A legtöbb ember automatikusan kidobja a gyümölcs- és zöldséghéjakat, pedig ezek tele vannak értékes tápanyagokkal, rostokkal, és akár finom falatok is készülhetnek belőlük. Ráadásul a héj a teljes gyümölcs átlagos tömegének körülbelül egyharmadát teszi ki. Világszerte az élelmiszerek kb. egyharmada kerül így a szemétbe, ami évente 1,3 milliárd tonna élelmiszer-hulladékot jelent. Ha szeretnéd csökkenteni az élelmiszer-pazarlást és új ízeket felfedezni, olvasd el, hogyan hasznosíthatod ezeket a "hulladékokat"!
Narancshéj: illatos és hasznos csoda
A narancshéjat nemcsak édességekhez, hanem rovarriasztóként is felhasználhatod. A benne lévő limonén ugyanis mérgező a rovarokra. Egyszerűen készíthetsz rovarűző sprayt úgy, hogy néhány narancshéjat párolsz egy kevés vízben tíz percig, majd leszűröd a folyadékot, és egy palackba teszed.
Ha inkább a konyhában hasznosítanád, készíts belőle kandírozott narancshéjat, amely kiváló süteményekhez vagy önmagában nassolni.
Ananászhéj: erjesztett ital is készülhet belőle
A tepache egy tradicionális mexikói erjesztett ital, amely felhasználja az összes hulladékot az ananászból, ráadásul nagyszerű probiotikumforrás is: finom és egyszerű recept egy pici alkohollal. Hűtve fogyasztva igazán frissítő!
Gyömbérhéj: tele van jótékony tápanyagokkal
A gyömbér héját is gyakran kidobják, pedig antioxidáns, antimikrobiális és rákellenes hatású, illetve remek ízesítő. A gyömbér héja kiváló rost- és vitaminforrás, tartalmaz például C-vitamint, kalciumot és vasat is. Használhatod teába, levesekbe, tésztába vagy akár turmixokhoz is. Sütőben lassan pirítva, majd porrá őrölve pedig kiváló fűszer lesz belőle!
Tökhéj: ropogós chips készülhet belőle
A tökök héja tele van rosttal, így nem érdemes kidobni. Készíts belőle fűszeres ropogtatnivalót! A megtisztított héjat kicsit szárítani kell, majd alaposan összekeverni sóval, paprikával, köménnyel, chilipehellyel és egy kis fokhagymával, majd lecsepegtetni olívaolajjal. Légkeverésen 170 fokon remek chips készülhet belőlük.
Zöldséghéjakból alaplé
A megmaradt zöldséghéjakból remek alaplé is készülhet. Ha többféle zöldséget használsz, egyszerűen főzz belőlük egy nagy adag ízletes alaplevet, amit később levesekhez vagy főzelékekhez is felhasználhatsz.
Ne pazarolj, használj fel mindent!
A konyhai maradékok új életet nyerhetnek egy kis kreativitással. Nemcsak finom, hanem környezetbarát megoldás is, ha nem dobod ki ezeket az értékes részeket.
Forrás: greendex.hu
Indexkép: Shutterstock