Ismered az articsókát – azt a mediterrán területekről származó zöldséget, ami ma már a Kárpát-medence éghajlatának egyre erőteljesebb melegedésével párhuzamosan új növényfajként bekerül a termesztésbe?

Ha nem, akkor itt az ideje, hogy minél több információt beszerezz róla – írja az egy.hu szerzője dr. Pottyondy Ákos, környezet- és tájgazdálkodási agrármérnök.

articsóka

Az articsóka új növényfajként kerülhet be a termesztésbe – fotó: pixabay.com

Az articsóka

A finom és rendkívül dekoratív növény akár 10-15 centiméter átmérőjű, lilás-bíborszín virágzatot visel, ennélfogva nem véletlen, hogy sok helyen dísznövényként is találkozhatunk vele. Legeredményesebben a jó vízellátottságú, tápanyagokban dús talajokon terem meg, a kemény fagyokat nehezen tűri. Mivel évelő növény, ezért a téli időben célszerű a töveit szénával, mulccsal gondosan betakarni!

Ültetésekor az egyes tövek között hagyjunk 80-100 centiméteres távolságot, így biztosítva, hogy minden egyes növény egészségesen ki tud fejlődni. A magról elvetett növények általában csak a második évben virágoznak először, ezért ne aggodalmaskodjunk akkor, ha az első évben csak markáns levélzet fejlődik a parcellában!

Miért jó az articsóka?

A különleges formájú, jellegzetes ízű növény elhúsosodott fészekpikkelyekből álló virágzata ismert afrodiziákum, így a mediterráneum férfi lakossága sok esetben magas árat volt hajlandó fizetni érte.

A húsos, bogáncsforma virágzati bimbók marinálva vagy kíméletesen sütve kifejezetten ízletes csemegének számítanak! Az erős, jellegzetes ízű zöldséget azonban nemcsak a konyhában, de gyógyászati célokra is hasznosíthatjuk – egészségmegőrző és betegségmegelőző ereje régóta ismert.

articsóka

Számos pozitív élettani hatása ismert – fotó: pixabay.com

Az articsóka jótékony hatásai:

  • egyik legfontosabb hatóanyaga a cinarin, ami az epe és a máj egyensúlyban való működésének a legjobb támogatója. Kivonatát krónikus epehólyagbántalmak kezelésére, és a koleszterinszint csökkentésére javasolják.
  • különleges hatóanyagnak számít az inulin, ami természetes módon segíti az emésztőrendszerben található baktériumok működését, és kiválóan alkalmazható természetes cukorpótlóként cukorbetegség esetén is.
  • vízhajtó hatása van. Vizes forrázata a növény leveleiből készül.
  • számtalan értékes tápanyagot tartalmaz: élelmi rostokat, antioxidánsokat. Az élelmi rostoknak kulcsfontosságú szerepük van a székrekedés megelőzésében, csökkentik a rossz, azaz az LDL-koleszterin szintjét, ezáltal a szívbetegségek kialakulásának kockázatát is. Az élelmi rostokban gazdag táplálékok rendszeres fogyasztásával csökkenthető a vastagbélrák kialakulásának kockázata. Az élelmi rost ugyanis  megakadályozza azon méreganyagok, toxinok szervezetben történő felszabadulását, amelyek okozói lehetnek a rákos betegségek kialakulásának.
  • folátban is bővelkedik, amely biztosítja a sejtek egészségét és a születési rendellenességek megelőzésében is óriási a szerepe.


  • további antioxidánsokat is tartalmaz, ilyen a ferulinsav, a koffeinsav és a szilimarin.
  • rendkívül gazdag rézben és vasban is. Míg a réz a vörösvértest-termelésben vesz  részt, addig a vas a vörösvértestek szintézisében játszik szerepet.
  • gazdag C-vitaminban, ami nemcsak az immunrendszer megerősítésében van feladata, hanem a káros hatású, betegségeket okozó szabad gyökök semlegesítésében is.
  • tartalmaz prebiotikumokat és probiotikumokat – ezek pozitívan befolyásolják a gyomor- és bélrendszeri mikrobiom összetételét, javítják az immunitást, az emésztést, valamint a tápanyagok felszívódását. A bélmikrobiom egyensúlyának fenntartása a patogén baktériumok szaporodásának gátlásához elengedhetetlen, azaz fontos feltétele a bél egészségének.
  • csökkenti a gyulladást és az IBS tüneteit.
  • rendkívül hatékony a puffadás, a hasi fájdalmak és görcsök enyhítésében, csökkenti a székrekedés és a hasmenés kockázatait.
  • megvédi a nyirokereket az oxidatív károsodásoktól, és hatékonyan javítja az öregedésgátló folyamatokban résztvevő gének expresszióját.
  • kiemelkedő a K-vitamin tartalma, így létfontosságú szerepet játszik a csontok egészségének fenntartásában, képes aktivizálni a csontképződési folyamatokat.
  • védelmet nyújt a neurodegeneratív betegségekkel szemben

Fontos tudni, hogy a fogyasztása a várandósság harmadik harmadától és szoptatás idején nem ajánlott, mivel csökkentheti a tejelválasztást.