Igazán nem szívet melengető, amikor elkezdünk főzni, és találunk a hozzávalókban valami pluszt. Különösen, ha az a plusz még mozog is. Erre ugyanis még a legnyugodtabb konyhatündér is kiejti a kezéből a fakanalat és feltúrja a kamrát, hogy vajon mit leptek el a váratlan vendégek.
A választék elég nagy, hiszen lehet benne moly, hangya, zsizsik, kukac, bogár, felsorolni is szívet tépő. A közös tulajdonságuk, hogy egyáltalán nem örülünk nekik, és nem is olyan könnyű kitenni őket az otthonunkból. Éppen ezért nagyon fontos, hogy legyünk résen, és előzzük meg a bajt. Ezzel ugyanis nem csak rengeteg bosszúságtól, de nagyon sok költségtől is mentesülni tudunk.
Így védd meg az élelmiszereket a kártevőktől
Sajnos kevesen vannak csak, akik még nem találtak kártevőket a kamrában. Ennek az oka gyakran az, hogy már a közértből hazahozzuk őket. Éppen ezért nagyon oda kell figyelni, hogy honnan és mit szerzünk be, és azt hogyan tároljuk.
Fontos, hogy ha találunk kártevőt, akkor ne hagyjuk annyiban. Vizsgáljunk át szó szerint mindent, mert a pár betolakodóból rövid időn belül óriási számú ellenség lehet, amelyeket utána már csak nagyon hosszú idő múlva lehet teljesen eltüntetni.
Érdemes rendszeresen átnézni a polcokat, és nem raktározni. Ne vegyünk egyszerre túl nagy mennyiséget semmiből, hiszen az is veszélyes, ha évekig tárolunk valamit. Ráadásul, úgy jóval nagyobb mennyiség kerül esetleg a szemétbe, ha a kártevők gondtalanul tudnak bennük szaporodni.
Ne hagyjunk ételmaradékot a konyhapulton. Fotó: Shutterstock
Rendszeresen takarítsuk a polcokat. Az ecetes vízzel való lemosás nagyon ajánlott, ha kártevőt találtunk, és ne hagyjuk ki a polcok alját és tetejét sem.
Fontos, hogy ne úgy tároljuk a legtöbb élelmiszert, mint ahogyan megvásároltuk. Érdemes zárt üvegekben tárolni, amit csak lehet, mert ha benne is van a kártevő, az nem fog tudni kijönni onnan. Főleg a gabonaféléket, gyógynövényeket, teákat, fűszereket, magokat, aszalványokat tartsuk zárt üvegben vagy dobozban. A zacskó sajnos nem jó megoldás, mert azon könnyedén át tudják rágni magukat a kártevők. Ügyeljünk az állataink száraztápjaira is, és tartsuk azokat is zárható dobozban, mert azokban is lehetnek kártevők.
Jó, ha teszünk ki csapdákat, hogy lássuk, ha kártevő van, azonban több csapda esetében, ha a csapdában kártevő van, akkor az már valószínűleg petéket is rakott.
Ezeket a kártevőket ne engedd az ételeid közelébe
1. Az ételmoly a leggyakrabban a gabonafélékben van jelen, sajnos először csak szemmel nem látható, pete formájában. Később, amikor már repül, nagy bajban vagyunk, hiszen a szürke lepkék már nem csak az élelmiszert fertőzik meg, de szaporodnak is.
Ha lárvaként találunk rájuk, akkor kukaokkal fogunk találkozni. Azokat az élelmiszereket, amelyekben benne vannak, dobjuk ki, de akkor is, ha molylepkék vannak benne.
Nappal semmi nyomuk, ám amikor nyugovóra térünk, ők akkor kezdenek el csak igazán élni. És bár gyerekkorunkban megszokhattuk, hogy a lepkék szépek, és kedveljük őket, azzal azért legyünk tisztában, hogy a molylepkék nem kis angyalok, és legkevésbé sem a barátaink. Megtámadhatják akár az ételeket, akár a ruhákat is. Az ellenük folytatott küzdelem pedig örök, hiszen ha nem figyelünk oda a részletekre, azonnal visszatérnek.
Ha pedig úgy érezzük, győztünk, akkor is érdemes néhány dolgot szem előtt tartani, hogy nehogy újra fel kelljen venni a kesztyűt a molylepkével szemben.
A ruhamolyfélék családjának különböző fajai állati eredetű étrenden nőnek fel, mint amilyen a selyem, a gyapjú, vagy a szőrme. A lisztmolyfélék lárvái ezzel szemben növényi őrleményekkel, olajos magvakkal és szárított zöldségekkel, gyümölcsökkel táplálkoznak. Azonban mindkettőre igaz, hogy óriási károkat tudnak okozni az otthonainkban.
Amikor elrepülnek előttünk, kis, porszínű lepkeként, már nagy a baj. A kártevő ugyanis nem az imágó, hanem a lárva. A lárva az, amelyik az ürülékéből szőtt hálót benne hagyja a lisztben, a darában, vagy bármiben, amihez hozzáfér. Viszont nagyon nehéz észrevenni őket, hiszen eldugott helyeken élnek és szaporodnak. A plafonon, a falon, a bútorok mögött.
A molyok imádják a levegőtlen, zárt tereket. Ezért fontos, hogy egyik szekrény se legyen hetekig csukva, hiszen akkor zavartalanul szaporodnak. Fontos az is, hogy rendszeresen és alaposan szellőztessünk. A molyok imádják a nehezen hozzáférhető helyeket, így a szekrények mögött például egész szülőotthonok kaphatnak helyet, ha nem figyelünk oda. Szintén veszélyes lehet a hűtőszekrény hátulja. Ezeken a helyeken nyugodtan le tudják rakni petéiket, és az utódaik a legnagyobb biztonságban fejlődhetnek ki.
Tartsuk zárt tárolóban az élelmiszereket. Fotó: Shutterstock
Szintén nagy kedvencük a magas hőmérséklet és a magas páratartalom, amelyek hatására a petékből két hét alatt kelnek ki a lárvák, és kezdenek el mohón táplálkozni. Fejlődésük három hónaptól akár évekig is eltarthat, és hogy még egy jó hírünk legyen, akár nyolc hónapig is kibírják táplálék nélkül! Így, ha igazi molylepke barát az otthonunk, egy év alatt négy generációnyi moly nőhet fel benne.
Nézzük át legalább negyedévente a kamrát. Ne hagyjunk semmit nyitva, és ügyeljünk arra is, hogy a molylepke könnyen át tudja rágni magát a zacskókon, így érdemes a lisztet, a fűszereket, és tulajdonképpen mindent, amibe beleköltözhet, zárható fém-, vagy üvegedényben tartani.
A legkevésbé a levendula illatát kedvelik, de nagyon hatásos lehet az eukaliptusz is. Alapvetően minél erősebb az illat, a molylepke annál jobban fogja utálni. Vásárolhatunk különféle molyok elleni csapdákat, irtószereket. A lárvák nem bírják a túl hideget, de a túl meleget sem. Érdemes tehát a frissen vásárolt lisztet, rizst és fűszereket egy napra a mélyhűtőbe tenni, hogy ha mégis van bennük molylárva, az legalább ne kelhessen ki. Célszerű átrostálni a rizst és a lisztet is, hogy még kisebb legyen a kockázat.
Mossuk át a konyhaszekrényt ecetes vízzel, és ha valamiben megtaláljuk a lárvákat, akkor azt azonnal dobjuk ki.
2. A hangyák egész évben jelen vannak az otthonunkban, de különösen télen kell rájuk számítani, amikor odabent melegebb van, mint kint. Fontos, hogy ne hagyjunk ételmaradékokat a pulton, és a morzsákat is mindig takarítsuk fel. A szemetet is vigyük ki naponta.
A világon több, mint 12 000 hangya faj él, melyből 74 faj fordul elő Magyarországon. Az, hogy éppen mivel táplálkoznak szívesen, fajtól függően változó, így akad, amelyik növényi táplálékot, míg más élő vagy elpusztult rovarokat fogyaszt, de abban általában egyformák, hogy mind édesszájúak, tehát nagyon szeretik az édes ízeket.
Az otthonunkban nem viseljük jól a rovarokat. Viszont a különféle méreganyagokat sem szívesen fújjuk szét mindenfelé, ahol mi, a gyerekeink, vagy a háziállataink járnak-kelnek.
De a fahéjat olyannyira nem kedvelik, hogy ha beszórjuk vele az útvonalukat, messzire fogják azt kerülni. Hasonlóan viszonyulnak a liszthez és a sóhoz is. A kávézacc sem tartozik a kedvenc eledeleik közé. Ezek azért is praktikusak, mert nem mérgezők.
Ha szódabikarbónát keverünk össze porcukorral, attól a hangyák fel fognak fúvódni, és elpusztulnak. Hasonló hatást érhetünk el a porcukorral kevert sütőporral is.
3. A zsizsik a szárított hüvelyeseket kedveli a legjobban, így veszélyt jelent a babra, lencsére nézve. Éppen ezért nem érdemes ezeket az élelmiszereket túl sokáig tartogatni. Akkor vegyük meg, amikor fel is fogjuk használni. Ha pedig megvettük, tartsuk zárható dobozban vagy üvegben. De a zsizsik a lisztbe és a magokba is bele szokott költözni, ezért érdemes ezeket is biztonságosan tárolni, és havonta átvizsgálni.
Kártevőmentes kamrát kívánunk!