A közösségi médiában egyre népszerűbbé válik a nyers tej fogyasztása, amelyet sokan természetes, tápanyagokban gazdag „szuperélelmiszerként" ünnepelnek. Az Instagramon és a TikTokon lelkes fogyasztók osztják meg tapasztalataikat, és az egészségre gyakorolt pozitív hatásairól számolnak be. De vajon tényleg olyan egészséges a nyers tej, vagy inkább veszélyes divathóbort? – a kérdésre az agrarheute.com cikkében találtuk meg a választ.

Vitamin és hőkezelés

A nyers tej olyan tej, amely nem esett át semmilyen hőkezelésen, így megőrzi természetes állapotát. Rajongói szerint magasabb a vitamintartalma, könnyebben emészthető, és még az allergia megelőzésében is szerepet játszhat. A pasztőrözéssel szemben, amely hőkezeléssel hosszabb eltarthatóságot biztosít, a nyers tej csak rövid ideig fogyasztható, és számos egészségügyi kockázatot rejt.

Való igaz, hogy a hőkezelés során bizonyos hőérzékeny vitaminok, például a C-vitamin vagy a B-vitaminok egy része csökken, de a különbség viszonylag csekély: a B-vitaminok esetében mindössze 5-10%, míg a C-vitaminból legfeljebb 25% vész el. Az összes többi tápanyag lényegében változatlan marad.

Kevesebb allergia és asztma?

Ami a tej tolerálhatóságát illeti, sokan állítják, hogy a nyers tejet könnyebben megemésztik, azonban erre nincs tudományos bizonyíték. A laktóztartalom megegyezik a pasztőrözött tejével, és a nyers tej sem tartalmaz több laktózbontó baktériumot.

Léteznek kisebb tanulmányok, amelyek szerint a nyers tej fogyasztása csökkentheti az allergia vagy az asztma kialakulásának kockázatát, főként gyermekek esetében. Ezt a hatást bizonyos tejfehérjékhez – mint a laktoferrin és a béta-laktoglobulin – kötik, melyek az immunrendszer működését támogathatják.

Jó baktérium, rossz baktérium

Sokan hisznek abban is, hogy a nyers tej probiotikumokban gazdag, így segíti a bélflóra egészségét. A vizsgálatok azonban arra utalnak, hogy a nyers tejben ezek a hasznos baktériumok csak jelentéktelen mennyiségben vannak jelen. Ehelyett jellemzően olyan baktériumokat tartalmaz, amelyek a tej gyors romlását okozzák, és potenciálisan károsak lehetnek.

A legnagyobb veszélyt azonban a kórokozók jelentik. A nyers tej – még szigorú higiéniai előírások mellett is – hordozhat veszélyes baktériumokat, mint az EHEC, a Campylobacter, sőt, akár a TBE vírus vagy a madárinfluenza vírus is jelen lehet benne. Az EHEC például a minták 2-3 százalékában kimutatható volt.

Indexkép: Pixabay