Bár a gyümölcsökben nincs annyi fehérje, mint a húsban, a tojásban, a babban vagy a tofuban, de azért tartalmaznak valamennyit ebből az alapvető tápanyagból is. Bár nem tekinthetők fő fehérjeforrásnak, de némileg hozzájárulnak az általános fehérjebeviteledhez.

A gyümölcsök egyik fő előnye pedig az antioxidánsok és flavanolok sokasága, amelyben egyedülállók, illetve tele vannak rosttal és alapvető vitaminokkal, ásványi anyagokkal és növényi vegyületekkel, amelyek segíthetnek csökkenteni a szervezetben lévő gyulladásokat, és védőhatást gyakorolnak általános egészségünkre. Az alábbi 5 gyümölcs viszont fehérjéből is említésre méltó mennyiséget tartalmaz.

​Passiógyümölcs

2400 gramm passiógyümölcs körülbelül 5 gramm fehérjét tartalmaz, emellett tele van C-vitaminnal is. A C-vitamin nagyon hasznos az immunrendszer, a szív egészsége, valamint a bőr, a köröm és a haj egészsége szempontjából. A lédús passiógyümölcspép a világ számos desszertjének fontos összetevője.

​Guava

A kívül élénkzöld, belül pedig rózsaszín trópusi gyümölcs az egyik legmagasabb fehérjetartalmú gyümölcs, 165 gramm guava több mint 4 gramm fehérjét tartalmaz. A rózsaszín pigment pedig a karotinoidokból, a béta-karotinból és a likopinból származik, amelyek a guava antioxidáns előnyeit adják. Ezek a karotinoidok segítenek a szervezetben lévő gyulladások csökkentésében.

​Szeder és málna

Ezek a bogyós gyümölcsök rendkívül hasznosak az egészségünk szempontjából. 125 gramm szeder 2 gramm fehérjét tartalmaz, és a málna is majdnem ugyanennyit. Mindkettő tele van rosttal − 125 grammban körülbelül 8 gramm van − és antioxidánsokkal. A vércukorszint szabályozásában is segíthetnek. Gazdagok antociánokban, melyek olyan flavanolok, amelyek segítik az agy, a szív és az érrendszer egészségét. Emellett jó forrásai az oldható rostoknak, amelyek nagyon fontosak a koleszterinszint-szabályozás szempontjából.

málna

A szeder és a málna is nagyon hasznos az egészségünk szempontjából – fotó: Pixabay

​Avokádó

Egy csésze felkockázott avokádó 3 gramm fehérjét tartalmaz, továbbá kiváló kálium- és egyszeresen telítetlen zsírforrás. Rosttartalma is magas, ezáltal hozzájárulva az emésztés egészségéhez.

avokádó

Egy csésze felkockázott avokádó 3 gramm fehérjét tartalmaz – fotó: Shutterstock

​Paradicsom

Egy csésze apróra vágott vagy felszeletelt paradicsomban kb. 2 gramm fehérje található, és tele van likopinnal is, egy olyan antioxidánssal, amely fontos előnyökkel jár többek között a szív- és érrendszer, valamint a szem egészsége szempontjából.

paradicsom

Egy csésze apróra vágott vagy felszeletelt paradicsomban kb. 2 gramm fehérje található – fotó: Pixabay

Forrás: in.hu

Indexkép: Pixabay