Egyre több kutatás tárja fel az ezekben az élelmiszerekben található adalékanyagok lehetséges káros hatásait.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek, mint a csomagolt snackek, üdítők és készételek, számos adalékanyagot tartalmaznak, beleértve az emulgeálószereket, édesítőszereket és színezékeket. Ezek az adalékanyagok javítják az élelmiszerek ízét, állagát és eltarthatóságát, de egyre több bizonyíték utal arra, hogy hozzájárulhatnak különböző egészségügyi problémák kialakulásához.

Egy 2024-es tanulmány szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztásának csökkentése jelentős egészségügyi előnyökkel járhat. A kutatásban részt vevő 14 felnőtt nyolc hét alatt felére csökkentette ezen élelmiszerek bevitelét, ami napi 612 kalóriával kevesebb energiabevitelt, a cukorfogyasztás felére csökkentését és átlagosan közel 3,6 kilogramm súlycsökkenést eredményezett.

Az emulgeálószerek, mint a karboximetil-cellulóz (CMC) és a poliszorbát 80, különösen aggályosak. Ezeket az adalékanyagokat gyakran használják olyan termékekben, mint a zsírmentes joghurtok, fagylaltok és salátaöntetek. Kutatások szerint ezek az emulgeálószerek megváltoztathatják a bél mikrobiomját, ami gyulladáshoz és potenciálisan vastagbélrák kialakulásához vezethet.

Egy másik tanulmány összefüggést talált az ultrafeldolgozott élelmiszerek és a 2-es típusú cukorbetegség között. A kutatók több mint 108 000 felnőtt egészségügyi adatait elemezték nyolc éven keresztül, és megállapították, hogy bizonyos adalékanyag-keverékek, például emulgeálószerek és édesítőszerek, 8-13%-kal növelhetik a cukorbetegség kockázatát.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek a nyugati étrend jelentős részét teszik ki, és hozzájárulnak az elhízás, a magas vérnyomás és más krónikus betegségek növekvő előfordulásához.

A táplálkozási szakértők azt javasolják, hogy csökkentsük az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztását, és helyette válasszunk teljes értékű, minimálisan feldolgozott ételeket. Az otthoni főzés és a friss alapanyagok használata segíthet az adalékanyagok bevitelének minimalizálásában és az egészségesebb étrend kialakításában.

Forrás: cnn.hu

Indexkép: Shutterstock