A Szupermenta nyár eleji terméktesztjén vizsgált hegyes-erős paprika vetőmagokat tovább tesztelték a Nébih monorierdei Fajtakitermesztő Állomásán.
A szakemberek összesen 12 vetőmagtételt vetettek el, majd figyelemmel kísérték a fejlődésüket egészen a betakarításig. A megérett csípős paprikáknak a Nébih laboratóriumában megmérték a kapszaicintartalmát, valamint kedveltségi vizsgálatra is sor került. A termékteszt folytatását a paprikák szép eredménnyel zárták – írja a Nébih.
A szakemberek megmérték a termések kapszaicintartalmát: ez a vegyület adja ugyanis a paprikák csípős, égető ízét – fotó: Nébih/Szupermenta
Július végén érett, különböző színekben pompázó erős paprikákat szedhettek a növényekről
Mint írják, a Nébih monorierdei Fajtakitermesztő Állomásán a szakértők azt vizsgálják, hogy a Magyarországon előállított, fémzárolt és forgalomba kerülő vetőmagvak és növényi szaporítóanyagok a felszaporítások során mennyire tudják megőrizni a fajtaazonosságukat és fajtatisztaságukat. A szakemberek ezúttal a Szupermenta hegyes-erős paprika vetőmag termékteszt folytatásaként leíró kísérletet végeztek a hobbikertészkedők segítése, hatékony informálása érdekében.
A magokat április közepén vetették el, és a fóliasátorban gondosan ápolták a belőlük kifejlődött palántákat. Május végén a palántatálcákból aprómorzsás talajba ültették a megerősödött, 6-8 lombleveles korú növényeket, ahol csepegtető szalag segítségével öntözték őket.
A kiültetés után hamarosan megjelentek rajtuk az első virágok, július végén pedig már érett, különböző színekben pompázó erős paprikákat szedhettek a növényekről.
A termesztés folyamatát, valamint a terméseket illetően is elmondható, hogy jól vizsgáztak a hegyes-erős paprikák, hiszen megfelelő ütemben fejlődtek, és a várt termést hozták – olvasható a Nébih cikkében.
Kedveltségi vizsgálatot is végeztek
A tesztben alakjuk és színük alapján is különböző fajták vettek részt, melyek közül – az elvárásoknak megfelelően – mindegyik erős volt. A laboratóriumi vizsgálatok során a szakemberek megmérték a termések kapszaicintartalmát: ez a vegyület adja ugyanis a paprikák csípős, égető ízét. A mérési eredmények alapján a kapszaicin mennyisége nyers paprikára vonatkoztatva széles skálán, 7 és 100 mg/kg között mozgott.
A népszerű kedveltségi vizsgálat természetesen a hegyes-erős paprikák esetében sem maradt el. A szakértők és laikusok minősítése alapján, minden értékelési szempontot figyelembe véve:
- a legkedveltebb fajta a Harriet kosszarvú (MoravoSeed) lett,
- második helyen a Cristobal F1 (Garafarm Magrovet),
- míg harmadikként a Cristobal F1 (Magrovet Royal Sluis) végzett.
További információk, érdekességek és a részletes vizsgálati eredmények elérhetőek a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán, erre a LINKRE kattintva.