A gyümölcsök tartós tárolása során világszerte több ezer tonna veszteség keletkezik, ami erősen rontja a termelés hatékonyságát.

alma

Az újítás meghosszabbíthatja a gyümölcsök eltarthatóságát – fotó: unsplash.com

Világviszonylatban a zöldség-gyümölcsfélék betakarítási vesztesége 40-45 százalékra becsülhető

A freshplaza.de hírportál híradása szerint viszont az Optilux belga vállalat a közelmúltban több kutatóhely közreműködésével egy olyan újítást vezetett be, amely javíthatja, és meghosszabbítja a hűtőházban tárolt gyümölcsök (főleg alma és körte) eltarthatóságát, továbbá mérési módszert és egy szoftvert dolgozott ki a tárolási feltételek folyamatos ellenőrzésére.

körte

Az állam is támogatja a projekt működését – fotó: unsplash.com

Csökkenhet a tárolási költség

A Digifruit-Projekt keretében kidolgozott újítás egyik lényeges eleme egy speciális vegyszer alkalmazása, amely fékezi a gyümölcsérési folyamatot.

A gyümölcsök ízét és tápértékét nem befolyásoló vegyszer, az eltarthatóság növelése mellett, lehetővé teszi a tárolási költségek jelentős csökkentését is.

Azt is figyelembe kell venni, hogy a tárolókban megromló termékek tulajdonképpen az öntözés és a növényápolás elpazarlását és környezet felesleges terhelését jelentik, ezért a romlás csökkentése külön előnyt jelent. Ezért a Flamand-Brabant állami régió az említett projekt további működését jelentős összeggel támogatja.