Az idei év sem igazán kedvezett az olyan kora tavaszi virágzású rendkívül kedvelt gyümölcsfajainknak, mint a kajszi és az őszibarack. A tavaszi virágzási időszakban, a szállított fagyok a nagy tömegű hideg levegő beáramlásával az ország különböző részein változó mértékben károsították a virágokat. Ennek következtében hiányos termékenyülés, gyenge gyümölcskötődés, az ország nagy részén azonban teljes terméskiesést tapasztalunk – írja a nak.hu a tájékoztatóban

Megváltoztak az éghajlati viszonyok

Magyarország az őszibarack, de főleg a kajszi esetében a termeszthetőség északi határán helyezkedik el, azaz üzemi viszonyok között a gazdaságos termesztés csak optimális termőhelyen lehetséges.  Azokon a „termőhelyeken”, ahol 10 termőévből 5-7 évben elfagy a termés – leginkább a kajszi – ott le kell mondani a kajszi termesztéséről és más, eredményesebben termeszthető gyümölcsfajt célszerű telepíteni.

A korai piacszerzésre irányuló igyekezet sem kifizetődő, hiszen a korai érésű fajták, nem ritkán korai virágzással is párosulnak, ami fokozott veszélyt jelent mindkét faj esetében. El kell fogadnunk, hogy egyik gyümölcs esetében sem vagyunk primőr ország: amikor a görög Dixired már a piacon van,  akkor a hazánkban legkorábbi érésűnek számító Springcrest fajta még csak érni kezd.

kajszibarack

Azokon a „termőhelyeken", ahol 10 termőévből 5-7 évben elfagy a termés más, eredményesebben termeszthető gyümölcsfajt célszerű telepíteni – fotó: pixabay.com

A termésszabályozással is számolni kell

Amennyiben optimális termőhelyre sikerül telepíteni e két gyümölcsfajt, akkor nagyobb biztonsággal lehet számolni a megfelelő terméssel. Az idei túlzott gyümölcskötődés miatt még  termésszabályozásra is sor kerülhet.  Mindkét gyümölcsfaj esetében vannak teljes termést nélkülöző fajták, illetve vannak túltermést produkáló fajták is.

"A külföldi nemesítő cégek bemondásra alkalmasnak mondott, újabb és újabb fajtáit rendkívül kockázatos több éves hazai megfigyelés nélkül üzemi termesztésbe állítani.  Alapos fajta- és technológiai kísérletek beállítása és módszeres kiértékelése szükséges hazánkban is, mely alapján valóban a legalkalmasabb fajták kerüljenek üzemi termesztésbe és támogatásra – írja a nak.hu

Ahol túlkötődést produkáltak a fák az nem az jelenti, hogy hozzá sem lehet nyúlni a kis kötődött gyümölcskezdeményekhez, és mindent a fán kell hagyni, mert azzal pontosan az ellenkezőjét érjük el. Jellemző, hogy az előző évben termés nélkül maradt fák a következő évben túltermést produkálnak. A túlkötődés lehet jellemző fajtatulajdonság is. Amennyiben ezt a túltermést a fákon hagyjuk, akkor a következő évben az esetleges fagyveszélytől függetlenül is alternálni fog a fa, vagyis szakaszos, kihagyó termőév lesz. A termés nélkül maradt fák erre túlzott, erőteljes vegetatív növekedéssel válaszolnak majd, ami hiányos termőrészek kialakulását eredményezi, így újra felborul a termőegyensúly" – írja a nak.hu

kajszibarack

Amennyiben ezt a túltermést a fákon hagyjuk alternálni fog a fa, vagyis szakaszos, kihagyó termőév lesz – fotó: pixabay.com

Minden évben legyen bőséges terméskezdemény a fákon, a virágzáskori fagyos időszak kivételével

Ha ez nem így van, akkor az előző évben keresendő termesztési hibát követtünk el, ami jellemzően a termésszabályozás elmaradásából és/vagy nem megfelelő kivitelezéséből adódott. A nem kellően ritkított vagy ritkítás nélkül maradt barackfák termései aprók lesznek, sokszor be sem érnek, jellemző lesz az érés előtti hullás, a zamatanyagok, a tárolhatóság, valamint az élvezeti, beltartalmi értékek csökkenése, elmaradása.

"A kajszi majd minden nóduszon képes gyümölcsöt kötni, de az előzőekben vázolt okok miatt ezt nem hagyhatjuk meg. Idén, ahol jó berakódás volt, akár a kötődött gyümölcsök felét is eltávolíthatjuk. A ritkítás ideje is fontos tényező, a csonthéj keményedésének kezdetéig végeznünk kell a munkálattal. Az elvirágzástól számítva 25-30 nap áll rendelkezésre. Idén későn virágzott a kajszi, de május végéig be kell fejeznünk az eltávolítást. Rövid termőnyársakon 1-2 db gyümölcs, hosszú termővesszőkön 8-10 cm-ként maradjon 1-1 gyümölcs, tehát egy 80-100 cm hosszú termővesszőn se hagyjunk 8-10 db gyümölcskezdeménynél többet

Az őszibarack még igényesebb a megfelelő ritkítás elvégzésére, lévén lényegesen nagyobb gyümölcsről is van szó, hasonló termőrészeken. A ritkítás mértékét 25-50 % között határozhatjuk meg. Ha bátortalanok vagyunk és „sajnáljuk” a gyümölcskezdeményeket eltávolítani, vagy nem eleget szedünk le, és nem az optimális időben, akkor semmilyen méretnövelő hatást nem érünk el, csupán tehermentesítjük a fát" – tanácsolja a nak.hu szakembere

őszibarack

Őszibarack – fotó: pixabay.com

Az őszibarack mérete meghatározó

"A kereskedelem elsőszámú minőségi értékmérője, a gyümölcs nagysága, ez határozza meg a gyümölcs piacosságát, értékét, a fedőszín borítottság, maga az íz csak ezután számít. Ehhez azonban ritkítani kell, megfelelő időben és mértékben.  A ritkítás mértékét a termővesszőnként meghagyandó gyümölcskezdemények darabszámában adjuk meg. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy 20 levél szükséges 1 db gyümölcs kineveléséhez.

ritkítás eredményessége döntően függ a megfelelő időzítéstől. A teljes virágzástól számított 30-35 naptól kezdve kezdhetjük, amikor az életképes gyümölcskezdemények kötődnek, kis dió nagyságú (22-27 mm) méretűek és a csonthéj keményedésig tart, mely a teljes virágzást követő 45-50. napon fejeződik be. Vagyis eddig kell a ritkítást befejezni. Ökölszabályként az alábbi terheléssel számoljunk: Rövid (5-10 cm) nyársakon 1db, rövid termővesszőkön (20-40 cm) 2-3 db, hosszú termővesszőkön (40-60 cm) legfeljebb 4-5 db gyümölcsöt hagyjunk, mely természetesen a metszéskor meghagyott optimális termővesszőszám mellett értendő" – írja a nak.hu

őszibarack

A kereskedelemben az őszibarack mérete a meghatározó – fotó: pixabay.com

A kézi gyümölcsritkítás a legmegbízhatóbb, virágot ritkítani erősen kockázatos

"Kisebb kertekben kézzel válogatva ritkítunk, először az apró, fejletlen gyömölcskezdeményeket szedjük le, majd beállítjuk a megfelelő darabszámot. Nagyobb ültetvényekben, rugalmas pálcával gumi védőhüvellyel a végén ütnek a sűrűn kötődött gyümölcsök közé. A vegyszeres ritkítás még kísérleti stádiumban van, de integrált termesztésben egyébként sem engedélyezett.

A minőségi kajszi és őszibarack gyümölcsök biztosítása, továbbá a szakaszos terméshozás elkerülése végett is, a termésszabályozás átlagos kötődés esetén is kihagyhatatlan termesztéstechnológiai folyamat. Azon gazdálkodók estében, ahol a gyümölcskötődés megfelelő volt, és jól ritkítanak, nagyon jó prognózissal számolhatnak. Ehhez a most kezdődő intenzív gyümölcsnövekedési időszak sok vízmennyiséget igényel, ami viszont természetes csapadék formájában mindenütt tartósan rendelkezésre áll" – írja a nak.hu