Mik azok a mikroműanyagok?
A mikroműanyagok 5 milliméternél kisebb műanyagdarabkák, melyek két fő forrásból származhatnak. Az elsődleges mikroműanyagok eleve kisméretűre gyártott műanyagok, ilyenek például a kozmetikumokban használt műanyag mikroszemcsék, az ipari célra gyártott mikropelletek vagy a textíliákból származó műanyag szálak. A másodlagos mikroműanyagok pedig műanyag tárgyak, például palackok, zacskók lebomlásából keletkeznek.
Az UV-sugárzás, a mechanikai kopás és egyéb környezeti tényezők hatására ezek az anyagok egyre kisebb darabokra esnek szét, az így keletkező mikroműanyagok pedig jelentős problémát jelentenek a környezet számára, és erősen szennyezik a vizeket is – írja a noklapja.hu.
Miért ártalmasak?
A tengerekben és óceánokban felhalmozódva káros hatással vannak a tengeri élővilágra, de az emberi egészségre gyakorolt hatásuk is egyre nagyobb aggodalomra ad okot. A mikroműanyagok, melyek aggasztó mennyiségben jutnak be a szervezetünkbe, hormonális zavarokat, krónikus gyulladást és rákos megbetegedést okozhatnak. A különféle vízszűrő készülékek a részecskék egy részét kiszűrik, de a nagyon aprókkal nem tudnak elbánni. A tudósok azonban találtak egy egyszerű és hatékony módszert arra, hogy eltávolítsák ezeket a vízből.
A kínai Guangzhou Orvosi Egyetem és a Jinan Egyetem csapata lágy és kemény csapvízzel végzett teszteket. A vízhez nano- és mikroműanyagokat adtak, majd felforralták őket, és kiszűrték a kicsapódott anyagokat. Arra a meglepő eredményre jutottak, hogy
a forralás nagyban segítette a víz tisztítását, különösen a keményebb (magasabb ásványianyag-tartalmú) vizek esetében.
A csapvízben a melegítés hatására vízkő képződik. A konyhai vízforralók belsejében is előforduló meszes anyag lerakódik a műanyagdarabkák felületén is, és a műanyagdarabokat egy kéregbe zárja. Még a lágy vízben is, ahol kevesebb kalcium-karbonát van, a mikroműanyagok jelentős része megkötődik, a mészkéreggel bevont műanyagdarabokat pedig aztán egy egyszerű szűrő segítségével el lehet távolítani. A kutatók szerint akár a tea szűrésére használt rozsdamentes szűrővel is kiszűrhetjük ezeket a részecskéket.
A kutatók megállapították, hogy a víz forralása nagyobb mennyiségű mikroműanyag esetén is hatásos lehet. A víz felforralásával ráadásul nemcsak a mikroműanyagoktól szabadulhatunk meg, hanem a különféle kórokozókat is elpusztíthatjuk.
Az eredmények azért különösen biztatók, hiszen e technika bárki által alkalmazható!
A víz forralása nagyobb mennyiségű mikroműanyag esetén is hatásos lehet – fotó: Shutterstock
Mit tudunk még tenni annak érdekében, hogy minél kevesebb mikroműanyag kerüljön a szervezetünkbe?
Van néhány dolog, amivel csökkenthetjük a testünkbe jutó részecskék mennyiségét – számolt be róla a noklapja.hu egy másik cikkében.
• A hal kimondottan egészséges, tehát nem éri meg lemondani a fogyasztásáról, viszont azt vegyük figyelembe, hogy a legtöbb mikroműanyag-részecske az élelmiszerekben, főleg a sósvízi, vadon élő halak és tengeri herkentyűk emésztőszervében található. A tengerek és óceánok mélyén hihetetlen mennyiségű műanyag hulladék úszik: a világ legnagyobb vizeiben 2019-ben 171 ezermilliárd műanyagrészecskét mértek. Bár nem tengeri eredetű fehérjeforrások (csirke, marha stb.) is tartalmazhatnak mikroműanyagot, a garnélarák és a vadon élő halak jóval többet tartalmaznak. Érdemes lehet tehát mértéket tartani azokkal a termékekkel szemben, amelyekről ismert, hogy nagyobb mennyiségben tartalmaznak műanyagrészecskéket, és mindig győződjünk meg arról, hogy a halak és a tenger gyümölcsei belsőségei tényleg eltávolításra kerültek-e.
• Érdemes üvegből vagy rozsdamentes acélból készült palackokat használni a műanyagból készült palackok, tárolók helyett. Ha gyümölcsöt és zöldséget vásárolunk, egyszer használatos műanyag zacskó helyett használjunk többször is használható szövettasakot.
• A ruházatunkban is rengeteg mikroműanyag-részecske található: a nejlonból, a poliészterből és az akrilból a mosás és szárítás során rengeteg apró részecske kerül a levegőbe, a csatornarendszerekbe és a vizekbe. Tehát ruházati cikkek, ágynemű vásárlásakor válasszunk természetes anyagokat!
• Amikor műanyag edényeket teszünk a mikrohullámú sütőbe, a hő hatására mikrorészecskék és káros vegyi anyagok is felszabadulhatnak. Műanyag helyett használjunk üveg- és a kerámiaedényeket!
Olvasd el alábbi cikkünket is a témában: