Mint arról több hazai médium is beszámolt a közelmúltban, az egészségügyi világszervezet, a WHO évről évre frissített listájára július 14-én újabb rákkeltő anyagok kerülnek fel. Köztük az egyik legnépszerűbb mesterséges édesítőszer, az aszpartám, melyről már korábban is lehetett hallani ilyen jellegű információkat, tehát annyira váratlanul senkit nem ért a fejlemény.
A lista azonban tovább bővült, de most egy olyan növénnyel, aminek nagyon régóta valamiféle csodatévő hatást, képességet tulajdonítanak, számos kozmetikai készítmény és étrendkiegészítő összetevője, sőt, italt is készítenek belőle.
Igaz közönségkedvencről van szó, ami nem más, mint az aloe vera. Patkányokon végzett vizsgálatokból ugyanis az derült ki, hogy az aloe verás ivóvíz növeli a vastagbélrák kialakulásának esélyét, mert a növény egyes vegyi anyagai károsíthatják a DNS-t.
A rákkeltő anyagok listáján csaknem 94 tétel szerepel, így például a benzin, a bitumen, s bármilyen hihetetlen, de az ázsiai savanyított zöldségek is.
Közben felkészül egy másik "csodaszer", a Gingko biloba kivonata is, mely jelenleg (még) a lehetséges rákkeltő anyagokat tartalmazó csoportba tartozik.