A nyár egyik legnépszerűbb gyümölcse a dinnye, melyből a szezon során nagy mennyiségben vásárolnak a fogyasztók. Rendkívül fontos, hogy az értékesítés során garantált legyen a megfelelő élelmiszerbiztonság a vásárlók számára.

Ehhez dinnyefelezéskor mindössze pár egyszerű higiéniai szabály betartása szükséges. A Nébih az alapvető előírások összegyűjtésével nyújt segítséget a dinnyeárusoknak.

görögdinnye darabolva

A dinnyét felezni, legfeljebb negyedelni szabad! – fotó: pixabay.com

Darabolva (kizárólag félbevágva, esetleg negyedelve) értékesítés esetén első lépésként a dinnyehéjat fertőtlenítő kendővel alaposan át kell törölni.

A felvágásra szolgáló (tisztítható) felületet két felvágás között tisztító spray vagy fertőtlenítő kendő segítségével tisztára kell törölni. Szintén folyamatosan tisztán kell tartani a felvágáshoz használt kést is.

A vágás előtti kötelező kézmosást, amennyiben nem áll rendelkezésre szappanos kézmosási lehetőség, fertőtlenítő törlő használatával szükséges helyettesíteni.


A dinnyét felezni, legfeljebb negyedelni szabad!

A felvágást követően az élelmiszert haladéktalanul be kell csomagolni egy arra alkalmas fóliába.

Hűtés hiányában, az évszakra jellemző hőség miatt, a már felvágott dinnyéket tilos másnapra eltenni.

A felelősségteljes árusként betartott, egyszerű higiéniai lépésekkel biztosítható a vásárlók számára nélkülözhetetlen élelmiszerbiztonság a dinnyeszezonban.