Arról viszont kevesebb szó esik, hogy a háttérben mennyien is dolgoznak azért, hogy egy nagy pincészet olyan jól működjön. Nem csupán a pincérekről, felszolgálókról, sommelierekről van szó, hanem az olyan kollégákról is, mint például a traktoros, egyéb mezőgazdasági feladatokat végzők – ők is a család, a csapat tagjai, akik nélkül megállna az élet egyes szőlőbirtokokon.
Traktoros munkakörben is dolgozhatunk borászatnál
Már Hamvas Béla is megmondta, hogy a szekszárdi bor a lakodalom bora – és rendkívüli módon passzol például házassághoz, amikor a menyasszonyból feleség lesz. De az év minden napján jó döntés a szekszárdi borbirtokról választani. Ráadásul nem csupán vendégként tartogat jó lehetőségeket számunkra a térség, hanem akár álláskeresőként is. Nem kell borász szakembernek sem lenni, hogy egy ilyen kulturális és tradicionális pozícióban dolgozzunk.
Traktoros munkakörben álláslehetőség Szekszárdi borászatnál – ilyen és ehhez hasonló mezőgazdasági állásokat is hirdetnek a régióban, de természetesen egyéb kategóriákra is szűrhetünk, hiszen számos egyéb munkakörre pályázhatunk Szekszárdon, az aktuális hirdetések fellelhetőek a szekszardallas.hu oldalán.
Ahhoz, hogy traktorosként dolgozhassunk nem kell borász szakembernek sem lenni – fotó: freepik.com
Milyen elvárásoknak kell megfelelni?
Nem kell elolvasni “A bor filozófiája” című könyvet, szőlész-borász diplomát szerezni, de még csak sommelier végzettségre sem szert tenni tehát ahhoz, hogy borbirtokon dolgozhassunk. Persze ezeket mind erősen ajánljuk, ha valaki képezné magát a területen. De aki például traktoros munkára jelentkezni, annak fontosabb a jogosítvány, a megbízhatóság, az alaposság. Nem hátrány természetesen az sem, ha van némi érdeklődés a borok iránt, de ez nem alapfeltétel. De hát ki ne szeretné a finom magyar, szekszárdi bort?
A bor és a mezőgazdaság kapcsolata, harmóniája
A szőlőtermesztés és a mezőgazdaság szoros együttműködése kulcsfontosságú. Az ültetvények gondozása, a szőlő megfelelő időben történő betakarítása mind-mind hozzájárulnak ugyanis a bor minőségéhez.
A mezőgazdasági szakemberek a sikeres borászatok meghatározó tagjai, hiszen sok esetben ők biztosítják a kiváló alapanyagot a pincészetek számára. A közös munka eredménye és gyümölcse, hogy a szekszárdi borok ma is messze földön híresek – és az idők végezetéig azok is maradjanak, hiszen a következő generációkat sem foszthatjuk meg ettől az élménytől.