A szőlőtermesztők számára Japán nem a legideálisabb, mert a nyár túl forró és csapadékos, a talaj pedig gyenge minőségű, ezért eddig a bor nem igazán volt az ottani kulinária része. Most azonban Tokiótól körülbelül 100 kilométerre, a Yamanashi Prefektúrában található Kofu medencében a hagyományos gyümölcstermelés mellett valami újdonság készül.


A Kofu medencében – amit Japán legmagasabb hegye, a 3776 méter magas Fuji határol – a szélsőségesen hideg és meleg napok váltakozása, és a jó vízelvezetésű, vulkanikus talaj ideális körülményeket biztosítanak a szőlő növekedéséhez. Nem véletlen, hogy 150 évvel ezelőtt itt kezdték meg működésüket a szigetország első borászatai. A medencében nagy népszerűségnek örvend a Koshu fajta, amely szép eredményeket hoz lugasművelésben (amikor a tőketörzs elágazik) és vertikóművelésben (a tőketörzs nem ágazik el) egyaránt.

koshu

A Koshu nagyméretű fürtöket hoz halványrózsaszín bogyókkal, melyek betegségeknek nagyon ellenállnak – forrás: Wikipedia

A Koshu szőlő több mint 1000 évvel ezelőtt a Kaszpi-tenger partjától a Selyemúton át utazott Japánig. Nagyméretű fürtöket hoz halványrózsaszín bogyókkal, melyek betegségeknek nagyon ellenállnak. Ez utóbbiakat vastag és kesernyés héj, alacsony cukortartalom jellemzi. Csemege- és borszőlőként egyaránt fogyasztják. A belőle készült bor halvány szalmaszínű, ezüstös csillogással, őszibarackos-citrusos aromákkal. Finoman ásványos bor, alacsony alkoholtartalommal és kristálytiszta lecsengéssel.


Leginkább a japán konyha ételeihez illik: sushihoz, yakitorihoz, tempurához, de bármilyen könnyed és friss hal-, tengeri herkentyű, vagy zöldségalapú étel mellé megfelelő lehet.

A Fuji hegy lábánál fekvő 11 borászat 2009 óta összefogva hirdeti a Koshu nagyszerűségét. Itthon egyelőre nem kapható a Koshu, azonban rendelni bármikor könnyedén tudunk a borászatok weboldalain keresztül, hiszen Európába már rendszeresen szállítanak.

Forrás: Vinoport