A nagytakarítást rendszerint legalább negyedévente el szoktuk végezni. Ilyenkor az egész otthonunkat felforgatjuk, és kitakarítunk mindent, a plafontól a padlóig. Azonban van, ami általában ki szokott maradni. A hűtőszekrényt gyakran ki szoktuk takarítani, azonban a mélyhűtővel már egészen más a helyzet. Főleg, mióta már nem kell leolvasztani a modern mélyhűtőket. Pedig nagyon fontos, hogy időnként átnézzük, hiszen akár az egészségünk is kárát láthatja, ha elhanyagoljuk a mélyhűtő tisztántartását. Mert a kamrában, a hűtőben és a fagyasztóban is érdemes rendszeresen körülnézni, és persze kitakarítani.
Télen óriási jelentősége van a befőtteknek, lekvároknak és a fagyasztóban eltett zöldségeknek és gyümölcsöknek, hiszen amikor kevés a friss vitaminforrás, ezekhez bátran nyúlhatunk. De minden évben legalább tavasszal érdemes áttekinteni, mi is van még készleten, és mi az, amit mielőbb el kellene fogyasztani. Nem is beszélve arról, hogy hamarosan kell a hely a frissen eltett zöldségeknek, gyümölcsöknek. Így hát takarításra fel, és készítsetek minél több finom ételt a lefagyasztottakból!
A fagyasztott zöldség és gyümölcs is kiváló vitaminforrás
Nem csak a friss, de a fagyasztott zöldség és gyümölcs is kiválóan tudja biztosítani a szervezetünk számára nélkülözhetetlen vitaminokat. Azonban idővel ezek a vitaminok csökkenni fognak, így nem érdemes hosszú éveken át a fagyasztóban felejteni a különféle finomságokat.
A hosszabb idejű eltarthatóság miatt az élelmiszereinket tárolhatjuk hőelvonással is, de nem minden élelmiszert fagyasztunk le. A legtöbb élelmiszert 0-10 Celsius-fok között tároljuk a hűtőszekrényben. De ha hosszabb távra szeretnénk eltenni valamit, akkor a fagyasztásra van szükség, amikor is az adott élelmiszer hőmérséklete a fagyáspont alá süllyed és a víztartalma megfagy. Az, hogy milyen minőségű lesz a fagyasztott élelmiszer, nagyban függ attól, hogy mikor és hogyan fagyasztottuk le.
A fagyasztott zöldségek és gyümölcsök is nagyon sok vitamint tartalmaznak. Fotó: Pixabay
A fagyasztás lehet lassú és gyorsfagyasztás. Otthon a lassú fagyasztást tudjuk alkalmazni. A lassú fagyasztás során a zöldségek és gyümölcsök szöveteiben kisszámú, ugyanakkor nagyméretű jégkristályok keletkeznek. Ezek a fagyás következtében fellépő térfogat-növekedés miatt nyomást gyakorolnak a sejtfalakra, ami szerkezeti károsodást okoz.
A felengedés után a megrepedt sejtfalon keresztül a vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó sejtfolyadék kifolyik, vagyis a gyümölcs levet enged, amivel sajnos csökkenni fog a benne lévő ásványi anyagok és vitaminok tartalma. Az ipari keretek között zajló gyorsfagyasztásnál ezzel szemben nagyszámú, de nagyon apró jégkristályok keletkeznek, amelyek egyenletesen oszlanak el a szövetekben és nem károsítják azokat. A gyorsfagyasztott termékeknél ezért szinte a frissel egyenértékű marad a vitamin- és tápanyagtartalom.
Számos kutatás vizsgálta, hogy a friss gyümölcsök és zöldségek mennyivel tartalmaznak több ásványi anyagot és vitamint, mint a gyorsfagyasztott élelmiszerek, azonban a különbség annyira elenyésző volt, hogy nyugodtan fogyaszthatunk fagyasztott zöldségeket és gyümölcsöket, ha vitaminra van szükségünk.
Azonban még az otthon, általunk lefagyasztott zöldségek és gyümölcsök vitamintartalma is olyan magas, hogy nagyon is megéri eltenni azokat a szűkösebb időkre. Nem árt, ha ezek az idők nem évekig tartanak, ugyanis a legjobb eredményt akkor érjük el, ha a lefagyasztott gyümölcsöket fél éven belül, a zöldségeket pedig egy éven belül fogyasztjuk el. Így hát nagytakarításra fel, és fogyasszuk el bátran a télre eltett finomságokat!
Nem csak fagyasztva őrizheted meg a vitamint
A vitaminokat azonban nem csak fagyasztva őrizhetjük meg. Ha túl sok a gyümölcs és zöldség, vagy ha szeretnénk eltenni télire is a nyári bőségből egy keveset, kiváló megoldást nyújthatnak a gyümölcslevek. Azonban, ha ezeket nem azonnal szeretnénk elfogyasztani, akkor tartósításra van szükség. Ezt kétféleképpen tehetjük meg, hideg és meleg változatban.
1. Melegen készített gyümölcslevek
Mossunk ki alaposan egy üveget, majd mossuk meg a gyümölcsöket. Csak érett és egészséges gyümölcsöket használjunk fel. Ha kell, szeleteljük fel őket, és tegyük egy fazékba, majd adjunk hozzá kilónként 1 dl vizet, és forraljuk fel. A forrás után 5-10 perc elteltével már ne főzzük tovább a gyümölcsöt. Várjuk meg, amíg kihűl, majd turmixoljuk össze.
Miután készen vagyunk a turmixolással, ismét melegítsük fel a gyümölcslevet és adjunk hozzá kilónként egy kávéskanál citromsavat, majd forraljuk össze az egészet és töltsük az üvegekbe. Először csak keveset tegyünk az üvegbe, hogy az át tudja venni a gyümölcslé hőfokát, nehogy széttörjön. Ha alaposan kifertőtlenítettük az üvegeket, tartósítószer nélkül is hosszasan el kell állniuk, miután dunsztban hagytuk őket kihűlni. Az üvegek ezek után kerüljenek a kamra fénytől védett polcaira, hűvös helyre.
2. Hidegen készített gyümölcslevek
Ha a gyümölcsöket és zöldségeket hidegen szeretnénk eltenni, akkor is nagyon fontos lépés az üvegek sterilizálása. A gyümölcsöt mossuk meg, majd szeleteljük fel. Turmixgéppel pépesítsük, egy kevés vizet hozzáadva, hogy folyósabbá váljon, majd adjunk hozzá nátrium benzoátot vagy szalicilt, mert enélkül meg fog romlani. Ezután töltsük üvegekbe, alaposan zárjuk le, és mehet is a kamrába, hűvös, fénytől védett helyre.
A fagyasztott gyümölcsöket tartósítószer nélkül tudjuk tárolni. Fotó: Pixabay
Ezért hasznos zöldséglevet és gyümölcslevet inni
A gyümölcslevekben és zöldséglevekben bőven található az egészségünk számára nélkülözhetetlen tápanyag és vitamin. Átlagosan 125 ml lében annyi a tápanyag, mint egy adag zöldségben illetve gyümölcsben.
A legtöbb zöldség- és gyümölcslé kiváló káliumforrás, így remekül szabályozzák a vérnyomást. Sok bennük az antioxidáns. Egy pohárnyi narancslében például benne van a felnőtteknek ajánlott napi C-vitamin-mennyiség 100 %-a. Ezen kívül a citrusfélék levében sok a folsav, amely segíthet a szív- és érrendszeri betegségek és fejlődési rendellenességek megelőzésében.
A kékszőlőlé segíthet a rákos daganatok és a szívroham megelőzésében. A vörösáfonyalé kiváló a különféle húgyúti fertőzések megelőzésére, míg a grapefruit energiában szegény, de C-vitaminban és káliumban annál gazdagabb. Azonban óvatosan kell vele bánni, mert a vékonybélben csökkenti az adott vegyületeket lebontó enzimek mennyiségét, így bizonyos gyógyszerek szedése esetén nem ajánlott. Tehát a gyümölcsök és a zöldségek, valamint a belőlük készített levek mindennapos fogyasztása esetében is fontos, hogy mindig kérjük ki szakember véleményét.
Nagyon fontos, hogy mindig nagyon alaposan mossuk meg a léhez felhasználni kívánt gyümölcsöket és zöldségeket, hiszen nagyon komoly következménye lehet annak, ha valamilyen szennyeződés kerül bele róluk az általunk, vagy gyermekünk által elfogyasztott levekbe.
Jó egészséget, és nagyon sok finom, gyümölcsből és zöldségből készített ételt és italt kívánunk!