Mi lenne, ha ott termeszthetnénk friss élelmiszert, ahol a legnagyobb szükség van rá, ugyanakkor csökkenthetnénk a hő okozta halálesetek számát, és zöldterületet hozhatnánk létre a helyi közösség számára? Mi lenne, ha ezzel csökkenthetnénk az árvizeket is, és mérsékelhetnénk az éghajlatváltozás hatásait? Ilyen, és ezekhez hasonló kérdések állnak az  egyik friss jelentés középpontjában, ami a városi mezőgazdaság lehetőségeiről szól – írja a greendex.hu

kert

A városi gazdaságok már elterjedtek – fotó: pixabay.com

Élelmiszer-erdőket hoznak létre a természetes ökoszisztéma utánzására

A városi mezőgazdaság két formáját vizsgálta az a héten bemutatott jelentés, amit a stanfordi székhelyű Natural Capital Project (NatCap) készített.  A jelentésben az élelmiszererdőket és a városi farmok adta lehetőségeket vizsgálták részletesebben. Az élelmiszererdők lényegében olyan évelő növények rendszerét képezik, amelyeket rétegesen ültetnek el annak érdekében, hogy különböző magasságú növényekkel egy természetes ökoszisztémát utánozzanak. Ezzel az a cél, hogy élelmet, menedéket, árnyékot adjanak a beporzóknak, valamint a vadon élő állatoknak.

A városi gazdaságokban jellemzően egynyári vegyes zöldségnövényeket termesztenek, míg az élelmiszererdőkben elsősorban évelő gyümölcsösöket termesztenek, és általában szabadon hozzáférhető nyilvános terek, ahol az emberek ingyenesen szedhetnek élelmiszert

– írja a forrásként használt cikkében a stanford.edu.

kert

San Antonioban közel 314 000 háztartás élelmezésére elegendő élelmiszer lenne előállítható – fotó: pixabay.com

Sokaknak oldódna meg az élelmezéssel kapcsolatos gondja

jelentés, ami a NatCap, a San Antonio-i Élelmiszer-politikai Tanács és három San Antonio-i városi hivatal együttműködésével készült, különböző becsléseket készít a városi farmokon és az élelmiszererdőkben megtermelhető élelmiszer mennyiségéről.

A csapat előrejelzései szerint amennyiben San Antonio összes kihasználatlan, köztulajdonban lévő földjét élelmiszererdőkké alakítanák át, akkor évente több mint 995 millió dollár értékű élelmiszert lennének képesek előállítani, ami egy évig elegendő lenne közel 314 000 háztartás élelmezésére.

Az élelmiszererdők ezen felül még évente nagyjából 600 emberéletet is megmenthetnek azzal, hogy csökkentenék az árvizek számát, növelnék a szén-dioxid megkötését, és jelentősen emelnék a zöldterülethez való hozzáférést is.

A NatCap most e egy olyan online eszközt fejleszt kísérleti projektként, amely  a várostervezők számára lehetővé teszi, hogy a vállalat modelljeinek felhasználásával megvizsgálják, miként változtatják meg a különböző fejlesztési forgatókönyvek az emberek különböző csoportjai között a természet előnyeinek eloszlását.