A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás rendkívül fontos az egészségünk szempontjából, hiszen segíti szervezetünket a regenerálódásban, fokozza az agyi teljesítményt, javítja a hangulatot, és csökkenti számos betegség kialakulásának kockázatát.

Az amerikai The National Council on Aging (NCOA) szervezet legfrissebb adatai szerint a felnőtt lakosság 30%-ának valamilyen problémája akad az alvás területén. Felgyorsult életünk, a magasabb stressz-szint és a túlzott képernyőhasználat hozzájárulnak ahhoz, hogy egyre ritkábban van részünk pihentető alvásban. Azonban az elfogyasztott élelmiszereink, étkezési szokásaink is befolyásolják alvásunk minőségét. A minőségi ételek tápanyagtartalma és az étkezés megfelelő időzítése bizonyítottan támogatják a jó alvást.

Vitaminok, amelyek elősegítik a jobb alvást

Az alábbi vitaminokkal és az azokat tartalmazó élelmiszerekkel is javíthatunk alvásunk minőségén.

A-vitamin

Az A-vitamin azon túl, hogy védi a szem egészségét és nagyon fontos az erős immunrendszer szempontjából, az alvásra is pozitív hatással van. Egy 2022-es tanulmány szerint a retinsav olyan módon befolyásolhatja a cirkadián ritmust, hogy zavartalan pihenést biztosít. Az A-vitaminban gazdag ételek közé tartozik a tojás, a spenót és a narancssárga színű zöldségek és gyümölcsök, mint például a répa, a sütőtök, a mangó és a papaya.

tojás

A tojás is gazdag A-vitaminban – fotó: Shutterstock

B6-vitamin

A B6-vitamin is támogatja a nyugodtabb alvást például azáltal, hogy pozitívan befolyásolja mentális jóllétünket. B6-vitaminban gazdag étel a csicseriborsó, a sovány húsok, a tenger gyümölcsei, a banán, a burgonya és a teljes kiőrlésű gabona.

C-vitamin

A C-vitamin erősíti az immunrendszert, és jótékony hatással van az alvás minőségére is. A magasabb C-vitamin-szint bizonyítottan hosszabb és pihentetőbb alvást eredményez. Kiváló C-vitamin-források a citrusfélék, a bogyós gyümölcsök, a kaliforniai paprika, a kivi, a brokkoli, a paradicsom, a karfiol, a kelkáposzta és a dinnye.

bogyós gyümölcsök

A C-vitamin erősíti az immunrendszert, de jótékony hatással van az alvás minőségére is – fotó: Shutterstock

D-vitamin

A D-vitamin számos testi funkcióban fontos szerepet játszik, ezért szedése javíthatja az alvás minőségét is, valamint csökkentheti az elalváshoz szükséges időt. A D-vitamin az alvási apnoe ellen is hatékony lehet, mert gyulladáscsökkentő hatása segít enyhíteni a légzési nehézségeket. A napi D-vitamin-szükségletet napfénnyel, tengeri ételekkel, tejtermékekkel és halolajjal tudjuk fedezni.

E-vitamin

Az E-vitamin erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, és neuroprotektív hatása révén segíti a pihentető alvást. A neuroprotektív hatások lassítják az idegrendszeri betegségek előrehaladását. Ha rendszeresen szedünk E-vitamint, azzal megvédhetjük az agysejteket az alvást nehezítő stressztől és a gyulladásoktól is. E-vitaminban gazdag étel a spenót, az avokádó, a diófélék, a magvak, a brokkoli, a kaliforniai paprika, a tojás és a spárga.

avokádó

Ha rendszeresen szedünk E-vitamint, azzal megvédhetjük az agysejteket az alvást nehezítő stressztől és a gyulladásoktól is – fotó: Shutterstock

K-vitamin

Kutatások szerint a K-vitamin is segíthet abban, hogy jobban aludjunk, emellett az egészséges véralvadást és a csontképződést is támogatja. K-vitamin-forrás például a saláta, spenót, kelkáposzta, brokkoli, áfonya, tojás és spárga.

Törekedjünk arra, hogy naponta legalább három-négy, alvást segítő vitamint tartalmazó ételt fogyasszunk!

Forrás: noklapja.hu