Argentína országos agrárkutatási hálózatának (INTA) munkatársai – egészségjavító és magasabb tápértékű élelmiszereket keresve – megállapították, hogy a lenmagnak a sertések takarmányába való bekeverése előnyös változásokat okoz az állatok intramuszkuláris zsírjának és háti zsírjának zsírsavösszetételében. Ennek hatására a kutatók a húsokban a többszörösen telítetlen zsírsavak és az ómega-3-tartalom növekedését, valamint a végtermékben visszamaradt telített zsírsavak csökkenését észlelték.
Ennek a kedvező változásnak az egyértelmű forrása a lenmagolaj, amelynek 50 százaléka linolénzsírsav. Ez a takarmánykiegészítés jelentősen javíthatja a hústermékek – többek között a szalámi – tápértékét és élvezeti értékét, ami jórészt ellensúlyozza a száraz kolbászoknál a viszonylag magas (25 százalék fölötti) zsírtartalom miatt jelentkező hátrányokat. Ez az egyszerűen és olcsón megoldható kezdeményezés találkozik az ízletes és egészséges élelmiszertermékek fogyasztói elfogadottságnak és a fogyasztói keresletnek a növekedésével.
Az ilyen típusú húsok megjelenésére, valamint a hagyományos, illetve kézműves hústermelés minőségének a javulására vezethető vissza, hogy Argentínában a sertéshústermelés és -fogyasztás az utóbbi 10 évben folyamatos növekedést mutat.
Forrás: defrentealcampo.com.ar
Indexkép: Shutterstock