Az őszibarack, a nektarin és a lapos barack világpiaca számos országban jól indult, annak ellenére, hogy egyes termesztési régiókban kedvezőtlen időjárás uralkodott. A lapos barack értékesítése az elmúlt években megugrott, ami hatással volt az őszibarack iránti keresletre is – írja a nak.hu

őszibarack

Egyes termesztési régiókban kedvezőtlen időjárás uralkodott – fotó: pixabay.com

Hollandia: lassan indult a szezon

Az importőrök szerint a spanyol csonthéjas gyümölcsszezon idén kissé lassan indult, majd csak a múlt hét végétől vált az őszibarack, a nektarin és a lapos barack kínálata  elfogadhatóvá, amihez most a görög kínálat is hozzájárult. Korábban időnként túlkínálat volt, de most ez nem jellemző, ezért az árak változatlanok maradnak. A holland importőrök szerint a lapos barack értékesítés az utóbbi években eléggé megélénkült az őszibarack rovására. A lapos nektarin azonban soha nem tudta elérni ezt a növekedést, így a nektarinok megtartották a részarányukat.

Belgium: az éghajlati problémák rontották a minőséget

A belga piacon a spanyol csonthéjas gyümölcsök kínálata mostanában élénkül, de a spanyolországi éghajlati problémák még mindig meglátszanak a gyümölcsök minőségén.

"A múlt héten kissé javult a helyzet, de továbbra is nehéz jó minőségű csonthéjas gyümölcshöz jutni" - magyarázta egy kereskedő. "A vízellátottsággal kapcsolatos problémák még mindig nagyok. A múlt héten persze volt eső, de a szakadó eső nem oldja meg a vízproblémát. A víz nagyon gyorsan elfolyik, nem ez az ideális, mert időre van szükség, hogy a talajrétegek feltöltődjenek. Az eredmény az, hogy az árak itt is magasak maradnak az évszakhoz képest, mivel az értékesítés még mindig akadályt jelent a fogyasztók számára."

Németország: a német piacon a spanyol csonthéjas gyümölcsök dominálnak

Ezeket az olasz eredetűek követik a rangsorban. Néhány török és görög szállítmányt csak kiegészítő jelleggel importáltak. Az érdeklődés alacsony, az árak többnyire lefelé tendáltak, ellenben néhol árnövekedés is megfigyelhető volt.  A lapos barackok és a lapos nektarinok nagy érdeklődést váltottak ki, köszönhetően a nagyon vonzó érzékszervi tulajdonságaiknak.

Egy német importőr szerint a csonthéjasoknál 40-50 százalékos terméskiesés várható: Emilia-Romagna régióban sok földet árasztott el a víz, ami miatt bizonyos gyümölcsök, például a dinnye és a csonthéjasok elpusztultak.

Szicíliában a virágzást is súlyosan érintette az időjárás, ami miatt kevesebb őszibarack és nektarin várható. Egy másik importőr viszont azt állítja, hogy a jelenlegi időjárási körülmények ellenére Spanyolországban idén magasabbak a terméshozamok. Megfigyelhető, hogy a végfelhasználók nagyobb kaliberű nektarint és őszibarackot kérnek.

őszibarack

Szicíliában a virágzást súlyosan érintette az időjárás, ami miatt kevesebb őszibarack és nektarin várható – fotó: pixabay.com

Franciaország: az esőzések hatása változó

Az őszibarack és nektarin becsült éves termése 2023. június 1-jén eléri a 228 700 tonnát, amely termelési szint megközelíti a tavalyi szintet és az elmúlt öt szüret (2018-2022) átlagát (+1%).

Occitanie termesztési területeit május végén jégeső sújtotta, aminek a pontos hatása még nem ismert. A Roussillon régióban a legutóbbi esőzések csökkentették az év eleje óta megfigyelt vízhiányt, a PACA régióban pedig a legutóbbi esőzések csökkentik a betakarítás előtti aszály kockázatát. A betakarítás valamivel később kezdődik, mint tavaly, amikor viszonylag korai volt.

A Rhône-völgyében a májusi szeles időjárás és a jégeső megritkította a termés mennyiségét, amely éves szinten csökkent (-14%). A kereslet erős, de a francia gyümölcsök korai érkezése ellenére a forgalmazók a spanyol gyümölcsöket részesítik előnyben, ezért lassan nyitnak a francia őszibarack felé – írja a nak.hu

őszibarack

Sok helyen az árat a spanyol termékek határozzák meg – fotó: pixabay.com

Olaszország: néhány nap alatt megváltoznak az árak

Egy észak-olaszországi kereskedő elmondta, hogy miként változott az őszibarack és a nektarin piaca néhány nap alatt. A 23. hét végéig az árak magasak voltak, akár 1,60 €/kg az előre csomagolt gyümölcsökért, és magasabbak (például 2,30 €/kg) a nagyobb méretűekért. Aztán a 24. hét elején sok gyümölcs érkezett a piacokra, mind Dél-Olaszországból, mind Spanyolországból, és ez az árak csökkenését eredményezte.

A piaci szereplő szerint az értékesítés, a mennyiséget tekintve nem túl magas, az árat a spanyol termékek határozzák meg. Spanyolországban most sok gyümölcs van, mert egyes régiókban nagyon magas hőmérséklet volt, ami miatt sok gyümölcs érik egyszerre.

A 23. hétig tartó kereskedelmi tendenciát egy apuliai termelő is megerősítette: "A korai nektarinokat szüreteljük, amelyek jól fogyaszthatóak és megfelelő Brix értékűek. Tizenöt nap múlva áttérünk a középszezonális fajtákra. A Pavia fajta első mennyiségeit is elkezdjük betakarítani. A helyzet javult a szezon kezdetéhez képest, mivel a szuperkorai őszibarack és nektarin mennyisége a rossz időjárás miatt nagyon korlátozott volt. Ebben a szegmensben a túlzott esőzés okozta a gyümölcsök megrepedését".

Egy campaniai termelő hozzátette: "A csonthéjas gyümölcsök szezonja eddig jól halad. Idén 40%-kal magasabb árakat látunk, mint az előző évben, a keresletnek megfelelő jó fogyasztás mellett. Az egyetlen probléma ebben a szezonban az alacsony terméshozam: a mi esetünkben körülbelül 30%-kal kevesebb, mint tavaly, a kedvezőtlen időjárási körülmények, különösen a jégeső miatt, amely sok termést veszélyeztetett.

Jelen állás szerint a nyári gyümölcsök iránti kereslet szembetűnő, de az olasz termelés önmagában nem elegendő a teljes kereslet kielégítésére, így sok gyümölcskereskedő kénytelen Spanyolországból gyümölcsöt venni. Már a csonthéjas gyümölcsök szezonjának kezdetén a termelés visszaesése mellett hiányt jósoltak egyes gyümölcsök esetében, amelyekre most magas árakat regisztrálnak: a Pavia fajta esetében például legalább 0,20-0,30 euróval magasabb kilónkénti árakkal kell számolnunk az őszibarackhoz és a nektarinhoz képest".

őszibarack

Az általános (olasz és külföldi) termékhiány miatt az európai piacokon is nagyobb lesz a kereslet – fotó: pixabay.com

A szicíliai őszibarack- és nektarinszezon még nem tart a szüreti szakaszban, de nagyon jó minőségű termés várható, bár különbségekkel. "Nem volt a szokásos tavaszi, szinte nyárias időjárásunk, ami lehetővé tette volna, hogy sokkal korábban szüreteljük a termést" - mondta egy termelő.

"Az őszibarackszezon általában június közepétől októberig tart, de ez még néhány napot késik. A nektarin is termőre fordult, de csak kis mennyiségben és nagyon magas árakkal. Egyértelmű, hogy ilyen korai szakaszban még nem lehet árajánlatot adni, legalább tíz napot kell várni, amikor a növekvő mennyiségek mellett már a szezon kezdetén beszélhetünk majd árakról.

Az általános (olasz és külföldi) termékhiány miatt nemcsak a hazai, hanem az európai piacokon is nagyobb lesz a kereslet, elsősorban Franciaországban, ahol a mennyiségek exponenciálisan növekedhetnek. Ezt majd a következő hetekben kell értékelni a termelési volumenek konszolidálásával, különösen a nektarint, amely kényesebb a kezelés szempontjából". – idézte a termelőt a nak.hu

őszibarack

Dél-Afrika utolsó gyümölcse és Spanyolország első gyümölcse között körülbelül négyhónapos különbség van – fotó: pixabay.com

Törökország: egyre többen termelnek őszibarackot és nektarint

A török őszibarack és nektarin össztermelése növekszik, mivel egyre több gazdálkodó fordul a különleges gyümölcs felé. Törökországban évente átlagosan 800 000 tonna őszibarackot és nektarint termelnek, úgy tűnik, hogy a terméshozamok ebben a szezonban átlagosak.

A termelők a korai-, középérésű és késői fajták termesztésében tervszerű és helyes termelési stratégiát alkalmaznak, a gyümölcsöket időben betakarítják, túlkínálat nélkül kielégítik a keresletorientált exportot és a belföldi fogyasztást.

A legjelentősebb importőrök a török őszibarack és a nektarin részéről Oroszország, Németország, Ukrajna és Románia. A csomagolás és a termékminőség szempontjából nem sok exportőr fordul távol-keleti országok felé, így a török gyümölcsök iránti kereslet ezekben az országokban növekszik – írja a nak.hu

őszibarack

Egyre közkedveltebb a laposbarack – fotó: pixabay.com

Dél-Afrika: az őszibarack- és nektarinimport augusztus közepéig tart

Nyugati-fokföldön, ahol a dél-afrikai őszibarack és nektarin nagy részét termesztik, sok eső esik, sőt, helyenként áradások is vannak. Egy csonthéjas termesztő szerint: "Jelenleg rendes esőt és havat kapunk. Szép hideg május és június volt eddig, ami kiváló. Nagyon jót tesz a gyümölcskötődésnek, ha ez így folytatódik, hideg téllel és jövő tavasz elején is, akkor az őszibarack és a nektarin bő termése várható".

Az őszibarackot és a nektarint Spanyolországból importálják, az iskolai ebédekre szánt nektarinra mindig lesz kereslet, jegyzi meg egy felvásárló.

Az első importált őszibarackok és nektarinok most érkeztek meg (a spanyol cseresznyével együtt). A spanyol gyümölcsök "nagyon-nagyon jól néznek ki" - folytatja a felvásárló -, 12+ Brix-értékkel és nagyon jó sárga és fehér húsú fajtákkal.

Dél-Afrika utolsó gyümölcse és Spanyolország első gyümölcse között körülbelül négyhónapos különbség van, amikor alig van elérhető őszibarack és nektarin Dél-Afrikában. Az őszibarack- és nektarinimport augusztus közepéig tart. A lapos barackot szórványosan árulják a dél-afrikai szupermarketekben, sőt időnként a nagybani piacon is, de a fogyasztók nem tudnak róla. Egyes kiskereskedők a lapos nektarint várják, amelyről úgy vélik, hogy nagy potenciállal rendelkezik az uzsonnásdobozokban. Néhány csonthéjas termesztő Dél-Afrikában lapos barackkal ültetésével próbálkozik – írja a nak.hu

őszibarack

Az időjárás befolyásolta a gyümölcs cukortartalmát – fotó: pixabay.com

Kína: korszerűsítéseket végeztek

A hazai őszibarackot Shandong, Henan, Shanxi, Hebei és Anhui tartományokban termesztik. A közelmúltban számos őszibaracktermő területet korszerűsítettek. Az új válogató és tároló létesítmények növelik a hazai őszibarack minőségét és eltarthatóságát.

Az idei őszibarack íze és minősége jó. Egy termelő megjegyezte, hogy mivel az időjárás idén kissé száraz, ez befolyásolta a gyümölcs cukortartalmát. Az őszibarack íze nagyon édes, könnyen eladható a nagybani piacokon.

Egy hsziameni kereskedő megjegyezte, hogy bár a hideg időjárás miatt idén késett a tavasz, ez kevéssé befolyásolta az őszibarack növekedését. Sok őszibarackültetvényt kevés eső, magas hőmérséklet és napsütés jellemzett. Az időjárási körülmények javították a fák terméshozamát, néhányan már korán termőre fordultak. Kína Chiléből és Ausztráliából is importál őszibarackot. Chile az őszibarack és a szilva fő beszállítója, amelynek mennyisége az elmúlt szezonban meghaladta a 135 000 tonnát.

őszibarack

A nyugati parton Kaliforniában későn indult a szezon, a hidegebb időjárás miatt kihívást jelent a felzárkózás – fotó: pixabay.com

Észak-Amerika: szűkös az őszibarack- és nektarinellátás

Történelmileg az őszibaracknak és a nektarinnak nagyobb mennyiségben kellett volna érkeznie olyan államokból, mint Georgia, Észak- és Dél-Karolina.

A márciusi fagy azonban számos keleti csonthéjas gyümölcsöt termelő államot érintett. (Dél-Karolinában az őszibaracktermés mintegy 10 százaléka maradt, az árak a tavalyi duplájára emelkedtek.)

A nyugati parton Kaliforniában későn indult a szezon, a hidegebb időjárás miatt kihívást jelent a felzárkózás. "A méretnövekedés egyre nagyobb, de nem olyan ütemben, ahogy a piacnak szüksége van rá" - mondja egy beszállító. Szintén Kanadába szállít gyümölcsöt Spanyolország, többet, mint tavaly. "A fuvardíj is alacsonyabb, így Spanyolországgal versenyképesebb lesz az árképzés" – mondja a beszállító.

A kínálat hiánya miatt a kereslet erősnek tűnik, az árak magasabbak, mint tavaly ilyenkor. Az árképzésben az is szerepet játszik, hogy a kaliforniai gyümölcsök túlsúlyban vannak - a kaliforniai gyümölcsök ára általában sokkal magasabb, mint a keleti parton, ahogy a szállítási költségek is – írja a nak.hu