel a spanyol termés közel 52%-kal haladja meg a tavalyi katasztrofális évben betakarított volument.

Egészen 2017-2018-ig kell visszamenni ahhoz, hogy a spanyol termelési potenciálnak megfelelő kajszitermést lássunk, ami reálisan körülbelül 130-150 ezer tonna körül alakul.

kajszibarack

Spanyolországban bizonyos régiókban a fáknak kifejezett hideghiánnyal, majd a korán fakadó rügyeknek a tél végén hirtelen jött hideggel és váltakozó hőmérséklettel kellett megküzdenie – fotó: pixabay.com

Olaszország

Tavaly a fagy végre megkímélte az olasz kajsziültetvényeket, így viszonylag jó termést, 275 ezer tonnát takarítottak be. Az idén viszont ismét problémát jelentettek a fagyok, a Pó-völgyében pedig a virágzás alatti hirtelen hőmérséklet-emelkedés nem tett jót az ültetvények kondíciójának, amit az aszály csak súlyosbít.

A 2023-as termés ezért várhatóan 203 ezer tonnára esik vissza, ami 26%-os csökkenést jelent 2022-hez képest, és 13%-kal marad el a 2017/2021 közötti időszak átlagától

– olvasható a fruitveb.hu cikkében

Franciaországban a termés várhatóan 125 ezer tonna körül lesz – fotó: pixabay.com

Franciaország

A 2020-as és 2021-es gyenge éveket követően a 2022-ben betakarított 123 ezer tonnás terméssel a francia kajsziágazat ismét magára talált.

Az idei évben a fő termőtájakat elkerülték a fagyok, így a termés várhatóan 125 ezer tonna körül lesz, ami 20%-os növekedést jelent 2022-hez képest, és 16%-os növekedést a 2017/2021-es átlaghoz képest.

A január közepétől visszatérő hideg időjárás késleltette a virágzást, és a prognózis adatai a gyümölcsméret alakulásának megfelelően változhatnak. Fontos megjegyezni azt is, hogy egyes termőtájak az aszály miatt nincsenek jó helyzetben, különösen Roussillon, ahol már most öntözési korlátozásokat vezettek be, de egyelőre még nem lehet megbecsülni az ehhez kapcsolódó potenciális terméskiesés mértékét – írja a fruitveb.hu