A tea rengeteg pozitív hatással rendelkezik: gyógyhatású, hidratál, tele van antioxidánsokkal, élénkíti az elmét. Vannak azonban olyan esetek, amikor a fogyasztása mégsem ajánlott.
Bizonyos ételek után nem ajánlott teát inni, ugyanis a teában lévő egyik vegyület nem engedi felszívódni a hasznos tápanyagokat. Deborah Grayson gyógyszerész és táplálkozási szakember szerint a tea vagy kávé fogyasztása például vörös húsokkal és zöld leveles zöldségekkel együtt növelheti a tápanyaghiány kialakulásának esélyét.
Az olyan ételek után, mint a máj, vörös húsok, tojás, brokkoli, spenót, kelkáposzta, mák, ne igyunk teát vagy kávét.
Az egyébként nagyon hasznos antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású polifenolok ugyanis – melyek a teában is megtalálhatók – bizonyítottan gátolják a vas felszívódását. Márpedig a vas létfontosságú az oxigén szállításához a szervezetben, a vérképzéshez, az energiaellátáshoz és az erős immunrendszerhez.
A tea vagy kávé fogyasztása például vörös húsokkal együtt növelheti a tápanyaghiány kialakulásának esélyét – fotó: Shutterstock
Mivel a vashiány komoly problémákat okozhat, érdemes tehát odafigyelnünk arra, hogy ne fogyasszunk minden ebéd és vacsora után teát vagy kávét, mert ez esetben vashiányos vérszegénység alakulhat ki a szervezetünkben.
Forrás: noklapja.hu
Indexkép: Shutterstock