A szakemberek összesen 25 vetőmag tételt vetettek el, majd figyelemmel kísérték a fejlődésüket a mag földbe kerülésétől egészen a paradicsomok betakarításáig – írja a Nébih

paradicsom

A szakemberek összesen 25 vetőmag tételt vetettek el – fotó: Nébih

Hasznos információkat nyújtanak a fajták termesztési és felhasználási tulajdonságairól

A Nébih feladatkörébe tartozik a növényfajták állami elismerése, engedélyezése, ellenőrzése és nyilvántartása is. A fajtakísérletek kiszolgálására a tordasi állomás a teljes hálózatot tekintve, központi feladatokat végez.

A Szupermenta paradicsom-vetőmag terméktesztjének folytatásaként ezen az állomáson leíró kísérletet végeztek a szakemberek azzal a céllal, hogy a hobbikertészkedők részére hasznos információkat nyújtsanak a fajták termesztési és felhasználási tulajdonságairól.

A paradicsomok megfelelő ütemben fejlődtek

A magokat az üvegházban március elején vetették el, majd gondosan ápolták a belőlük kifejlődött palántákat. A megerősödött növényeket április közepén a palántatálcákból fűtetlen fóliasátorba ültették, ahol az öntözésüket csepegtető szalag segítségével oldották meg. A növények tovább növekedtek, emiatt felkötözték őket, eltávolították a hónaljhajtásaikat, a főszárat pedig zsinór mellett felvezették.

paradicsom

A paradicsom jó ütemben fejlődött – fotó: pixabay.com (illusztráció)

A kiültetés után nem sokkal megjelentek rajtuk az első virágok, melyek beporzásához poszméheket telepítettek, ennek köszönhetően június közepén már érett, különböző színekben pompázó cseresznye- és koktélparadicsomokat szedhettek a növényekről.

A termesztés folyamatát és a terméseket illetően is megállapítható volt, hogy a paradicsomok jól vizsgáztak, hiszen megfelelő ütemben fejlődtek, és a várt termést hozták.

A tesztben résztvevő fajták alakjukat, ízüket és színüket tekintve is sokfélék voltak

szakemberek a laboratóriumi vizsgálatok során megmérték a termések cukor-, sav-, C-vitamin- és likopintartalmát is. Az eredmények azt mutatták, hogy átlagosan 4,4g/100g volt a cukor- és 0,47% (m/m) a savtartalmuk.

A bogyókban átlagosan 23,9 mg/100g C-vitamint mértek, a likopintartalmuk pedig átlagosan 9,43 mg/100g volt. A termésekben a különböző mennyiségben jelenlévő likopin külső megjelenésükben is megmutatkozott, ugyanis ez határozza meg a paradicsomok színét: a pirosban van a legtöbb, míg a sárga színűekben a legkevesebb likopin.

Nem maradt el a kedveltségi vizsgálat sem

A szakértők és laikusok értékelése alapján, minden értékelési szempontot figyelembe véve, a legkedveltebb fajta a Ravello (Samen Pfann, F1-Hybride paradicsom) lett, a második helyen a Zucchero (Blumen, Sapore Italiano Pomodoro, F.1 paradicsom), míg harmadikként a Nugget (Kiepenkerl, F1 cseresznyeparadicsom) végzett.

paradicsom

A tesztben résztvevő fajták alakjukat, ízüket és színüket tekintve is sokfélék voltak – fotó: Nébih

További információk, érdekességek és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán: https://szupermenta.hu/mitol-piros-a-paradicsom-cseresznye-es-koktelparadicsomokkal-kiserleteztunk/