A meggylé sokrétű egészségvédő tulajdonságokkal rendelkezik, többek között gyulladáscsökkentő hatású, és elősegíti az izmok edzés utáni regenerációját.
A szervezetedben lévő gyulladások komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A krónikus gyulladás olyan betegségek kialakulásával is összefügghet, mint a rák, az ízületi gyulladás, a Crohn-kór vagy a fekélyes vastagbélgyulladás. Jessica Isaacs dietetikus ezért fontosnak tartotta kiemelni a meggylé fogyasztásának előnyeit ezzel kapcsolatban.
A meggylé jótékony hatásai
A meggylé antioxidánsokat és polifenolvegyületeket tartalmaz, amelyekről kimutatták, hogy felgyorsítják az erőnléti edzések utáni regenerációt, illetve enyhítik az izomgyulladást és -fájdalmat – magyarázta a szakember. Ezt két tanulmány is megerősítette.
Ezek egyike megállapította, hogy a meggylé csökkenti a gyulladásokért is felelős oxidatív stresszt, illetve képes mérsékelni az edzés miatt fellépő izom- és szívkárosodást. A másik tanulmány pedig arra jutott, hogy a meggylé fogyasztása által visszafordítható az izomkárosodás.
Azonban a meggylé nem csupán az edzés kapcsán jelentkező gyulladásos esetekben segíthet, hanem tápanyagtartalmának és értékes antioxidánsainak köszönhetően az ízületi gyulladások és fájdalmak ellen is hatásos, továbbá hozzájárul az agy egészségéhez, és javítja az alvásminőségét s az immunrendszer működését is.
A meggylé fogyasztása az egyik legjobb módja annak, hogy antioxidánsokat vigyünk az étrendünkbe, ezzel megelőzve a sejtkárosodást és csökkentve a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát.
Mennyit fogyasszunk belőle?
Ahhoz, hogy a meggylé jótékony hatásai érvényesüljenek, naponta 2,5-3,5 decit kell meginnod belőle; ha az izomregeneráció a cél, akkor az edzés után egy órával. Helyettesítheted friss vagy fagyasztott meggyel is, melyből legalább 2 csészényit érdemes elfogyasztani.
Forrás: divany.hu
Indexkép: Shutterstock