Jelenleg Magyarországon a KMÉ-védjegy nyújtja a legmegbízhatóbb útmutatást a kiemelkedő minőségű, fenntartható módon előállított, biztonságos élelmiszerek kapcsán. A nemzeti minőségrendszer hátterében ugyanis objektív és átfogó kritériumrendszer áll, melynek kialakításában többek között a Nébih szakemberei is közreműködnek – ezt dr. Nemes Imre, a hivatal elnöke mondta a KMÉ honlapján olvasható interjúban.
Mint azt elmondta: a kezdetektől fogva részt vesznek a speciális tanúsítási követelmények kidolgozásában. Koordinálják a Nébih Termékmustrákat, valamint szaktudásukat, eszközeiket adják a komplex összehasonlító vizsgálatokhoz. Továbbá közreműködnek a védjegy iránt benyújtott pályázatok elbírálásában, a védjegy odaítélését követően pedig segítik, támogatják védjegyhasználó partnereik kommunikációját és díjazzák az olyan példamutató kezdeményezéseiket, mint például az Év Boltja, vagy a Zöldinnovációs Expo.
Dr. Nemes Imre, a Nébih elnöke – forrás: kme.hu
"A Nébih szakmai támogatása a teljes védjegyhasználati ciklus minden elemében, folyamatosan jelen van. Olyan a Nébih a KMÉ-védjegy mögött, mint egyfajta garancia a garanciában. Biztosíték arra, hogy csak az igazoltan kiváló élelmiszerek kaphatják meg a KMÉ-védjegyet. És tanúsítja, hogy ez a kiválóság a védjegyhasználat három éve alatt végig, változatlanul fennmarad" – szögezte le dr. Nemes Imre.
Az egyre elterjedtebbé váló rövid ellátási lánccal (REL) kapcsolatban pedig közölte: az is a fenntarthatóságot támogatja, éppen úgy, ahogy a Nébih és a KMÉ-védjegy, valamint a teljes jogszabályi környezet, tehát a célok azonosak.
Olyan a Nébih a KMÉ-védjegy mögött, mint egyfajta garancia a garanciában – forrás: kme.hu
Az elnök megjegyezte ennek kapcsán, hogy a közétkeztetés tárgyú közbeszerzésekről szóló rendelet előírja: a közétkeztetést nagy arányban a közétkeztetési rövid ellátási láncban beszerzett termékekre, valamint a helyi élelmiszertermékekre kell alapozni. Mint rámutatott, mindkét szempont érvényesül a KMÉ tanúsító védjeggyel ellátott termékek esetében. A KMÉ-védjegyes pályázóik részéről a 100 kilométeren belül történő alapanyag-beszállítás az egyik leggyakrabban választott fenntarthatósági vállalás, azaz számukra is hangsúlyos a rövid ellátási lánc érvényesülésének segítése. Mindemellett a közétkeztetési közbeszerzések során kifejezetten plusz pontot jelent, ha valaki KMÉ-védjegyes terméket használ fel alapanyagként, mivel így garantáltan kiváló minőségű, hazai alapanyagokból készült ételek kerülnek a fogyasztók asztalára.
"Bátran kijelenthetjük, hogy a KMÉ-védjegyes élelmiszerek nemcsak a kiváló minőségre és élelmiszerbiztonságra vonatkozó elvárásoknak felelnek meg, hanem fenntarthatósági szempontból is jól teljesítenek. Vagyis a KMÉ révén egy egészen korszerű, az Európai Unió által is messzemenően elismert minőségrendszert sikerült megalkotnunk" – fogalmazott a Nébih első embere.
Azt is elmondta: a KMÉ-nél jelenleg 14 termékkategóriában mintegy 50 féle termékre lehet pályázni, köztük vannak a tejtermékek, húskészítmények, friss húsok, friss, feldolgozott és gyorsfagyasztott zöldségek, gyümölcsök, pékáruk, tojástermékek, tojás, száraztészták, puffasztással és pirítással előállított gabonatermékek, malomipari termékek. A termékleírások kidolgozása folyamatosan zajlik, tehát a jövőben újabb pályázatok nyílnak majd meg. A pályázható termékkörök kidolgozásakor és megnyitásakor figyelembe veszik a gazdasági szereplők részéről beérkező igényeket és a fogyasztói trendeket is.
"A KMÉ-védjegy a helyi termelők előtt is nyitva áll. Örömünkre szolgálna, ha minél több, a minőség iránt elkötelezett, a fenntarthatósági szempontokat is fontosnak tartó termelő csatlakozna a nemzeti minőségrendszerhez. Velük együtt tudjuk elérni, hogy a KMÉ betöltse azt a szerepét, amiért létrejött, azaz kiemelje és előnyhöz juttassa a hazai előállítású, helyi, igazoltan jó minőségű élelmiszereket" – mondta zárásként dr. Nemes Imre.