Mit kell tudni a padlizsánról?
A padlizsánt nyersen nem fogyasztjuk, de számos remek étel készíthető belőle. Ilyen a görög muszaka, az olasz "parmigiana di melanzane" és az erdélyi padlizsánkrém. Padlizsán kerül az ajvárba és a francia ratatouille-ba is. Ezenfelül lehet tölteni, grillezni és rántani is.
Itthon a legelterjedtebb padlizsánváltozat a feketés sötétlila, duci változatok (pl. Kecskeméti lila), ezzel szemben Indiában inkább a hosszú, vékony fajtákat (pl. Early Long Purple) kedvelik.
Virágzik és növekszik a padlizsán – Fotó: pixabay.com
A padlizsánt tojásgyümölcsként is szokták emlegetni. Elnevezése onnan ered, hogy van olyan padlizsánfajta, amelynek hófehér a héja, és a hatalmas, zöld növényen úgy csüngenek a fehér padlizsánok, mint megtermett libatojások.
Olasz piacokon gyakran találkozni a kisebb, kerekebb (pl. Violetta di Frenze) változattal és a cirmos, halvány lila-fehér (pl. Rosa Bianca) padlizsánnal.
A padlizsán ültetése és gondozása
A padlizsán magról nevelhető, de érdemes palántázni, mert rendkívül érzékeny a hidegre és a fagyokra. A padlizsán palántákat május elején-közepén lehet kiültetni, amikor a hőmérséklet 20 fok fölé emelkedik.
Persze, az sincs elkésve, aki most szórná el a magokat, mert rendszeres öntözés mellett kikelnek, sőt, a padlizsán virágzik és terem is, viszont csak a nyár végén és rövidebb ideig.
A padlizsán palánta nevelését a paradicsommal és a paprikával egyidőben – március derekán – érdemes indítani. Az apró magokat egyesével célszerű szaporítótálcába szórni. Amikor a növény már 2-3 apró levéllel rendelkezik, át kell ültetni nagyobb cserépbe, mert gyorsan növekszik.
A padlizsánmagok csírázása viszonylag lassan indul, de napos helyen, rendszeres öntözés mellett gyorsan fejlődnek a növények.
A padlizsán termesztése
A padlizsán (Solanum melongena) magjai elképesztően aprók, viszont a növény rendkívül nagyra nő, 1 méteres magassággal is számolni kell. Ennek megfelelően gyökérzete is mélyre fut.
Elágazó ágrendszerével a padlizsán nagy helyet igényel és általában támasztékra is szüksége van. Palántázáskor az 50-60 cm-es tőtávolságot érdemes tartani.
A fehér vagy lila virágok általában csoportosan nyílnak és ezekből fejlődik ki a bogyótermés.
Napfényigényes növény és rendszeres öntözést igényel. Földje soha ne száradjon ki teljesen. Tápanyagigénye magas, rendszeresen trágyázni kell.
Mikor megfelelően érett a padlizsán? – Fotó: pixabay.com
Mikor érett a padlizsán?
A májusban palántázott padlizsánon az első beérett termések általában júliusban jelentkeznek és utána őszig folyamatosan terem. Ha meleg az ősz, akkor októberben is lehet még szüretelni.
A padlizsán szüretelése kényes kérdés. Ha túl korán szedjük le, akkor a további padlizsánhozam elmaradhat, megritkulhat. Ha túl későn, akkor keserűvé válik az íze.
Ételekben a padlizsán íze akkor kellemesebb, ha a magjai inkább fehérek, mint feketék. Persze, ezt kívülről nem lehet megállapítani, viszont érdemes figyelni és a többi termés szüretelésekor figyelembe venni.
A padlizsán betakarításához fontos információ még a padlizsán fajtája, hiszen úgy könnyebb felismerni a megfelelően beértett termést. Általánosan szabály viszont az, hogy az érett padlizsán színe élénk, héja fényes. Ha a padlizsán héja mattul, a termés túlérik, "elöregszik".