Uborka

Az uborka bővelkedik egy értékes flavonoidban, a kvercetinben. Mivel 96%-ban vizet tartalmaz, így egyáltalán nem puffaszt, és segíthet a puffadás megelőzésében is.

Lencse

A lencse sokakat puffaszt, azonban az anyagcserére jó hatással van. Tele van rostokkal és fehérjékkel, ami növeli a teltségérzetet. A lencse ráadásul vasat is tartalmaz, márpedig a kutatási eredmények szerint ha nincs elegendő vas a szervezetünkben, az az anyagcsere lassulását is okozhatja.

Banán

A banán nemcsak káliumban, hanem rezisztens keményítőben is bővelkedik, és egészséges szénhidrátot is tartalmaz, melyek mindegyike jóllakottságérzetet biztosít. A banán segít megakadályozni a szervezetben a vízvisszatartást a nátriumszint szabályozásával, ezáltal csökkentve a puffadás kialakulásának a kockázatát.

banán

A banán nemcsak káliumban, hanem rezisztens keményítőben is bővelkedik, és egészséges szénhidrátot is tartalmaz – fotó: Pixabay

Édeskömény

Az édesköményt a népi gyógyászat évszázadok óta használja az emésztés javítására; csökkenti a hasi görcsöket, és a puffadást is segít megszüntetni.

Teljes kiőrlésű gabonák

Teljes kiőrlésű gabonák rendszeres fogyasztásával jobb lesz az emésztésünk, továbbá jelentősen csökken az elhízás és a túlsúly kockázata is.

Spárga

A spárga antioxidáns vegyületeket, valamint oldható és oldhatatlan rostokat is tartalmaz, amelyeket csak lassan emészt meg a szervezet, így hosszabb ideig érezhetjük jóllakottnak magunkat. Mivel víztartalma magas, a méregtelenítésben is a segítségünkre lehet.

Gyömbér

A gyömbér az egyik legjobb emésztésjavító gyógynövény, mely segít gyomorrontás esetén, felpörgeti az anyagcserét, csökkenti a puffadást, és émelygés, hányinger esetén is bevethető.

gyömbér

A gyömbér az egyik legjobb emésztésjavító gyógynövény – fotó: Pixabay

Borsmenta

A borsmenta is nagyon hatékony emésztési zavarok ellen és a puffadás csökkentésében. Emellett gyenge görcsoldó és gyulladáscsökkentő, enyhe helyi érzéstelenítő, hűsítő, antiszeptikus hatású gyógynövény.

Étcsokoládé

A jó minőségű étcsokoládé gazdag forrása az egyszeresen telítetlen zsírsavaknak, amelyek segítenek az anyagcsere felgyorsításában.

Mandula, dió

A mandula és a dió sok rostot tartalmaz, sokáig eltelítenek, illetve olyan egyszeresen telítetlen zsírokban is bővelkednek, amelyek fokozzák a zsírégetést, és segítenek az éhség leküzdésében.

Forrás: gyogyszernelkul.com

Indexkép: Pixabay