Fontos, hogy zsiradékból a megfelelő fajtát és mennyiséget vigyük be a szervezetünkbe, ugyanis a hasznos olajak amellett, hogy rendkívül egészségesek, serkentik az anyagcserét, elmulasztják az éhséget, és segítenek a többi tápanyag feldolgozásában.
Kókuszolaj
Ezt a zsiradékot a kókuszdió fehér húsából nyerik ki. Remek forrása egy közepes láncú zsírsavnak, a laurinsavnak, ami a többi típusnál könnyebben bomlik le és válik energiává. Nyugodtan helyettesíthetjük vele a megszokott olajakat, de akár még a vajat is, azonban arra figyeljünk, hogy nem szabad túlságosan magas hőfokra hevíteni.
Mogyoróolaj
A mogyoróolaj tele van az egyszeresen telítetlen zsírsavakhoz tartozó olajsavval, ami csökkenti az éhségérzetet, és segít a súlyunk csökkentésében. Ráadásul egy amerikai egyetem kutatói kimutatták, hogy jó hatással van a memóriára is. A kókuszolajjal szemben jól bírja a magas hőmérsékletet, így nyugodtan süthetünk benne.
Avokádóolaj
Az avokádóolaj tele van szívbarát, egyszeresen telített zsírsavakkal, ennek köszönhetően megfelelő szinten tartja a koleszterint, és elűzi az éhséget. Tartalmaz B- és E-vitamint, valamint káliumot is. Tehetjük salátákra, tésztákra és kenyérfélékre, de akár gyümölcsökkel is párosítható.
Az avokádóból kipréselt olaj tele van szívbarát, egyszeresen telített zsírsavakkal – fotó: Pixabay
Makadámdió-olaj
A makadámdió-olaj igen nehezen beszerezhető termék, azonban az egyik legegészségesebb választás. Zsiradékainak 84%-a egyszeresen telített zsírsavakból áll, és ezeknek a nagy része ómega-3 zsírsav. Fitoszterolt is tartalmaz, ami néhány vizsgálat szerint csökkenti a rákos megbetegedések kockázatát. Közepesen hőálló, de 180 fokon még lehet használni a sütőben.
Olívaolaj
Az extra szűz olívaolajnak számos egészségügyi előnye van, például véd a demencia ellen, megőrzi a szív egészségét, és csökkenti a korai halálozás kockázatát. Emellett növeli a vér szerotoninszintjén, ami összefüggésbe hozható a jóllakottság érzékelésével. Bőségesen akadnak benne polifenolok is, melyek segítenek a csontritkulás elleni küzdelemben is.
Az extra szűz olívaolajnak számos egészségügyi előnye van – fotó: Pixabay
Dióolaj
A dióolaj íze gazdag, karakteres, ráadásul kutatók megfigyelték, hogy a dió és a dióolaj segít a stressz feldolgozásában, valamint csökkenti a magas diasztolés vérnyomást. Gazdag többszörösen telítetlen zsírsavakban, így felpörgeti a kalóriaégetést és a nyugalmi anyagcserét, ráadásul a dióban található a legtöbb ómega-3 zsírsav az olajos magvak közül. Ne hevítsük, csak salátákhoz használjuk!
Repceolaj
A repce magjából nyerik ki az olajat, amiben tökéletes arányban található meg az ómega-6 és az ómega-3 zsírsav. Egyes tanulmányok szerint ez az arány megkönnyíti az ízületi gyulladások, illetve az asztma elleni küzdelmet is. Tartalmaz alfa-linolénsavat is, ami segíti az ideális súly megtartását. Jól bírja a hevítést, és semleges íze nem nyomja el a többi étel ízét.
Lenmagolaj
A lenmagolajban lévő alfa-linolénsav támogatja a szívünk egészségét, és csökkenti a szervezetben található gyulladásokat. Nem hőálló, ezért salátákra, szószokba, smoothie-ba használjuk!
Forrás: mindmegette.hu