A Szupermenta csomagolt burgonya terméktesztjén már kiderült, hogy biztonságosak a kereskedelemben kapható krumplik. A Nébih szakemberei a teszt folytatásaként további vizsgálatokat végeztek. Utánajártak például, hogy hogyan változik a különböző körülmények között tárolt burgonyák cukortartalma és káros anyag mennyisége, valamint megvizsgálták azt is, hogy általánosságban van-e különbség a krumplik beltartalma között – írja a portal.nebih.gov.hu
Burgonya termékpróba eredményközlő táblázat letölthető formában (xlsx)
A Nébih szakemberei a teszt folytatásaként további vizsgálatokat végeztek – fotó: pixabay.com
Az édesburgonya is "terítékre" került
A Szupermenta kiegészítő vizsgálatai során többek között kiderült, hogy a „tiszteletbeli burgonya” címmel elismert édesburgonya rászolgált a nevére, hiszen a kísérlet elején mért cukortartalma bőven meghaladta a klasszikus krumpliét: az első méréskor 5,35 g/100g volt. Ez az érték 3 hónappal később szobahőmérsékleten történő tárolással 5 g/100g-ra csökkent, míg hűvös helyen eltéve 6,23 g/100g-ra nőtt – írja a Nébih
A vizsgálatok arra is rávilágítottak, hogy zsír-, fehérje-, cukor- és keményítőtartalmukat tekintve a hagyományos burgonyák beltartalmi értékei között nincs jelentős különbség. Míg a klasszikus krumplikat és az édesburgonyát összehasonlítva megállapítható, hogy utóbbinak nemcsak a cukor, hanem a fehérjetartalma is magasabb.
A vizsgálatok arra is rávilágítottak, hogy zsír-, fehérje-, cukor- és keményítőtartalmukat tekintve a hagyományos burgonyák beltartalmi értékei között nincs jelentős különbség – fotó: pixabay.com
Termékpróba I.
Vajon magasabb lesz a hűvös helyen tárolt burgonyák cukortartalma?
Fényt derítettek arra, hogy a hűvös körülmények között tárolt burgonyáknak hogyan változik a cukortartalma.
Az eredményeket itt olvashatja.
Termékpróba II.
A különböző „burgonyák” különböző beltartalmúak?
„A”, „B”, „C” típusú burgonya és édesburgonya – akad-e különbség a beltartalmukban? Előfordulhat, hogy az egyik jobb, mint a másik?
Fényt derítettek arra, hogy a hűvös körülmények között tárolt burgonyáknak hogyan változik a cukortartalma – fotó: pixabay.com
Termékpróba III.
Hogyan változik tárolás hatására a burgonyák szolanintartalma?
Különböző hőmérsékleti és fényviszonyok között tárolták a burgonyákat, és megvizsgálták, miképp változik a bennük lévő káros anyagok mennyisége.