Egyik kedvenc fűszernövényünk a kapor, hiszen számos ételt ízesíthetünk vele, de betegségmegelőző és gyógyhatású növény is egyben.
A kapor jótékony hatásai
A kapormagok és a kaporlevelek jelentős mennyiségben tartalmaznak antioxidáns vegyületeket, például flavonoidokat, terpenoidoknak és tanninokat. A kapornak antidiabetikus hatása is lehet, és jótékony hatással lehet a magas koleszterinszintre is.
A kapor képes javítani az éhgyomri vércukorszintet, ezért fogyasztása előnyös lehet inzulinrezisztencia vagy 2-es típusú cukorbetegség esetén.
A kapor folátban, A- és C-vitaminban is bővelkedik. Az A-vitamin fontos a szem egészségének fenntartásához, lassítja az életkorral összefüggő degeneratív állapotokat, és hozzájárul az erős immunitáshoz. A C-vitaminnak pedig kulcsfontosságú szerepe van az immunrendszer egészségének fenntartásában, továbbá segíti az anyagcserét, a sebgyógyulást, a csontképződést, és jelentős szerepet játszik a krónikus betegségek megelőzésében is.
A kapor ásványi anyagokban: mangánban és vasban is bővelkedik. Mindkét tápanyagra szüksége van az idegrendszerünknek, emellett segítik a cukor és a zsír anyagcseréjét is.
A kapor kalciumban, magnéziumban és foszforban is gazdag, melyek nagyon fontosak a csontok egészsége szempontjából.
A kaporban lévő flavonoidok segítenek megküzdeni a szabad gyökökkel, ezáltal olyan krónikus betegségektől védhetnek meg bennünket, mint a szívbetegségek, az Alzheimer-kór és az ízületi gyulladás. A falvonoidok csökkentik az LDL-koleszterin-szintet és a trigliceridszintet is, emellett gyulladásgátló, vírusellenes, antibakteriális, gombaellenes, rákellenes hatásokkal is rendelkeznek.
A kapor sokrétűen felhasználható és nagyon egészséges – fotó: Shutterstock
Arról viszont érdemes tudni, hogy bár a kapor általában nem okoz gondot, de egyeseknél allergiás reakciót válthat ki.
Forrás: gyogyszernelkul.com