A gyomok különlegesek. Na nem azért, mert annyira kivételes helyet foglalnának el a szívünkben. Éppen ellenkezőleg. Hiába ápoljuk, gondozzuk, óvjuk a növényeinket, az egészen biztos, hogy a gyom, ami egyik kertésznek sem hiányzik, sokkal gyorsabban fog növekedni, mint a haszonnövényeink. Sőt, nem árt neki a túl sok eső, és az erős napsütés sem. A gyom valamit nagyon tud, de lehetünk nála okosabbak, és megakadályozhatjuk, hogy ellepje a kertünket, és elvegye a teret a haszonnövényeink elől!
Ezt tedd a gyomok ellen
Ha nem szeretnél vegyszereket használni a gyomok ellen, de már nagyon fáj a derekad a sok gyomlálástól, kapálástól, ezek a módszerek segíthetnek.
1. Ha nagyon sok a gyom egy bizonyos területen, akkor öntözzük meg ecettel, vagy öntsük le forrásban lévő vízzel. Természetesen tartsuk szem előtt, hogy csak a gyomokra kerüljön belőle, és ne a haszonnövényeinkre, vagy esetleg a lábunkra.
2. De a talajtakaró növények is nagyon sokat segítenek, és a mulcsozás is. Tehetünk az ágyások közé szalmát, kérget, de esetleg fóliát is.
3. A szódabikarbóna is csodákra képes! Egyrészt, ha már fáj a gyomrunk a gyomok miatti idegeskedéstől, nyugodtan vegyünk be belőle egy keveset, illetve szórjuk a gyomokra, és el fog bánni velük.
4. A sóra is számíthatunk. Ehhez keverjük el a sót vízben, 3:1 arányban, és permetezzük a gazokra.
A gyomok nem a barátaink, és állandó elfoglaltságot biztosítanak számunkra. De tehetünk azért, hogy ez ne így legyen. Fotó: Shutterstock
Ha pedig maradunk a régi, kézi gyomlálós vagy kapálós módszernél, nem árt, ha előbb megöntözzük a területet, hiszen úgy sokkal könnyebben tudjuk eltávolítani a gazt. Ráadásul testmozgást végzünk a friss levegőn, ami még egészséges is.
De a gyomok elszaporodását azzal is el lehet kerülni, ha megbízható forrásból vásároljuk a vetőmagot, amely nem szennyezett gyommagvakkal. Sőt, a növénytársítás is sokat segít a különféle gyomok és károkozók elleni védelemben.
Erre ügyeljünk a vegyszeres irtásnál
Ahogyan az előbbi módszereknél, úgy a vegyszeres védekezésnél is arra kell törekedni, hogy az a termőtalaj és a kultúrnövények károsítása nélkül történjen. Ha egy területet elleptek a gyomok, totális gyomirtást is alkalmazhatunk, például glifozát hatóanyaggal, amely hatékonyan irtja az agresszívabb gyomokat is. A felszívódó hatású készítmények képesek a mélyebb gyökerű, évelő, tarackos gyomnövényeket is kiirtani. Ezeket magára a gyomnövényre permetezzük.
A gyomirtó szert, vagyis herbicidet többféle módon juttathatjuk ki. A legkézenfekvőbb a vetés vagy palántázás előtti úgynevezett pre-planting (PP) kezelés. Ha már a vetés után vagyunk, de a növények még nem keltek ki, akkor preemergens kezelésről beszélünk, ez azonban sok csapadékot igényel, míg ha a gyomok a kultúrnövények mellett vannak jelen, akkor állománykezelést kell végezni, amit posztemergens (röviden POST) kezelésnek nevezünk.
Szintén nagyon fontos, hogy a gyomirtót a készítmény előírásainak betartása mellett alkalmazzuk. Csak akkor nem fenyegeti az egészségünket, ha megfelelő dózisban és az előírt védőfelszerelés használatával alkalmazzuk. Fontos, hogy vegyük figyelembe az élelmezés-egészségügyi várakozási időt, amelynek el kell telnie a permetezés és a betakarítás között. Ez idő alatt a növényvédő szer kifejti hatását, és le tud bomlani egy olyan határértékig, amelynél már nem lesz káros az egészségünkre.
Arra is oda kell figyelni a gyomirtók használatnál, hogy házi kedvencek vagy gyerekek ne legyenek jelen a permetezéskor. Fontos a hatóanyag típusa is, hiszen a kontaktkészítményeket lemossa az eső, a felszívódó szerek pedig 10 Celsius-fok alatti hőmérsékleten nem fejtik ki hatásukat, de 25 Celsius-fok felett egyes permetszerek perzselhetnek, károsíthatják a haszonnövényünket, és fitotoxikus tüneteket okozhatnak.
Sok a tarack? Ezt teheted ellene!
A tarack igen ellenálló, és ha ásóval és kapával támadunk rá, de nem vagyunk elég alaposak, azt a tarack még bíztatásnak is veszi, és mivel felbőszítettük, még jobban elszaporodik a kertünkben. De persze neki is megvan a maga ellenszere, bár azt nem állítjuk, hogy nagyon gyorsan és könnyedén fogunk tudni megszabadulni tőle.
Azzal pedig tisztában kell lennünk, hogy amikor a tarack felüti a fejét a kertben, az mindig azt jelzi, hogy valami nincs rendben. Az ok lehet vízhiány, tápanyaghiány, rossz minőségű talaj, de akár túlöntözés is. Így hát fontos lépés a harcban, hogy megállapítsuk, vajon mit jelez a jelenléte.
Nem elég azonban, hogy ellepi az egész kertünket, elnyomva így a növényeinket, ezen kívül olyan toxikus anyagokat termel, amelyek gátolják a növények fejlődését, mert nem képesek nitrogén felvételére a tarack miatt.
Ahogy közeledik az ősz, éppen ezért érdemes a kertet alaposan felásni, és a tarackbúzát ásóval vagy csákánnyal kiszedni a földből, azonban a teljes gyökérzetével együtt kell eltávolítani, mert ha csak elvágjuk, azt is remekül túléli. Ha túlságosan nagy mértékben lepte el a tarack a kertet, akkor nagyon alaposan fel kell azt szántani.
A fertőzött talaj teljes felső rétegét el kell távolítani, és ezután fel kell ásni jó alaposan a teljes területet. Ha füvesíteni szeretnénk, előtte gyomirtóval kezeljük le a területet, majd végezzünk talajfertőtlenítést. A gyep, vagy a növények újratelepítésével várjunk legalább két hetet a gyomirtó miatt.
Sajnos a tarack ugyanis a füvünket is képes tönkretenni. Egyszikű növény, mint a gyepet alkotó pázsitfüvek, ezért gyomirtóval nem tudjuk kiirtani a pázsitból. A legjobb megoldás ellene, ha gyomirtó ásóval kiemelünk egy taracktövet és megpróbálunk minél több sarjat kitépni a földből.
Ha pedig úgy érezzük, nincs már elég erőnk a tarackkal szemben, akkor vessük be a magaságyást. Szó szerint. Oda nem fog bejutni, ha olyan földdel töltjük meg, amelyben nincs benne.
Sok a gyom? Edd meg őket!
Némelyik gyomnövény ugyanis nem csak hogy finom, de még egyenesen hasznos is! Természetesen ne essünk neki a kertben lévő gyomoknak, és ne együnk meg mindent, kecske módjára, ugyanis akár még bajunk is lehet belőle. De az alábbi gyomnövényeket bátran fogyaszthatjuk.
1. A nagy útifű minden kertben jelen van. Fiatal korában bátran ízesíthetjük vele a salátánkat, ám amikor már levelei sötétebbé válnak, jobb eltávolítani belőlük az erezetet a fogyasztás előtt, és inkább főzve fogyasztani, mint nyersen. Kitűnő salátaként, vagy húsok köreteként is, párolva, vagy főzve. Íze a spárgáéra emlékeztet, és amellett, hogy finom, még hasznos is, hiszen kipréselt nedve kitűnő köhögéscsillapító.
Nem minden gyom, ami annak látszik. A gyomnövények között vannak ehetők is. Fotó: Shutterstock
2. A fehér és a vörös here levelei még virágzás előtt a legjobbak, ilyenkor nyersen, salátaként csemegézhetünk belőlük.
3. A mezei katáng, vagy más néven vadcikória miatt nem kell mélyre lehajolnunk, hiszen szemmagasságban kínálja fel kis kék virágjait. Mivel a levelei kissé keserűek, fogyasztás előtt érdemes megfőzni őket. Remek étvágygerjesztő, vízhajtó hatása is van, de még gyomorrontás esetén is számíthatunk rá. Már a középkorban is fogyasztották, mivel azt tartották róla, hogy sebezhetetlenné tesz.
4. A tyúkhúr az egyik leggyakrabban előforduló, ehető gyomnövényünk. Az íze hasonlít a spenótéhoz, de van egy kis keserű utóíze. Salátaként is fenséges, de nagyon finom levest, vagy főzeléket is készíthetünk belőle. Ami pedig még értékesebbé teszi, hogy rengeteg A-, D- és C- vitamint tartalmaz, magas a vastartalma, emellett pedig kalcium-, kálium-, foszfor- és cinkforrás is. Az egész föld feletti része fogyasztható, de külsőleg is hatásos, mivel kiválóan gyógyítja az égési sérüléseket és vágott sebeket is.
5. A százszorszép nem csak finom, de még egészséges is. A százszorszép íze nagyon hasonlít a tyúkhúréra, így aki nem kedveli a kissé kesernyés ízhatást, az inkább csak a szemét legeltesse rajta, ne saját magát.
6. A pitypang szinte kiirthatatlan, így jobb megbékélni vele, és bátran elfogyasztani. Frissen szedve fogyaszthatjuk salátaként, kissé megpárolva pedig sültek köreteként, azonban ha nem rögtön a leszedés után fogyasztjuk el, akkor sajnos megkeseríti az ebédünket. Amikor pedig sárgára színezi a szép zöld gyepet, akkor lehet a legfinomabb szörpöt készíteni belőle. A pitypang szörp íze leginkább a mézhez hasonlítható, színe pedig gyönyörű, zöldes-sárgás.
És ez még nem minden! Ha valami igazán különlegesre vágyunk, szedjük le a pitypang sárga virágát, és rántsuk ki. Elképesztően finom, akár hagyományos bundában, akár pongyolában.
7. A pásztortáska szintén a nyersen fogyasztható gyomnövények közé tartozik. Íze nem keserű, inkább a zöldborsóéhoz hasonló. Levelei és virágai is nagyon finomak, akár nyersen, akár párolva kerülnek az asztalunkra.
8. A csalán, habár sokszor megszúr bennünket, igazán finom tud lenni. Ehhez dobjuk be egy kis forrásban lévő vízbe, hogy elvegyük csípősségét. Akár főzelékként, akár pestóként is megállja a helyét, teaként fogyasztva pedig megtapasztalhatjuk veseműködést serkentő hatását.
9. A mezei zsázsa fiatal leveleinek íze a retekre emlékeztet, így bátran tegyük bele a salátába. Az idősebb levelei már nem fogyaszthatók, mert keserűek, de magjai csípősek, így összetörve fűszerként is használhatók.
10. A papsajtmályva leveleit is fiatal korukban érdemes fogyasztani, hiszen ekkor még nagyon finom zsengék.
A gyomokkal tehát néha nem árt kesztyűs kézzel bánni, és az asztalunkon is helyet adni nekik. Amelyik pedig nem hasznos, azt gyorsan tüntessük el a kertünkből.