A zellergumó mellett egyre népszerűbb hazánkban a szárzeller fogyasztása is, de még mindig sokan idegenkednek ezektől a zöldségektől, valószínűleg karakteres ízviláguk miatt, pedig rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaznak.

Aki nem szereti a gumós zellert, a szárzellert annak is érdemes megkóstolni, mert ennek a zöldségnek nincs a sokak által nem kedvelt, erőteljes zelleríze, sokkal lágyabb ízvilágú annál.

Jó, ha vásárláskor tudod, hogy a friss szárzeller szára nem hajlik, hanem törik, a szárak egyenesek, a levelek zöldek: különböző árnyalatúak ugyan, de soha nem sárgák.

A szárzeller fogyasztásának egészségügyi előnyei

A szárzeller bővelkedik magnéziumban, vasban és nátriumban is, van benne foszfor, folsav, kálium és kalcium, gazdag A-, B- és K-vitaminban, kalóriatartalma pedig alacsony, így fogyókúra esetén fogyasztása kimondottan ajánlott.

Antioxidánsokban és fitonutriensekben gazdag, valamint C-vitamin és béta-karotin is található benne. Mindezeknek köszönhetően csökkenti a gyulladást az emésztőrendszerben, a sejtekben, az erekben és a szervekben. 25 olyan összetevője van, amely képes csökkenteni a gyulladást.

A szárzeller vízben és rostban is gazdag zöldség – 95 százaléka víz –, illetve nagy mennyiségben tartalmaz pektinalapú poliszacharidokat. Ezek, valamint oldható és oldhatatlan rosttartalma támogatják az emésztést.

A szárzellerben található kálium jótékonyan hat a szív- és érrendszer egészségére, és képes csökkenteni a vérnyomást. Ez utóbbi szempontjából egy, a szárzellerben található vegyület is igen előnyösen hat. A szárzeller rosttartalma pedig a vér koleszterinszintjét képes csökkenteni.

A szárzeller jelentős mennyiségű A-vitamint, luteint és zeaxanthint is tartalmaz, vagyis olyan mikrotápanyagokat, amelyek hozzájárulnak a szemünk egészségéhez.

A benne található flavonoidokról pedig sikerült bizonyítani, hogy nagyon hatékonyak a különböző daganatos megbetegedések megelőzésében.

Mivel glikémiás indexe alacsony, cukorbetegeknek is kiváló étel.

Vízhajtó hatása az egyik legközismertebb tulajdonsága a szárzellernek, amelynek segítségével serkenthetjük a veseműködést.

Továbbá tisztítja a bőrt, erősíti az idegrendszert, magas rosttartalma pedig biztosítja a megfelelő emésztést. Sokan fiatalító, kedélyjavító és fájdalomcsillapító hatást is tulajdonítanak neki.

szárzeller

A szárzellernek számtalan jótékony hatása van – fotó: Shutterstock

Felhasználási módjai

A szárzellert angol zellernek, halványító vagy halványított zellernek és rúdzellernek is hívják, ugyanis növekedése közben földfeltöltéssel árnyékolják a nap elől, így színe nem lesz sötétzöld, mert elhalványul, és íze sem olyan erőteljes. Míg a hagyományos zellernél a gumót fogyasztjuk, a szárzeller esetében a levélnyeleket, melyek zsengék és ropogósak.

A zellergumóhoz hasonlóan a szárzellerből is nagyszerű krémleves készülhet, illetve nagyon finom zöldségköretben, ragus ételekben és salátákban, valamint sülve, párolva, rántva is, de ha szeretnénk megőrizni a benne levő hasznos tápanyagokat, érdemes inkább feldarabolva salátába keverni vagy különféle mártogatósokkal, krémekkel fogyasztani. Megpárolva, felkarikázva hozzáadhatjuk akár a krumplipüréhez is. A leveleket meg is tölthetjük, hidegtálakon remekül mutatnak.